• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Karta muzyczna do pomiarów.

Cześć. Ktoś posiada kartę Focusrite Scarlett Solo 2gen i może podzielić się opinią ? Szukam karty do pomiarów i okazyjnego słuchania muzyki na słuchawkach.

Jaką możecie polecić tanią kartę dźwiękową na USB z pasmem przenoszenia odtwarzania i nagrywania do 80kHz?

Znalazłem Asus Xonar U5 5.1 USB za około dwie stówy. Może jest coś tańszego stereo?

Nabyłem jakiś czas temu Unijiga od Irka bo chciałem pobawić się pomiarami ale okazało się że moja integra się nie nada, więc jaką kartę kupić (tanią :)) do pomiarów na Windows 10?

Chcę mierzyć Arta/trueRTA bo podobno SW nie nadaję się do pomiarów w samochodzie, więc z tego co wyczytałem musi współgrać z ASIO4ALL.

Nabyłem jakiś czas temu Unijiga od Irka bo chciałem pobawić się pomiarami ale okazało się że moja integra się nie nada, więc jaką kartę kupić (tanią :)) do pomiarów na Windows 10?
Chcę mierzyć Arta/trueRTA bo podobno SW nie nadaję się do pomiarów w samochodzie, więc z tego co wyczytałem musi współgrać z ASIO4ALL.
Do pomiarów w Arta wystarczy nawet coś takiego za 100zł. Kilka lat temu używałem tej karty. Poniewiera się niepotrzebna. Mam także oryginalną wkładkę Panasonic WM61A. Na start zestaw wystarczający. Jak coś to pisz na
https://www.morele.net/karta-dzwiek...gclid=CPXPoOrv9tMCFcm2GAodTdwN3A&gclsrc=aw.ds
Czy takie urządzenie: https://www.zoom-na.com/products/pr...oom-r24-recorder-interface-controller-sampler
tj. Zoom R24 można wykorzystać jako kartę dźwiękową zewnętrzną do pomiarów?
Jak najbardziej tak. Wyjście słuchawkowe niezbyt mocne więc jeszcze wzmacniacz do tego.

Nikt do pomiarow głośników nie potrzebuje takiej rozdzielczości i pasma. Szczególnie amatorzy dlubiacy w zaciszu domowym.

Komputera używam do pomiaru głośników ale też w obszarze nie związanym z audio.

W audio też przydaje się pasmo szersze niż 20kHz. Uruchamiając wzmacniacz klasy D warto sprawdzić, mierząc charakterystykę, czy filtr dolnoprzepustowy na wyjściu wzmacniacza jest dobrze dobrany do obciążenia.

Mysle, ze ktos kto potrafi zaprojektowac wzmacniacz, uruchomic go i wlasciwie pomierzyc, ma rowniez wiedze jakich narzedzi do tego potrzebuje. Natomiast temat jest o karcie do amatorskich pomiarow akustycznych, a do tych nie trzeba zadnej, wydumanej elektroniki.

Wcześniej używałem karty zintegrowanej z próbkowaniem 48kHz. Po zmianie na zewnętrzną kartę z dwa razy szerszym pasmem nie wyobrażam sobie powrotu do poprzedniej karty. Próbkowanie 96kHz nadal trochę ogranicza mi pewne pomiary dlatego szukam czegoś z dwa razy większą częstotliwością. Warunek ten spełnia U5 za rozsądne pieniądze. Jeśli Ci wystarcza 48kHz to nie będę już przekonywał że to za mało.

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS Gdyby w głośnikach nie było ważne co dzieje się z membraną powyżej 20kHz to nie prowadzono by badań nad takim materiałem jak beryl który jest kosztowny w obróbce.

Powrót