• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

nowoczesne telewizory - fakty, mity, co kupic?

Sprawdz ergonomię menu. Głównie narzędzia do zmiany kolejności kanałów. Zbadaj czas przełączania kanałów, obejrzyj piloty i jakie funkcje oferują bez wchodzenia do menu (Np. osobny przycisk do włączenia wyłącznika czasowego) i ich ergonomię. Jak zauważysz u jednej firmy łatwiejsze menu to plusik. Później test jakości obrazu czyli wyświetlenie z jakiegoś własnego odtwarzacza HDD film w fullHD i kilka obrazów 1920x1080 zrobionych w paincie (kolory czarny, czerwony, zielony, niebieski i biały). Przy białym przykładasz ucho do tyłu obudowy i słuchasz czy Tv wydaje z siebei jakieś głośne dzwięki. ten ostatni test jest głównie pod ciebie bo coś tam gadałeś, że nie zdzierżysz jak ci TV będzie "śpiewał" ;) .

No i przede wszystkim poczytaj ten dział: http://hdtvpolska.com/forum/136-plazma/

Ostatnia edycja:
minusy philipsow po opiniach uzytkownikow
-powolne dzialanie menu
-brak mozliwosci edycji listy kanalow
-osobna lista dla tv naziemnej i kablowej

plusy
+ można podłączyć klawiaturę i mysz
+ obraz

sharp
- dlugo sie uruchamia
+ reczne sterowanie na widoku

toshiba
-nie dziala z klawiatura?
+ podobno szybka przegladarka

samsung odpadl z powodu braku wejscia dla kompa

kilka obrazów 1920x1080 zrobionych w paincie (kolory czarny, czerwony, zielony, niebieski i biały). Przy białym przykładasz ucho do tyłu obudowy i słuchasz czy Tv wydaje z siebei jakieś głośne dzwięki. ten ostatni test jest głównie pod ciebie bo coś tam gadałeś, że nie zdzierżysz jak ci TV będzie "śpiewał" .

dzieki ;)
a dlaczego akurat bialy?

jezeli philipsy dzialaja tak samo szybko i stabilnie jak ich strona internetowa to olewam philipsa!

---------- Post dodany o 20:31 ---------- Poprzedni post o 18:55 ----------

plyta testowa wypalnona
obrazy testowe na usb
jutro bede ich godzinami meczyl :p

a dlaczego akurat bialy?

Bo plazmowe TV nie wysilają się w ogóle przy wyświetlaniu czarnego a najbardziej przy wyświetlaniu białego koloru. Im więcej białego na ekranie tym więcej żrą prądu w danej chwili. To właśnie w takiej sytuacji telewizor może "hałasować".

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:49 ----------

-osobna lista dla tv naziemnej i kablowej

To samo mają samsungi LCD. W dwóch Tv z różnych pułapów cenowych to zaobserwowałem, więc mniemam, że każdy Samsung - bez względu na to czy plazma czy LCD - ma taki mankament.

pozytywne opinie, dobre wyniki w testach a np w sharpie panel na widoku

czy sa warte zakupu?
zobacze w sklepie bo narazie jakos nie moge sie tam wybrac

To raczej filmow w full hd ci ten komp nie uciagnie jak taki stary.
Najbardziej dostępne czyli mkv w full hd działają bezproblemowo na tv z weiścia usb, dobrze by było żeby tv miał wyjście cyfrowe dźwięku, a gdyby chciał odpalać ze starego kompa to trzeba
grafikę wrzucić np. ati hd3450 i odpowiednio ustawić.

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 17:51 ----------

Gdybyś kupował tv z matrycą typu LED to dobrze by było przetestować w sklepie równomierność podświetlenia bo zdarzają się takie że nawet bez obrazów testowych łatwo wychwycić.
Mój kolega właśnie na taki trafił ,zorientował się na drugi dzień, chciał wymienić ale u sprzedawcy dowiedział się że energooszczędna technologia led dopuszcza możliwość nierównomiernego podświetlenia ,nie jest to wadą produktu
i nie podlega z tego względu wymianie/reklamacji, na info samsunga to samo, a zakupił chyba najdroższy model 46",wiosną ok5500zł. Był wkur....

dobrze by było żeby tv miał wyjście cyfrowe dźwięku

to koniecznie - maja chyba kazde
chcialem z analogiem ale niestety nowe juz nie maja :(

Gdybyś kupował tv z matrycą typu LED to dobrze by było przetestować w sklepie równomierność podświetlenia bo zdarzają się takie że nawet bez obrazów testowych łatwo wychwycić.
tylko to dzisiaj moglem sprawdzic - brak mozliwosci podlaczenia dvd :/

i nie spodziewalem sie ze tv az tak bardzo sie wylozy!

toshiba zaczela mocno migac na HALF-WHITE i na HALF-GREEN! zadne ustawienia tego nie wyeliminowaly

sharp na kolorach pokazal nierownomiernosc podswietlenia - wyraznie widac gdzie sa diody podsietlenia matrycy. co ciekawe czarny wypada rewelacyjnie!

dopiero na philipsie ledwo bylo to widoczne i to w dodatku w jednym miejscu (mozliwe ze byly to reflexy - za duzo tam swiecilo)

wkurzony jestem tez ze nie moge sprawdzic drozszego modelu z 3D bo "okularow nie mamy rozpakowanych" !!!!!

jeszcze nie - dzisiaj sprawdze zeby miec pewnosc
ale juz jeden mnie odstraszyl - stal tylem za "moim". 4 wentylatory!! ale to bylo jakies 50-55"

---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 12:16 ----------

niestety plazmy nie sprawdze
moje zalozenia spelniaja 3 modele
1 - odpada bo brak full hd
2 i 3 odpada bo 50"!!!!

Jak ja szukałem , poczytałem i wiedziałem co oczekuje to wybór był tylko jeden, plazma panasonica, modele różne , potrzebowałem akurat 42` i jest obraz żyleta do tego bardzo bogate wyposażenie , ale to gt50 , jak byś trafił gdzieś jeszcze gt30 to byś dalej nie musiał szukać, bez wiatraków z tyłu, w jasny dzień zużycie 180-280W, wieczorem przy lampce potrafi spaść do 80W - 150W.

Też widziałem zużycie , sharp najlepiej pod tym względem wychodził, jednak postawiłem na jakość obrazu i dlatego taki wybrałem

Powrót