Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tutaj też całkiem składny poradnik. Enjoy! https://mike.seddon.ca/loudspeaker-frequency-response-measurement/
Przecież Pogromca Mitów ładnie opisał na poprzedniej stronie jak ustawiać bramkę... wielkie dzięki za ten poradnikJeszcze jakby ktoś doświadczony przygotował jak radzić sobie z pomiarem niskich częstotliwości w pomieszczaniach, to byłby chyba kompletny poradnik na główną jak wykonywać pomiary w ARTA. Wiem że coś takiego istnieje, jakieś dodatkowe charakterystyki, ich łączenie itd. .... ale nie do końca rozumie. Dziwne że temat jeszcze nie jest przypięty, przecież tyle w nim informacji.
Źle tą bramkę zakładasz. Tak gdzie masz początek powinien być koniec. Początek załóż przed pierwszym impulsem.
Jeszcze pozostaje pytanie nt. położenia mikrofonu. Chodzi o to, że pomiar wykonujemy z odległosci ok 70 cm gdzie mikrofon jak zrozumiałem ma być na wysokości centrum wysokotonówki. W tym wypadku głośnik niskotonowy jest słyszany przez mikrofon pod kątem ok. 10 do 12 stopni. Natomiast odsłuch kolumn z reguły odbywa się z kilku metrów np. 3 metrów , w takim przypadku odsłuch niekoniecznie będzie odbywał sie na osi mikrofonu pomiarowego. Odsłuch w dużej odległości od głosnika można w przyblizeniu przyjąć, że odbywa sie na osi głosnika. Stąd wydaje mnie sie bardziej poprawnym wykonywanie pomiarów na osi kazdego głosnika indywidualnie, czyli mikrofon po pomiarze wysokotonówki na jej osi nalezałoby obnizyć do osi niskotonówki bez zmiany jego położenia w pozostałych wymiarach i wówczas wykonać pomiar. Przesunięcie centr akustycznych wówczas mozna wyliczyć w oparciu o różnice czasowe predelay.