• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Kolumny II na Peerlessach oraz Vifce

Fotki wrzucę jutro bo mam zepsute akumulatorki albo ładowarkę albo jedno i drugie :sad:
Przepraszam dzisiaj bo jest już 00:09 :grin:

[ Dodano: 2009-01-08, 12:12 ]
Fotki:

I kolejne pytanie a mianowicie czy ktoś z was stosował taśmę dekarską zamiast mat app :?: Zainteresowani car audio na pewno wiedzą o czym mówię :wink: ja właśnie taką taśmę zastosowałem do wytłumienia drzwi w aucie gdyż ma jedną zaletę: nie twardnieje i nie wysycha nigdy co w przypadku mrozów itp. grubość ma taką samą jak maty ale jest sporo cięższa od mat co w przypadku car audio jest minusem bo drzwi sporo ważą ale w przypadku kolumn to zaleta bo lepiej tłumić będzie drgania.
Co o tym myślicie :?:
Jak by ktoś nie wiedział o czym mówię to proszę link do innego forum gdzie są fotki z wytłumiania mojego seja :grin:
http://www.strefacaraudio.pl/forum/topics4/jacekkn-seicento-zaczynamy-prawie-gotowe-vt245.htm

[ Dodano: 2009-01-08, 15:42 ]
I jescze jedno pytanie do jakiej grubości max mdfu można przykręcić gniazda bananowe :?: bo chyba będę musiał porobić frezy :?:

[ Dodano: 2009-01-08, 22:10 ]
Może zacznę pisać kosztorys chociaż to chy a najgorszy i najmniej lubiany etap w DIY :wink: ale przyda się wam a jak nie to mi bo potem to sie pogłubie :grin:

1. MDF - 20zł (jakieś 350/400zł)
2. Klej - 18zł ( 18zł )
3. Wkręty - free (10zł)[/b]

[ Dodano: 2009-01-08, 22:11 ]
Może zacznę pisać kosztorys chociaż to chy a najgorszy i najmniej lubiany etap w DIY :wink: ale przyda się wam a jak nie to mi bo potem to sie pogłubie :grin:

1. MDF - 20zł (jakieś 350/400zł)
2. Klej - 18zł ( 18zł )
3. Wkręty - free (10zł)

No no... zapowiada się coraz bardziej "kozacko". Nie chcę Ci poganiać, ale nie leń się :lol:

Co do taśmy dekarskiej: podzielam Twoje zadnie. Myślę, że z powodzeniem może zastąpić matę app.

Najdłuższe gniazda bananowe jakie widziałem mogły "chwycić" płytę bodajże 28mm (długość gwintu 32mm). Problem w tym, że te bardziej urodziwe bywają najczęściej krótsze :lol:

Co do maty dekarskiej to sprawdziłbym, czy nie wydzielają się z niej jakieś rozpuszczalniki (negatywny wpływ na głośniki) lub nieprzyjemne zapachy. Wracając jeszcze do frezów pod głośniki w płycie frontowej, to nie zapomnij o odpowiednim podfazowaniu otworów od strony wewnętrznej w celu umożliwienia swobodnego przepływu powietrza.
Również czekam na dalsze postępy w pracach i trzymam kciuki, za udane oryginalne wykończenie.

Quester napisał:
KAPRINT napisał/a
nie zapomnij o odpowiednim podfazowaniu otworów od strony wewnętrznej

Bardzo słuszna uwaga ! Wiele osób w ogóle o tym nie myśli.

Bo w wiekszosci konstrkucji jest to niepotrzebne. Co innego jak ktos upiera sie na 6cm front ;);)

n_omyzs napisał:
Quester napisał:
KAPRINT napisał/a
nie zapomnij o odpowiednim podfazowaniu otworów od strony wewnętrznej

Bardzo słuszna uwaga ! Wiele osób w ogóle o tym nie myśli.

Bo w wiekszosci konstrkucji jest to niepotrzebne. Co innego jak ktos upiera sie na 6cm front ;);)

ja mam front ponad 9 cm i zrobiłem coś podobnego jak marko3T z AS

1125547_1.jpg

1125547_2.jpg

1125539_2.jpg

Co do taśmy dekarskiej to miałem z nią sporo do czynienia i jest bezpieczna dla głośników jak i ludzi na początku trochę śmierdzi ale potem wszystko jest już ok.
I mu kolumny ważą 60kg i jest fajnie :lol:

Może i się nie znam, ale co Ci po tym dziewięciocentymetrowym froncie poza możliwoścą skrzywienia kręgosłupa i wypadnięcia dysku przy przenoszeniu? Pod względem fizycznym ze wiele się nie zmieni. Wg mnie zagrałoby to tak samo przy 3cm na przodzie.

zboj87 napisał:
Może i się nie znam, ale co Ci po tym dziewięciocentymetrowym froncie poza możliwoścą skrzywienia kręgosłupa i wypadnięcia dysku przy przenoszeniu? Pod względem fizycznym ze wiele się nie zmieni. Wg mnie zagrałoby to tak samo przy 3cm na przodzie.

to myślisz że avalon robi front 15 cm po to by wywalić tyle materiału wiem że lubicie wiurówke ale ja robie kolumnę dla siebie ma być super stabilna i tyle...

P.S poczytaj sobie dlaczego jest dobrze mieć gróby front nie będe umoralniał cię na siłe

Ciekawe jak ktoś miałby robić subwoofery tubowe i stosować 9cm ścianki... Taką konstrukcje potem ustawia się dźwigiem.
Bez przesady ważniejsze od grubości ścianek są wzmocnienia.

nowy1 napisał:
P.S poczytaj sobie dlaczego jest dobrze mieć gróby front nie będe umoralniał cię na siłe
siebie "uortograf" lepiej ;) bo widać, że nawet podkreślanie błędów przez FF niektórym nie daje do myślenia.

chcesz 10cm front to rób, masa robi swoje. nie żeby ktoś to usłyszał, ale masz miejsce i materiał to jaki problem.

Odchodząc od sporów dotyczących grubości frontów, czym zamierzasz budy wytłumić i jak rozmieścisz wytłuminie?

moder mógłby tu posprzątać ....

a do wrogów grubych frontów ...o co wam chodzi ma materiał, czas itd to w czym problem ...
niektórzy robią to dla samej frajdy a inni dla spokojnosci sumienia....
jak dałbym np 7k za przetworniki to też na 20mm froncie bym nie poprzestał :D a czy to coś daje czy nie w odsłuchu ....to zupełnie inna kwestia

poza tym grube fronty mogą być choćby po to by zrobić bajeranckie ścięcia...

ja tu raczej podziwiałbym zapał i nietuzinkowość konstrukcji a nie "opieprzał" autora za fronty ...czasami robi się tu nie miło jak na AS ...a przeciez to hobby ma łączyć ludzi :wink:

Powrót