Pomierzyłem dzisiaj głośniki niskotonowy, który będzie się znajdował w mojej docelowej konstrukcji. Pomiar po lekkim wygrzaniu i muszę powiedzieć, że parametry idealnie wpasowują się (a nawet wychodzą nieco lepiej?) w parametry podane przez producenta: Fs~33Hz, Qts~0,57, pozostałe też bardzo zbliżone. Tutaj link do "dataszitu":
http://www.tonsil-meble.pl/glosniki/pdf/gdn-20-60-11.pdf .
Pogromco Mitów, podałeś kiedyś link do bardzo ciekawej strony podejmującej temat obudowy TL (
http://www.quarter-wave.com/TLs/TL_Theory.html ). Oczywiście pochłonąłem tą lekturę (choć mam świadomość tego, że pewnie nie wszystko odpowiednio zrozumiałem ze względu na ograniczenia językowe) i skorzystałem z dostępnego tam arkusza do wyliczania obudowy TL na podstawie podanych kilku parametrów głośnika (chodzi o arkusz Alignment Tables Spreadsheet by Keith Webb (Excel 3/03/09) ). I tutaj pojawił się problem (problem / nie problem).

Jak widać, z arkusza wynika, że początek lini powinien mieć przekrój 849cm^2 co stanowi jakieś ~4SD głośnika - co o tym sądzicie? Jak to się ma do zalecanego przedziału 1,5-2,5 SD? Obudowa wychodzi wtedy OGROMNA. Nie chodzi nawet o zmieszczenie jej gabarytów w pokoju ale czy jest sens robić taką kolubrynę czy może pójść w kierunku standardowych zaleceń co do wymiarów? Zauważyłem, że na powierzchnię przekroju początku lini ma wpływ głównie parametr Bl - jeśli go zwiększamy to przekrój się nam pomniejsza i to w przebiegu wręcz kwadratowym (nie przeliczałem a jedynie zgaduję - na pewno nie jest liniowy). Chyba nie spotkałem się dotąd z opracowaniami wspominającymi o wpływie tego parametru na obudowę... jak to interpretować?
Długość tunelu jest redukowana aż o ~15% - rozumiem, że to ze względu na stosowanie tłumienia, ale czy ta redukcja nie jest za duża?
Koniec tunelu to połowa przekroju początku - ale w tym momencie nie ma to znaczenia bo nie o to chodzi.
Chyba, że coś źle wpisałem albo źle odczytuję - nie wykluczam takiem możliwości
Jaką obudowę lepiej wykonać - tą z arkusza czy zwykłą, wynikającą z obliczeń teoretycznych?
Proszę o opinię.