• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nasze poczynania z ARTĄ

Mierzy do 40khz ze spadkiem 1db, chociaz mi takie pasmo niepotrzebne, nawet moja karta tego nie obsluzy...

ce5e7c3f83bb9e6e9ede926dc58de1ef_1463770818.jpg

Po ponad 6 miesiącach polować w końcu udało się trafić!

I to jeszcze nówka w folii :D

Panowie, mam ostatnio dosc ciekawy problem z Arta. Po uruchomieniu calego systemu i wykonywaniu kilku pomiarow pod rzad, kazdy z kolejnych ma mniejszy spl, dopiero po jakims czasie stabilizuje sie i nie zmienia swojej pozycji. Stawiam na jakas kwestie preampa lub elektroniki mikrofonu. W senie cos w rodzaju rozgrzania, stabilizacji parametrow? Co myslicie?

Dzieki. Sprawdze na drugim preampie, czy bedzie podobnie. Aha, wlasciwie nie jest to problem z Arta, bo na Holmimpulse jest podobnie, czyli jakis temat sprzetowy.

Zrobilem kilka testow z innym preampem i to jedna wina przedwzmaka. Ewidentnie preamp potrzebuje troche czasu, aby ustabilizowal wzmocnienie. Preamp to MPA-102 ale niestety nie znalazlem schematu tego przedwzmaka, aby pokazac bardziej kumatym kolegom z zakresu elektroniki.
W sumie nie jest to jakis problem. Potrzeba tylko chwile poczekac i wykonac kilka kontrolnych pomiarow az sie ustabilizuja, a potem mozna dzialac. Mimo wszystko troche to irytuje, powinno dzialac od strzalu, a nie nagrzewac sie jak ruski rubin :)

Ewidentnie preamp potrzebuje troche czasu, aby ustabilizowal wzmocnienie.
Zakładając, że z zasilaniem jest wszystko w porządku i napięcie polaryzacji mikrofonu się nie zmienia zgadywałbym, że kondensatory elektrolityczne mogły przyschnąć i kwalifikują sie do wymiany. Chociaż jeżeli preamp nie jest długo użytkowany to raczej mało prawdopodobne. Bez schematu i pomiarów to tylko gdybanie takie.

Ostatnia edycja:
Niestety nie znalazlem schematu tego preampa. Poki co po prostu czekam, az sie wszystko ustabilizuje i przechodze do pomiarow. Zasilanie jest z trafa z napieciem zmiennym, wiec wszystko kreci sie w srodku. Watpie zeby to byla wina trafa.

Powrót