• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Full Satori 3-way mkII (WO24P-8, MR16P-8, TW29RN) by pawel_luk1

Czy taki dobór elementów będzie optymalny, czy ktoś z was zaleciłby zmianę na coś lepszej jakości? Daleko mi do audio voodoo, ale wolę sugerować się opinią doświadczonych kolegów.

L1 - Cewka powietrzna 0,220mH - 0,310 Ohm - 0,80mm (jantzen)​

L2 - Cewka powietrzna 1,500mH - 1,000 Ohm - 0,80mm (jantzen)​

L3 - Cewka rdzeniowa 3,300mH - 0,600 Ohm - 0,70mm (jantzen)​

C1 - Jantzen EleCap 150,00uF 5% 100VDC 16/34mm​

C2 - Kondensator Jantzen Audio Cross-cap 12,00uF 12uF​

R1 - Rezystor drutowy ceramiczny Ty-Ohm 5,60ohm 10W​

R2 - Rezystor drutowy ceramiczny Ty-Ohm 6,80ohm 20W​

R3 - Rezystor drutowy ceramiczny Ty-Ohm 3,30ohm 20W​

Czy zmiana kondensatora C2 na Jantzen Standard Z-Cap, Jantzen Superior Z-Cap, Jantzen Silver Z-Cap może w słyszalny sposób poprawić dźwięk?

Wygląda dobrze. Moim zdaniem wymiana kondensatora nie przyniesie dużej różnicy, o ile jakąkolwiek... Lepiej kupić wyższej klasy rezystory lub cewkę powietrzną na bas.

Warto też mieć w zapasie inne wartości rezystorów, aby później ewentualnie skorygować SPL średniego i wysokiego pasma. Może tak być, że dźwięk Ci nie przypasuje i trzeba będzie coś dostroić na słuch.

Pochwalę się niemal skończonym torem audio, który zacząłem od tych kolumn...

Panowie, wracam do budowy audio po dłuugiej przerwie. Tak się składa, że Przyjaciel który robi w wystawiennictwie i ma dostęp do mdf, hdf i precyzyjnych maszyn ma możliwość pocięcia formatek i klejenia bud chce kolumny, ja natomiast dostałem zadanie polutowania i zabawy w zwrotnicę. zrobimy pewnie kilka zestawów, on dla siebie, ja dla siebie i może jeszcze komuś bliskiemu.

Czy ten projekt brzmi dosyć uniwersalnie? mam na myśli wersję mk2 v1.1, szczególnie, że widzę, że jest opcja zatykania BR i grania nisko/średniotonowca w zamkniętej? Szukamy przestrzennego grania, coś cop zagra rocka, pop lat 80/90 (fleetwood mac), ale też elektronikę. Czy w budżecie do do 6-8k za głośniki i elementy zwrotnicy jest jakiś bardziej uniwersalny forumowy projekt 3 dróg?

Dzięki za rady :)

Robić i cieszyć się muzyką. Ja się zdecydowałem na SBA Gema ale ten projekt to byłby mój wybór dzisiaj.

Powrót