• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Iglaki MLTL na STX W.12.100.8.MC + T.9.100.8.MS. Pierwsze DIY.

Cześć, wykonałem głośniki wg projektu. Użyłem płyty MDF 16mm z zachowaniem kubatury. Wyszło super. Jednak eksperymentuję z gąbką T35 3cm na tylną ściankę + proponowana owata (mniejsza ilość). Moim zdaniem taka kombinacja dała dobry efekt.
Dodatkowa zmiana to tylną ściankę przykręciłem do przyklejonych wewnątrz na bocznych ściankach cienkich listewek 12x12mm. Ułatwia to znakomicie dostęp do wnętrza. Oczywiście u mnie też wszyscy podchodzą i sprawdzają czy to te maluchy robią muzykę :) Z podziękowaniami dla autora projektu.

Ostatnia edycja:
Polaczenie pianki z owata to bardzo dobry pomysl! Tak samo okrecana tylna scianka.

Ciesze sie, ze brzmienie projektu przypadlo Ci do gustu.

Przy czterech warstwach cienkiej owaty jest słabo (różnica przeogromna), przy dwóch b.dobrze, przy jednej może jeszcze lepiej, ale to już mi trudno ocenić. Być może bez owaty też spróbuję. Owatę mam mniej więcej taką:

Ostatnia edycja:
Griluję temat, ale wykonałem kilka prób. Bardzo dobrze brzmią cztery paski owaty i jedna gąbka, ta z samej góry.

Sprawdziłem jeszcze taki układ: owata naokoło i jedna pianka. Moim zdaniem jest naprawdę dużo fajnego basu, choć nie wiem czy nie lekko męczącego/za dużo?
Może jeszcze jedna pianka? Do sprawdzenia mam jak projekt zachowa się przy głośniejszym odsłuchu. Posłucham kilka dni i dam znać.

"Przykrywka" też jest oklejona, od wysokości pianki do terminala.
Projekt pogromcy jest niesamowity :)

Ostatnia edycja:
Czołem, doszły elementy zwrotnicy. Zakupiłem w loudspeakershop, jako płytka pod nie posłuży mi pleksa
Próbuje dodać zdjęcie użytych i wstępnie ułożonych elementów (udało się :) )

e4d86252e19f4077f191f513a161e515_1734863528.jpg

Ostatnia edycja:
Szkoda ze mało czasu w ciągu doby bo by się co nie co pogadało :D i porobiło :D narazie ogarniam garaż motocyklowy :D

Panowie, nie wiem czy tu mogę napisać ale jakie macie doświadczenie z reklamacjami w STX...? Pisze bo jeden z tweeterow do tego projektu jest nieżywy i na 100% nie jest to moją winą. Głośniki już raz miałem wymieniane bo wysłali mi zły model a teraz to... Jeśli post jest niezgodny z regulaminem proszę o usunięcie. Pozdrawiam

odeslij i dolacz kartke, zeby klejny sprawdzili przed wysylka

pewnie to jakies utlenienie, bo glosnik jest centrowany na generatorze, wiec musial grac

Dzięki Paweł za podpowiedź

Jak tak sobie dłubałem to postanowiłem zakupić jeszcze wzmacniaczyk od chińczyka co by nie było mezaliansu :)

D-class i powiem wam ,że jest uczciwe granie :)
Click image for larger version  Name:	635a0759e04d5ce6e8a23c0c54e76972_1735504577.jpg Views:	0 Size:	692 BajtĂłw ID:	662877

Ostatnia edycja:
Testowałem ZK-502H na małych TL na TB W3 i było całkiem poprawne LOW-ENDowe granie.
Spróbuję tego chińczyka z tymi Iglakami.

Ostatnia edycja:
Powrót