• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[komputery] temat ogólny

Talerzyk oczywiście. Nie zmienia to faktu, że jestem zrażony do tej firmy.
Problemy z gwarancją były niesamowite...

840ki to najlepsze mainstremowe ssd dziś . Ich moc przejawia się w " imput operation" na co niewiele osób zwraca uwagę. Prędkość jednoplikowa to tylko chwyt marketingowy. Liczy się ilość operacji we/wy . Nie życzę nikomu zakupu ssd na kontrolerze sandforce , jest on tak obciążony bugami że głowa mała

Wracając jeszcze to tematu mojego routera, wiec dzis zakupiłem nowy i... nie działa. Zakładam za mam ADSL1(nie jestem do końca pewien) a router ADSL2+ to dlatego?

840ki to najlepsze mainstremowe ssd dziś.

Tak, ale te z dopiskiem PRO, zwykła 840 plasuje się niżej niż starsza 830'tka. Warto zwrócić na to uwagę ;)
http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_samsung_ssd_840_120_i_250_gb_tansi_bracia_ssd_840_pro
Łatwo więc ustalić, jak aktualnie wygląda układ sił: SSD 840 Pro - SSD 830 - SSD 840 - licząc od najszybszego.

Nie życzę nikomu zakupu ssd na kontrolerze sandforce , jest on tak obciążony bugami że głowa mała

Obecnie ogromna większość SSD jest na SandForce 2281, który z wgranym nowym firmware, jest znacznie poprawiony względem poprzedników i nie ma już z nim takich problemów. A przynajmniej tak wynika z recenzji ;)

Co do Samsunga, to chyba jako jedyny ma swój własny kontroler. Gro producentów bazuje na SandForce 2281, a tylko nieliczni na Marvelu. No i wyczytałem, ze nie warto już pakować się w dysk z pamięcią asynchroniczną, a asynchroniczna w połączeniu z SF to już podobno najgorsze z możliwych rozwiązań.

dodam jeszcze, że to tp-link td-w8941, wpisywałem również samemu:
ip 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dns 213.241.79.38

i nic.. jakieś propozycje co jeszcze można zrobic?

guczi, połączenie po kablu z komputerem, dostawca netia w annex A ?
w windzie połączenie sieciowe - pobieranie ip automatycznie
jakie ustawienia masz ppp0a/0e ?

tak połaczenie po kablu, dostawca netia anex a, przy automatycznym też nie działało, wydaje mi się, że pp0a bo łącze po tepsie ale nie wiem jak to sprawdzic.

Kupiłem, 24ea53vq. Działam na nim od popołudnia.
Pierwsze wrażenia pozytywne. Kolory żywe, kąt widzenia niesamowity, dobry kontrast - generalnie jest ok.

Jedyne co mnie wkurza to bardzo delikatna konstrukcja podstawki z nóżką. Delikatnie się monitor dotknie, a ten jak głupi cały się buja... Na szczęście takich sytuacji będzie mało :)

wielkie dzięki za pomoc i dobre chęci, okazało się, że jeszcze sieciówka poszła i po wymianie nowy router działa bez problemu;)

Odnośnie SSD. Dzisiaj przyjechał nowy laptop.

SSD 128GB - Plextor M5M PX-128M5M mSATA, drugi 1TB HDD

5288144300_1382447676.png

4616318600_1382447677.png

Start systemu/laptop gotowy do użytkowania po maks 7s :)

Ja też mam monitor LG z matrycą IPS i jestem z niego zadowolony, niby czemu te delle miałyby być lepsze? Dell i tak się zaopatruje w matryce u zewnętrznych producentów, a jeżeli problemem jest nierówne podświetlenie to w tym przedziale cenowym tego się nie uniknie. Poza tym tego nierównego podświetlenia nie odczuwam w ogóle przy normalnej pracy na komputerze.

Pawel. S ja też mam 750 gb scorpio black i jestem względnie zadowolony. Nie rozumiem czemu w ogóle są produkowane dyski 5400rpm >.>

WD scorpio black chciałem przełożyć do nowego laptopa, ale dowalili naklejkę na obudowie, której nie chcę naruszać, więc został w starym laptopie :)

Ja też mam monitor LG z matrycą IPS i jestem z niego zadowolony, niby czemu te delle miałyby być lepsze? Dell i tak się zaopatruje w matryce u zewnętrznych producentów, a jeżeli problemem jest nierówne podświetlenie to w tym przedziale cenowym tego się nie uniknie.

W monitorze nie jest ważna matryca tylko elektronika sterująca.
Wszyscy biorą ipsy od LG, ale dziwnym trafem tylko NEC i Eizo robią na nich dobre monitory.

panowie, dopiero teraz zabralem sie za pisanie pisma reklamacyjnego. jest jakis znawca ktory moglby mi to sprawdzic?

---------- Post dodany 28.10.2013 o 12:15 ---------- Poprzedni post 27.10.2013 o 13:35 ----------

dysk oddany. zobaczymy co zrobia i w jakim czasie

Od jakiegoś czasu mam problemy z otwieraniem kilku stron internetowych różnych serwisów.Korzystam z IE8. Czy przyczyną jest konieczność włączenia lub wyłączenia jakiś funkcji w przeglądarce, czy konieczność zainstalowania jakiegoś programu?

Na stronie Parkietu i forum na tej stronie często pojawia się komunikat, że przeglądarka nie może wyświetlić strony. Gdy strona otworzy się normalnie, przy próbie otwarcia na tej samej karcie innej strony jest komunikat, że okno jest zajęte.
Na forum Elektrody niektóre tematy nie otwierają się, strona jest pusta, tak samo ze stroną Bankiera.

Co jest tego przyczyną?
ae0139h8fbd07x44watv_1383417775.jpg
[/url]
336drknleaf970njyzcs_1383417779.jpg
[/url
if1vsm2ill8mqzdkyli3_1383417782.jpg
[/url]
0xglj1ceb3o5xl9fvmq0_1383417784.jpg
[/url
nw0kmdta3vtuj05sr8xt_1383417787.jpg
[/url]

Powrót