• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

Status
Ten wątek został zamknięty.

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
UWAGI MODERATORA
W związku z powstaniem nowego działu edytuje pierwszy post.
W pierwszym poście powinny znaleźć się wszystkie niezbędne informacje o zamówieniu.

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "standard"

lny4dfuw1ta94ylg4ixo_1372593190.jpg

każda frezarka fabrycznie jest wyposażona w cyrkiel umożliwiający frezowanie okrągłych otworów. jednak takie fabryczne cyrkle maja wielką wadę - minimalna średnica frezowanego okręgu sięga 10-20cm!
w wielu przypadkach potrzebujemy frezować mniejsze okręgi i tu przydaje się prezentowany cyrkiel. przy jego pomocy teoretycznie da się wyfrezować otwór o średnicy ok 15mm!
osobiście najmniejszy otwór jaki frezowałem miał 23mm!

4gfckg3fj4wmkdbrueob_1372593176.jpg
ro0iulx39nxft0qztv9n_1372593182.jpg
ilymmf6qu8rbmhk6t70t_1372593186.jpg
geqsm0p5yfo9td4xjoka_1372593194.jpg
7ka29m93uwi11zjepz9e_1372593198.jpg
vhj15np5crgfotxhco4w_1372593205.jpg

prezentowany cyrkiel pasuje do 90% budżetowych frezarek!

rozstaw prętów 84mm
pręt 8mm
szerokość stopy frezarki ok 11cm
kołek do osadzenia w płycie - 5-6mm średnicy, 15mm długości
blacha 1,5mm

cyrkiel wykonany jest w 100% ze stali nierdzewnej!
co zapewni mu dożywotnią sprawność

lista pasujacych frezarek:
(prosze podac swoje modele)
wszelkie tego typu

Eurotec
Magnum
Fachmann
maktec MT361
Einhell BQF1600

Cena (aktualizowane 20.02.2014)
35zl cyrkiel
15zl pręty
10,50zl wysylka (zawiera koszt wysylki + koszt pakowania)

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "Szeroki"

2j8lmzl14911ay2yuqcr_1372594665.jpg
deyrxvzky6tvlekigf4j_1372594671.jpg
8wz0zl410tpo951zqvea_1372594656.jpg

rozstaw prętów 84mm
pręt 8mm
średnica stopy frezarki ok 16cm. szerokość ze ścięciem niecale 14cm
szerokosc cyrkla w srodku 18cm
kołek do osadzenia w płycie - 5-6mm średnicy, 15mm długości
blacha 1,5-2mm

pasujace frezarki:

Celma
Bosch 1400 ACE
BOF 1300
Frezarka IC1200RT DEXTER POWER

Cena (aktualizowane 20.02.2014)
40zl cyrkiel
15zl pręty
11,50zl wysylka listem poleconym (zawiera koszt wysylki + koszt pakowania)
lub 13zl paczka pocztowa

roznica miedzy cyrklami to jedynie szerokosc
hzkq6ckwytm5i4ng7ucz_1372594652.jpg

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "Graphite"

pasuje do 2 modeli frezarek graphite
Graphite 59G716

cyrkiel DIY do frezarki górnowrzecionowej "102mm" (nie pamietam nazwy frezarki)

oryginalny post:

Gorsen13 napisał:
kurcze... zgubiłem gdzieś cyrkiel do frezowania otworów na głośniki Pawel!! Pomóż
a pytam tak calkiem realnie - ile bys byl sklonny dac za taki cyrkiel?
bo zapotrzebowanie jest wiec moze uda sie pogadac z brata tesciem zeby na laserze pociac blache i to jakos powyginac...

Pawel S. napisał:
Gorsen13 napisał:
kurcze... zgubiłem gdzieś cyrkiel do frezowania otworów na głośniki Pawel!! Pomóż
a pytam tak calkiem realnie - ile bys byl sklonny dac za taki cyrkiel?
bo zapotrzebowanie jest wiec moze uda sie pogadac z brata tesciem zeby na laserze pociac blache i to jakos powyginac...

też bym sie pisał na taki cyrkiel

hah :D cyrkiel raczej jest mi nie potrzebny : :razz: swój już znalazłem :wink: Własnej robótki oczywiście, sprawuje się całkiem nieźle ale jest trochę ciężki :P

Pawel S., może warto ruszyć jakieś zamówienie ?
Im więcej tym taniej , a święta to świetny czas na zbieranie chętnych :)

Ale czy rozmiary w różnych frezarkach są standardowe np. rozstaw prętów, jeśli nie to takie zamówienie będzie kłopotliwe.

takero napisał:
Pawel S., może warto ruszyć jakieś zamówienie ?
najlpierw to musze sie dowiedziec czy bylaby taka mozliwosc...
w swieta pogadam z nim

funiax1 napisał:
Ale czy rozmiary w różnych frezarkach są standardowe np. rozstaw prętów, jeśli nie to takie zamówienie będzie kłopotliwe.
no to zrobi sie regulowane prety ;)

kombo, ale zastanawiales sie po jaka cholere ci takie cos?
ja do tego nie widze zadnego zastosowania :P

przykladowo uzyjesz frezu ktorego nikt nie przewidzial w tym cyrklu - i co?

Pawel S., myślę, że jest to dobre rozwiązanie nawet biorąc pod uwagę różne frezy. W tym cyrklu fajne jest to, że ma on dosyć drobny "skok" więc tutaj średnica ferezu nie ma znaczenia bo i tak dobieramy sobie odpowiednią dziurkę ( :razz: ). W opisie można wyczytać, że ten skok to 1/16 cala czyli jakies ~1,6mm. Te 1,6mm to też stosunkowo dużo biorąc pod uwagę np głośnik wysokotonowy, przy którym widać najmniejsze nawet niedokładności w dobranej średnicy podfrezowania. "Nasze cyrkle DIY" maja niby tą przewagę, że mają płynną regulację zamiast skokowej ale prawda jest jednak taka, że ta regulacja jest dosyć problematyczna - przy przesuwaniu cyrkla prowadnica zawsze może nam pojechac troszkę za daleko i zaczynamy zabawę z ustawianiem prawie że od początku. Inna sprawa, że te ~39 dolców to wychodzi w tym momencie na nasze "w wolnym tłumaczeniu" jakies ~120 zł a wliczając w to jeszcze przesyłkę to jednak trochę dużo - cyrkle DIY tez się znakomicie sprawdzają więc po co przepłacać ;)

dabyl napisał:
W tym cyrklu fajne jest to, że ma on dosyć drobny "skok" więc tutaj średnica ferezu nie ma znaczenia bo i tak dobieramy sobie odpowiednią dziurkę ( :razz: )
a ja wole analog i "skok" mam dowolny :P

Pawel S., mi nie chodzi żeby to było regulowane np co mm tylko żeby były na takim cyrklu promienie głośników jakie są w sklepach. Najlepiej by było jakby każdy poszukał jakie występują średnice koszów głośników wszystkich firm i wtedy by się zrobiło m.in. takie promienie. A do podfrezowań pod kosze głośników zazwyczaj się używa 6,8,10mm.

Pawel S. napisał:
a ja wole analog i "skok" mam dowolny :P
z jednej strony tak, ale z drugiej jak pomyślę sobie ile czasu nastawianie czasem i próby trwają a tu taki gotowie byłby.. poświęcić można jeden dzień na próby ze standardowym szerokim frezem do podfrezowań głośników i drugi cienki do wycinania otworów i później nie trzeba specjalnie mierzyć tylko dziura wymiar i jebs.. :wink:

dolphin123, dokładnie, mnie też wk@#$%a to ustawianie i testy. Na frezowanie muszę przeznaczyć cały dzień, bo będzie mały pośpiech i można zwalić obudowy.

no ale sa problemy z takim skokowym ustawianiem - np niech ktos uzyje starego frezu lub takiego ktory byl ostrzony. wtedy taki skokowy cyrkiel jest nieprzydatny
kombo napisał:
mnie też wk@#$%a to ustawianie i testy. Na frezowanie muszę przeznaczyć cały dzień, bo będzie mały pośpiech i można zwalić obudowy.
czemu niby wam tak dlugo to schodzi?
ja robie kreske na odpadzie. zaznaczam zadana srednice. pozniej wstepnie frezuje 2 male kawalki na tej kresce po obu stronach osi
zdejmuje cyrkiel i mierze wyfrezowana srednice - korekcja odbywa sie max 2-3 razy :P
wiec nie marnuje pol dnia na frezowanie ;)
ale na sprzatanie juz tak :roll:

Pawel S. no jest dokładnie tak jak piszesz, 2-3 przymiarki na próbnej desce, ale i tak to często denerwuje i zabiera czas... :neutral:

Myślę że analogowy cyrkiel to lepsze narzędzie - jest bardziej uniwersalny i wszechstronny. Pytanie ile kosztowałoby wyprodukowanie najmniej z 10 sztuk ? Jest mniejszy od tego fabrycznego z linka , więc miejmy nadzieję że i koszta produkcji specjalnie wysokie nie będą ;)

takero napisał:
Pytanie ile kosztowałoby wyprodukowanie najmniej z 10 sztuk ?
blacha + laser + giecie + 0,7l dla brata tescia...

ale w miedzyczasie mozna poszukac info o rozstawie otworow pod prety...
ma ktos inna frezarke niz te najtansze modele?

UWAGI MODERATORA
temat sie rozkreca wiec wydzielam posty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót