Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak to wpływa na zejście? Przy dokonywaniu pomiarów w SW metodą AddedMas dociąża się membranę odpowiednią masą przez co zmniejsza się pik rezonansowy na pomiarze impedancji (później program wylicza rzeczywiste parametry na podstawie pomiarów FreeAir i AddedMas). Czy w związku z tym dociążenie membrany obniża zejście? Jeśli tak to zakładam, że dzieje się to kosztem efektywności... Nie wiem czy to gra warta świeczki... Choć z drugiej strony, dołożenie masy do membrany i dodatkowo magnesu - co o tym sądzisz?Mms - masa układu drgającego (cewka, zawieszenia, membrana).
Zmniejsza parametr Fsdabyl napisał:Czy w związku z tym dociążenie membrany obniża zejście?
Jeden z GDN 20/60/11 grał przez chwilkę z dociążeniem 15gram - obciążenie rozłożone w postaci trzech odważników rozmieszczonych równomiernie w trzech miejscach, w połowie wysokości membrany (takie placki z plasteliny po 5gram - przyklejone od spodu). Efekt był taki, że głośnik grał zdecydowanie ciszej a podkręcanie głośności na wzmacniaczu dawało tylko gorszy efekt bo głośnik zbliżał się do granic swojej wytrzymałości mechanicznej. Dodatkowo pojawiały się mocne "turbulencje" - nie wiem czy wynikały one z tego, że dociążenie zamiast np w centralnej części membrany było przyłożone w połowie co powodowało szybsze jej "załamywanie"? Może dodana masa była zła i układ magnetyczny nie wyrabiał? (nie wiem jaką masę ruchomą ma ten GDN ale raczej niewielką - zawieszenie piankowe, membrana celulozowa impregnowana). Generalnie stwierdzam, że samo dodanie masy do membrany właściwie nie daje żadnych korzyści a nastręcza pewne problemy. Może dodatkowa ingerencja w układ magnetyczny coś poprawia - ale wtedy otrzymujemy już inny głośnik... W przypadku GDN'a 20/60/11 wydaje mi się, że to gra nie warta świeczki. Ale go na razie nie sprzedam bo był kupiony jako materiał do różnych testów więc testuję ![]() | ![]() |
Yoshi_80 napisał:Panowie, dodawanie masy do głośnika nic nie daje
Yoshi_80 napisał:...na coś te gramy idą. Nikt nie buduje ultra lekkiego układu drgajacego a następnie go doważa bo to głupota by była. Masa idzie po pierwsze w sztywną membranę któa nie będzie sie gięła po drugie w potężną cewkę która będzie odpowiednio tym pompować. Wielka cewka daje duży SPL bo dobroć elektryczna jest bardzo niska.