• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam, po dluzszej przerwie :)
Je
jesli chce zrobic tl w ksztalcie litery H to dlugo
dludosc tunelu mam podzielic na 2 i przekroj tunelu tez moge podzielic na dwa? ??
przepraszam za przerwy ale z angielska klawiatura jest troche inaczej i jeszcze sie nie nauczylem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
strona 35 tego watku wpis 699 i nastepne . dyskusja Mariana i PM... nie dziala link do strony podanej przez PM
do dlugosci tunelu liczy sie tylko jedna linia czy dwie z tego rysunku?

Liczy sie jako jedna. Potem i tak one sie sumuja w jedno wyjscie. Suma Sd tunelow powinna byc rowna z Sd na wyjsciu ( jesli tunel ma staly przekroj ).

jaki wiec jest sens akustyczny podzialu tunelu na dwa rownolegle?
skladam wlasnie obudowe i moge zrobic tunel jeden lub dwa rownolegle , niestety nie bedzie szans na zmiane. :)

Tunel typu H stosuje sie po to, zeby miec plytka obudowe. Jakbys robil glosniki nascienne to sie przydaje. W zwyklych raczej mnie. Wyjatkiem moze byc konstrukcja podlogowa na wzor Sonus Faber Elipsa.

wiekszosc konstruktorow w ukladzie trojdroznym stosuje dla midwooferow komore zamknieta , natomiast Troels dla swoich Jansenow robi wylacznie BR lub TL , mimo, ze odpowiedz impulsowa jest gorsza niz z OZ, jaki jest sens akustyczny stosowania takiego rozwiazania TL dla sredniotonowki?

Odpowiedz impulsowa zalezy od dobroci danej obudowy z glosnikiem. Mozesz miec odpowiedz impulsowa rowna np 0.5, zarowno z obudowy TL jak i OZ. Dlaczego wiec Troels stosuje obudowe TL lub BR? Zapytaj jego, ja juz pisalem tutaj na ten temat i nie chce znowu podnoscic tego tematu.

LT jest stosowana dla zmocniania basu , wykorzystania dzwieku z tylnej strony membramy, jak pokazaliscie ksztalt tunelu , komora wstepna moze dzialac jak filtr dolnoprzepustowy, co dla woofera nie jest bez znaczenia natomiast glosnik przetwarzajacy pasmo 200-3000 hz raczej wzmocnienia basu nie potrzebuje, dlatego zastanawiam sie o co tu chodzi. czy jest to pomocne w odprowadzeniu energii z tylej strony mebramy by nie wracala na glosnik nie powodowala zaburzen w przetwarzaniu pasma sredniego, czy LT pomaga uzyskac wieksza skutecznosc midwoofera czy moze jest jeszcze inne wytlumaczenie?

czy jest to pomocne w odprowadzeniu energii z tylej strony mebramy by nie wracala na glosnik nie powodowala zaburzen w przetwarzaniu pasma sredniego,

O to glownie chodzi. Odpowiednio uksztaltowany tunel pozwala "odciagnac" energie tylnej czesci membrany i czesciowo ja wygasic w materiale tlumiacym.

pierwsze pomiary obudowy i glosnika w300 poprosze o analize. wylot tunelu jest zaraz pod glosnikiem na froncie kolumny

---------- Post dodany o 19:29 ---------- Poprzedni post o 19:24 ----------

nie wiem jak dodac obrazek

la5qcpinio096nkfolv8_1379528978.jpg

---------- Post dodany o 19:34 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

niebieski odpowiedz glosnika, czerwony tunelu , zielony wspolna odpowiedz portu i glosnika z 20 cm . pomiar wypadkowy bez kalibracji z pozostalymi

niebieski odpowiedz glosnika, czerwony tunelu , zielony wspolna odpowiedz portu i glosnika z 20 cm . pomiar wypadkowy bez kalibracji z pozostalymi

Odpowiedz sumowania rob na zasadzie dodawania pomiarow do siebie, pomiar z 20cm moze nie byc zbyt dokladny.
W kazdym razie brakuje mi informacji i budowie tunelu, materialu tlumiacego ( moze jakies foty obudowy ? ) oraz przeznaczenia tej konstukcji ( 3 way czy sub ).

Ogolnie mowiac tez bym dolozyl tlumienia.

konstrukcja ma byc trojdrozna , dlugosc tunelu 180 tlumienie filc i welna owcza. tlumienie delikatne ale jak dokladam tlumienia zmienia sie najbardziej charakterystyka tylko na tonach srednich, jest duzy dolek na pk 150

tunel na wejsciu 1000cm2 na wyjsciu 530cm2

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:24 ----------

nie mam jeszcze podzialu. sprawdzam LT i ciekawi mnie jak to zagra. objeto

---------- Post dodany o 21:27 ---------- Poprzedni post o 21:27 ----------

objetosc obudowy woofera to ok 220l netto

Powrót