• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jeszcze raz Fountek FW 168 + Wavecor TW030 WA07

daj od razu 6mh :P
2.8 mH już przetestowane jest za duża kompensacja.
Jak to mówią czlowiek sie uczy na błedach. Zatem wracam do tego co stworzył Konrad i chyba dam sobie już spokój.
Pora myślec o kolejnym projekcie. Czyli jednak będzie to 3-way, bo pomieszczenie mam duże - salon połączony z kuchnią
jakieś 30 m2. Myslałem że wstęga jest lepsza niż zwykła kopułka, ale skoro tak nie jest trzeba szukać innych głosników.
Możliwe ze warto skorzystać z projektu trójdrożne top quality sound ....
http://diyaudio.pl/showthread.php/22721-Trojdrozne-TOP-QALITY-SOUND

Ostatnia edycja:
Temat tego zestawu jakby skończony, ale po zrobieniu BG9, na którym to można bez korekcji (loudness) uslyszeć basik z FW168 , czegoś mi brakowało. Stąd powstały drobne korekty w zwrotnicy.

Niestety pomiarów nie mam, ale na mój słuch jest lepiej niż poprzednio.

Generalnie elementy zwrotnicy są z wersji zwrotnicy Konrada.
W razie pytań służę pomocą ...

Jeszcze jedna zwrotka ( jeszcze inne brzmienie) W porownaniu do poprzednich, jest tak :
- slychac basy :)
- masakruje słabe nagrania, prawie nie da sie sluchac ( poprzednia była taka że wiekszość nagrań była OK)
Czyżby było dobrze ....

Oczywiście w praktyce głośnik wysokotonowy są podlączony z odwróconą polaryzacją.

Ten tweeter nie ma prawa zagrać prawidłowo w takiej aplikacji
Po co tyle kombinacji do tego glosnika?
Zwykły filtr III rzedu i L-pad i jest pozamiatane
Stosując jakiekolwiek dodatki do tego glosnika podcinasz mu skrzydła
Przećwiczyłem go dobrze

Za duży kond za mała cewka == zła dobroć i kiepskie brzmienie.
Ćwiczyłem ostatnio tego fw168 .
Jak dobrze pokombinujesz to 1rząd na fw168 jest możliwy tak jak masz ale bez korektora impedancji wątpię, że tłumienie break up-u jest wystarczające .

Zwykły filtr III rzedu i L-pad i jest pozamiatane
Mi najlepiej gra na 2 .
Kond około 6.8u + cewka 0.5m + LPad :)

Mi żaden z łejwów nie zagrał na II rzędzie

Ale przy okazji bede kombinowal z I bo podobno kisiel zrobił
To ja nie zrobie? :D

Ostatnia edycja:
W miedzyczasie pomierzyłem Fs głosnika FW168 , zamiast 45Hz, ma Fs 65 Hz, a to oznacza że strojenie na 40 lub 45 Hz jakie w ciemno zalozylem, to pomyłka ...
no i to jest przyczyną braku basu. Czyzby chinski głośnik mial chinskie parametry - raz lepsze raz gorsze ( a może to jakas podróbka ?)

U mnie też miały koło 50hz .

Basu to one nie mają za dużo taki ich urok ;)
Można próbować wycinać podbicie od piku impedancji koło 200Hz jakieś 1.5dB (zależy od konstrukcji zwornicy i rezystancji cewki ) daje jakieś tam efekty ale cewkę trzeba kilkanaście mH ;)

Bas sie pojawił po skróceniu rurki br do 5 cm, zrobilem pomiar impedancji zestawu i teraz jest "wzorcowy" jesli chodzi o piki impedancji pierwszy niższy o ok 1/6 od drugiego - to o czym pisze Yoshi 80 w pierwszej częsci speaker workshop.
Jednak wyższe fs głosnika powoduje, że traci się zejście na dole.
Szczerze mówiąc nie sądze aby to był błąd pomiarowy, no bo jig mierzy poprawnie cewki, kondensatory i rezystory ( z dokładnością ok. 5%). Poprawnie tez mierzy (wg mnie ) np fs Tw030 - pomierzone = 500 Hz ( producent podaje 450Hz).
Strojenie wg parametrów producenta powoduje w tym przypadku brak basu (tzn coś tam się muli), przed przycięciem rurki pierwszy pik impedancji był o ponad połowę niższy od drugiego, teraz przebieg wygląda "wzorcowo" i basu jest duzo więcej.

Widać degradacje basu przy wyższym Fs niż podaje producent - czarna linia wykresu.
na zielono FW 168 - Fs = 45Hz (producenckie) strojenie na 45 Hz
na czarno pomierzone Fs= 65Hz i strojenie na 45 Hz
na rózowo pomierzone Fs=65Hz i strojenie na 65Hz

Ostatnia edycja:
Powrót