SW jak juz tutaj zawitales, to co powiesz o czyms na wzor kultorej Beymy 12B100R
http://www.stx.pl/w-stx-12-2-300-8-f-s-mc-gdn-30-200-sc.html
Większe Qms da się zrobić tak samo inny kosz.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
SW jak juz tutaj zawitales, to co powiesz o czyms na wzor kultorej Beymy 12B100R
Mam kilku znajomych którzy zaczęli tak twierdzić po dłuższym obcowaniu z głośnikami PA, twierdzą nawet że home audio to kiepski sprzęt (w jakiej cenie by nie był).
Nie powiem że słyszałem wszystko z PA, ale też nie mało, i przyznam że wiem o co im chodzi...
...niestety Oni nie wiedzą o co mi chodzi w home audio, ponieważ żaden z nich nie słyszał lepszego sprzętu HA niż to co można kupić w sklepie RTV/AGD![]()
Dokładnie.
Na AS było kilka konstrukcji na głośnikach PA, jednak oprócz WLM-a nic ciekawego nie słyszałem (może dlatego że Lyry nie są oparte całkowicie na głośnikach PA).
Osobiście chciał bym kiedyś usłyszeć dobrze grające kolumny oparte o głośniki PA (i tylko PA).
to z dosc daleka bo charki kierunkowe zwykle u nich kuleja.
Ale wracajac do tematu, dzisiaj przyszedl do mnie nowy glosnik do testow, oczywiscie PA stosowany w LA Beymy. Z ciekawosci zrobilem zdjecie porownania do Visatona w 130s, ktorego mialem wlasnie pod reka. Roznica jakosci i solidnosci jest kolosalna. Naped w tym 6 calowym midbasie ma wieksza srednice niz w Beymie 12BR70. Ogromna cewka, odlewany kosz i swietne wykonanie, a to wszystko w cenie 270zl! Glosnik o ultra niskich znieksztalceniach i wysokiej sprawnosci 92db.
Ale wracajac do tematu, dzisiaj przyszedl do mnie nowy glosnik do testow, oczywiscie PA stosowany w LA Beymy.
Z czym będziesz go testował ? Wygląda obiecująco bardzo.
No i kopułka musi odznaczać się wysokim SPL w tym przypadku.
pharoh miał fajne kopułki w dodatku miał je zatubiać (mi budżetu zabrakło na nie )
To cos na gorze moze przetwarzac pasmo od 10-20Khz?
Z tej samej serii co ta Beyma MC115 słuchałem aluminiowej wysokotonówki T2030 i było ostro z pazurem. Ten MC115 też ma taki charakter ?
Ciekawy . Ale z tymi ultra niskimi THD to bym nie przesadzałGlosnik o ultra niskich znieksztalceniach i wysokiej sprawnosci 92db.
Ciekawy . Ale z tymi ultra niskimi THD to bym nie przesadzał![]()
Trudno tutaj polemizowac, to raczej kwestia gustu i osluchania roznych koncepcji.Problem w tym że dla mnie tuby jazgoczą i to wynika z zasady działania - są nie reformowalne.
Druga sprawa - 2 way średnica jest podłej jakości . Bas w PA zaczyna się od 15cali to po trzecie.
Druga sprawa - 2 way średnica jest podłej jakości
Zwyczajnie. Głośnik w rozmiarze 40cm z masą ruchomą rzędu 150g, choćby się dwoił i troił, to nie zagra dobrze częstotliwości rzędu 1000-1500Hz, do której pracuje w klasycznej kolumnie dwudrożne z głośnikiem tubowym na górze. Głośno-tak, dobrze-nie. Słyszałem mnóstwo profesjonalnych zestawów tubowych. Wszystkie mają wspólną cechę, o której pisze raven1985, po prostu się drąPodlej? Jak to? Niebardzo rozumiem.
Bez przesady. 15 calowki nie maja 40cm i nie maja masy 150-200 gram (te, ktore sa zaprojektowane jako midbas), zupelnie nie wiem o czym piszesz. To nie sa subwoofery. Poza tym nikt zdrowy na umysle nie laczy ich przy 1000-1500hz. Stosuje sie takie drivery, ktore umozliwiaja prace od 500-600hz, a z takim pasmem dobra 15 nie ma zadnych problemow. Duzo osob stosuje aktywne podzialy, ktore daja jak wiadomo ogromne mozliwosci.Zwyczajnie. Głośnik w rozmiarze 40cm z masą ruchomą rzędu 150-200g choćby się dwoił i troił, to nie zagra dobrze częstotliwości rzędu 1000-1500Hz, do której pracuje w klasycznej kolumnie dwudrożne z głośnikiem tubowym na górze.
ale już głośnik 20cm a nawet 18cm nie otworzy tego pasma tak jak dedykowany średniak 12-15cmBez przesady. 15 calowki nie maja 40cm
10-12 cali to na porządku dziennym jest .Poza tym nikt zdrowy na umysle nie laczy ich przy 1000-1500hz.
Żadne ponad to co można zrobić pasywnie .Duzo osob stosuje aktywne podzialy, ktore daja jak wiadomo ogromne mozliwosci.
Te monitory kosztują pirerdylionAugspurgera