• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezarki górnowrzecionowe

sama frezarka nie jest tak glosna... ale juz obrobka frezarka bedzie zawsze glosna!
wiec nie ma sensu szukac cichego modelu - zainwestuj w lepsze ochronniki sluchu ;)

Frezarka nie jest glosna? Pawel, to najglosniejsze elektronarzedzie w moim warsztacie. Ciecie pila to przy frezowaniu pikus, no chyba ze jakas gowniana pilarka reczna z gowniana tarcza, ktora dzwoni jak dzwon zygmunta.

Skończcie już o tych frezarkach, bo znowu na coś się naciągnę.. a niedawno kupiłem Ryobi. Ta makitka fajna, musi być wygodna.
Co do Ryobi, to nowa ma luz na prowadnicach po zaciśnięciu głębokości :( lipa, chyba zareklamuję bo mnie to wkurza. Wyglądała na solidną.

Nie na temat...

Zresztą swoją drogą luz mnie tak wkurzał że, musiałem wyciągnąć starą i poczciwą "biedronkówkę" a Ryobi wylądował przy śmietniku. :D:D

Marios chcesz by na cos Cię naciągać ( bez domysłów świntuchy) to polecam festoola . Trwałość ,zero wibracji .. mają tylko jedną wade ;-) Czasami powodem głośnej pracy frezarki jest zła prędkość obrotowa freza .

Ostatnia edycja:
Mafell jeszcze drozszy od Festoola. Dla nas te narzedzia sa drogie, ale dla niemcow, to po prosty narzedzia wysokiej klasy w odpowiedniej cenie.

Marios, niebieskie Bosche to juz nie sa zabawki, tylko powazne narzedzia pracy, wiec jak najbardziej sie nadaje :) Chetnie bym kupil, ale moj aktualny budzet nie przewiduje takiego wydatku.

O ile nie oczekujesz frezowania "na raz" to się nada. Pamiętaj też, że w standardzie nie masz stopy "plunge". Osobiście wybrał bym chyba Makitę RT0700 z takich kompaktów.

Panowie, 1,5kg wagi to musi być przyjemność skrobania desek.. :-) Kupię może na próbnę narazie jakiegoś makteca zobaczyć ja się tym operuje i na ile jest to wygodne.

Kupię może na próbnę narazie jakiegoś makteca zobaczyć ja się tym operuje i na ile jest to wygodne.

Ja dzisiaj kupiłem :D małe to to jest :D drogie też nie :D ale frezy 6mm trza specjalnie sobie dokupować :D bo standardy nie podejdą :P chyba że weźmiesz RT0700 to ona ma tuleję na 8mm ;] do obróbki rogów (zaokrąglanie) czy też wycinanie otworów przez tuleję kopiującą to idealna :D do większych prac to słaba ;/

Pozdrawiam,

Trochę frezów 6mm jest dostępnych także z czegoś można wybrać, bardziej boję się tej stopy z plexi na ile to wytrzyma.

- - - - - aktualizacja - - - - -

To co jest fajne w tych frezarkach to włącznik na stałe, łatwiej jest tym kręcić otwory, tylko cyrkielek trzeba sprytny dorobić. Ploter a ile można tym wybrać na raz bez stękania 3-4 mm da radę w mdfie?

Taki włącznik on/off możesz łatwo sobie dorobić przecież do wszystkiego :)

Krawędziowa/ ucinania okleiny to jest np. ta mała makita za około 3 stówki...

z plexi "musi" być żeby było przezroczyste....

Ploter a ile można tym wybrać na raz bez stękania 3-4 mm da radę w mdfie?

Niestety jeszcze nie testowałem bo późno a dzieciaki już śpią.... ;P
Z tego co ogladałem na filmikach z youtube to kilka milimetrów napewno... ale i freza 6mm nie masz dużego :D bo dopiero 8 masz na 12mm średnicy tnącej :D

Przypominam że mam MAKTEC MT372
580W silniki chyba identyczne jak w makicie 3709 i 3710 :P
Stopa plexi... ale koleś mnie uspokoił ze nikt nie miał problemów z spodem.... ;P

Cyrkielek jest juz w zestawie :D

Ostatnia edycja:
Powrót