• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nagrywarki PLEXTOR - czy warto?

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
147
niedawno wymienilem nagrywarke na nowa bo poprzednia sie rozsypala. no i nowa (LG H55N) tez zaczyna sie sypac lub odmawiac posluszenstwa
mam juz dosyc nagrywarek LG i tym podobnych i zastanawiam sie nad zakupem plextora. marka jest od zawsze droga i mam nadzieje ze lepsza od "masowki"
no i teraz mam pytanie do osob ktore mialy stycznosc z plextorem - czy oplaca sie inwestowac w ich napedy?? jakie sa ich zalety/wady?

pawel nagrywarek mialem dziesiatki i dla mnie nec i plextor to scisla czolowka zazwyczaj tych firm zmia nialem bo zmianila sie technologia a nie bo cos padlo

wlasnie poczytalem na CDRinfo o tym najtanszym plextorze - zalamalem sie ;(
przetestuje u kolegi moja nagrywarke i wtedy zadecyduje czy zmieniac...

w tych czasach niestety przede wszystkim trzeba w płytki inwestować :/
ostatnio przyżydziłem na dvd rw i kupując 10szt kupiłem o 1zł tańsze od TDKów emtec-i i lipa...

Pawel S., jak ci sie uda to kup NEC-a z serii 4xxx, jak jeszcze nec robił nagrywarki sam, bez sony. Nowsze się sypią, a takiego mam i jak na razie wypala najtańsze płyty z tesco bez problemu. Dobre są też pioniery ale to już tak ogólnie.

Co do nagrywarek to polecę jeszcze Asusa, mam takową i ładnie nawet na badziewiu nagrywa.

Aż dziwi mnie że że nikt nie wspomina o LG. Mimo tego że to niska półka cenowa bo już za niecałe 100zł z funkcją light scribe dostaniemy ale wszystkim, którym składałem komp0utery takowe montowałem i jeszcze nikt nie narzekał. Sam mam jedną z pierwszych (GSA-4163B) i śmigam na niej dobre 5 lat i nagrywa totalnie wszystko

ja od zawsze wierny jestem lite-on owi. od 8lat CDR od 3-4 DVDR i jest pieknie. troche glosne ale wypalaja na wszystim bez zajakniecia. moze przez te 4 lata ze 2 cd padly ale to przez winde:)

Zasadniczo są 2 sprawy.

Pierwsza: LG produkuje lodówki, mikrofalówki, telewizory, miksery, pralki (sic!), w zyciu nie kupiłbym od nich nic do PC.

A druga: wszyscy producenci "jadą" na wyrobach Made In Taiwan / China, w związku z czym, na 10 nagrywarek różnych firm 7 będzie miało identyczne bebechy a inną nelepkę :D

W sumie nieważne co kupisz, w środku będzie to samo ;) Kiedyś co prawda Plextor robił sprzed typu Hi-End (np. gdy napędy CDRW kosztowały 200zł oni walili napędy po 900zł i naprawdę były lepsze). A dziś? Ja mam Pionieera (też robi odkurzacze i sprzed wieś-audio :P), ale nie narzekam :)

Nie rozumiem jakim argumentem jest to że jakaś firma robi prócz nagrywarek prallki...

A to jest akurat bardzo proste: Co do wszystkiego, to do niczego.

Ja nie polecam się pakować w Plextory ... ghazi dobrze prawi. Wszystkie nagrywarki są produkowane w jednej fabryce, potem tylko pięczątka: Nec, LG, Plextor, itd. I odpowiednie ceny i ew. obudowy.

Ja polecam pioneera, asusa.

Co do płytek tylko verbatimki.

Nigdy nie kupujcie nowych neców, lg, lite-onów, HP.

No cudny90, nie wiem czy twoje teza jest prawidłowa. Niby wszystkie z jednej fabryki a potem tylko naklejki ale różnicę już widać np. pomiędzy lg i lite-on - poziom dB (a niby te same flaki...)

krzyhoo9, troszkę może przesadziłem ;) Wiadomo, że jakieś tam różnice są .. Powiem tak: To jest jak z rolexami .. kosztują (nie wiem, załóżmy) 50 000zł, a w środku mają ten sam mechanizm co casio za 500zł :P

Na głupi rozum, co może taki plextor mieć więcej w środku? :P

cudny90, moze byc na lepszej jakosaci kopronentach bo idac twoimtokiem rozumowania to czemu wszystkie wzmacniacze brzmia tak samo wkoncu co moga miec innego w sobie wkoncu to tylko wzmacniacze :P a przeciez wiemy ze tak nie jest

LG jakiś czas temu robiło dobre nagrywarki. Ostatnio miałem 4163B padła po ponad roku użytkowania, wymienili mi na 4165B i tez kicha, nie radzi sobie z większością DVD-RW. Aktualnych napędów LG nie polecam.
Co dobrego kupić to nie wiem, coraz większą kaszane się sprzedaje.

cudny90, moze byc na lepszej jakosaci kopronentach bo idac twoimtokiem rozumowania to czemu wszystkie wzmacniacze brzmia tak samo wkoncu co moga miec innego w sobie wkoncu to tylko wzmacniacze

Złe porównanie ;) Są różniaste wzmacniacze, a ja porównuje zegarek wskazówkowy, do wskazówkowego, taki casio za 500zł ma bardzo dobry mechanizm, również rolex, może mieć zębatki nawet z tytanu, ale mechanizm ten sam :P Gdyby to był jakiś rzeczywiście mechanizm cudny, co go nie trzeba w życiu nakręcać, tylko się sam nakręca, czy coś, to by nie musieli do niego dorzucać tych diamentów, żeby podnieść cenę :P

Powrót