• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowy DAC :)

Tak mi się przypomniało z tego tematu i grafiki tam zamieszczonej:

http://diyaudio.pl/showthread.php/2...-dobrze-zrobić?p=473032&viewfull=1#post473032

ce2e294f647c20c7280b4270e83057dc_1456149970.jpg

65f14e0e7d483dabe86e2a3d76dccbc8_1456149970.jpg

Jak się komuś nudzi to może połączyć dwa lub cztery AD1865 jak na poniższym obrazku:

6c182e945b31f84e2923b12faba99a19_1492363771.gif

Oczywiście przy 2x AD1865 trzeba zmienić rezystor konwersji z 1k na 500R a przy 4x AD1865 trzeba dać 250R. Zasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości.

Niestety nie jestem pewien, czy AD1811 będzie stabilny z powodu dodatkowej pojemności. Trzeba to sprawdzić eksperymentalnie.

Nie na temat...
Warte te salasy coś są? Jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że są takie super..

Dokładnie, tylko mam wersję z przyciskiem,a nie z impulsatorem.
Kupiłem na Alledrogo :)
Podłączyłem Amanero i działa :)

Zasilanie powinno być wystarczające dla tylu kości

Niestety nie jest wystarczające dla czterech kości. Sekcja ujemna wpada w oscylacje, ponieważ nie jest w stanie dostarczyć tyle prądu.

W ostatnich miesiącach jestem zajęty czym innym i dlatego raczej mało czasu posiadam na projekty z elektroniki, ale trochę mnie korciło aby chociaż na chwilę oderwać się od tego wszystkiego i cokolwiek się pobawić :) W każdym wypadku nie posiadałem żadnego DAC'a w tej wersji aby przetestować pomysł, więc wyciągnąłem DAC od Adam_85 i wyszło jak na poniższych obrazkach:

05da1c86dce3d75de43d342f515c9bd4_1493579310.jpg

f057e9f28da2c214405e2bbc48976b72_1493579311.jpg

bc6df2a5ef7122f310870ffefc664735_1493579312.jpg

Tam trochę syfu łapie z kabli od transformatora, ale to nie jest problem, ponieważ zgodnie z oczekiwaniami zniekształcenia spadły dwa razy względem pierwotnej wersji na jednej kości. Tyle mogę napisać, ponieważ nie mam na czym posłuchać :) Trochę szkoda, że zasilanie siadło przy czterech kościach, ponieważ mogłoby być jeszcze ciekawiej.

Rownoleglenie ukladow powinno przyniesc pozytywne efekty. Wzmocnienie doda sie arytmetycznie wiec odstep S/N defakto powinien sie poprawic o jakies 3dB przy dwuch kostkach. W praktykce przy dwuch kostach tez powinno byc lepiej :D

Dzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.

Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:

- lepsze nasycenie dzwiekow,
- lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
- lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).

Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)

Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x ad;) szkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..

Ostatnia edycja:
Być może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)

macios, będzie możliwość obadać ten sprzęt jak skończysz? może do tego czasu mi się uda coś kupić i byśmy jakieś porównanie zrobili...

Jak coś to się już wygrzało :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dzieki koledze 3lite dac gra na dwoch kosciach ad1865 :-)
Slucham od okolo tygodnia i moge cos napisac.

Glowne zmiany jakie zauwazylem w stosunku do 1 kosci:

- lepsze nasycenie dzwiekow,
- lepsza faktura dzwiekow tzn wiecej mikroszczegolow,
- lepszy, kulturalniejszy bas(kontrola).

Na ta chwile moge powiedziec, ze nie slyszalem lepszego zrodla z komputera. Ostatnimi dniami bawilem sie nos daciem z analogowka od kolegi z as rowniez na kosci ad1865 w smd, jednak tam brakuje faktury - wypelnienia dzwiekow. Jest ona do pewnego stopnia. Filtr analogowy ustawiony na 30khz. Byc moze z tamtego daca uda sie cos wiecej wycisnac, ale chyba nie uda sie przebic tego przetwornika. Tutaj mamy taki pelen zrownowazony, detaliczny i naturalny dzwiek. Mysle, ze wiele przetwornikow z dobrych cd mialoby problem przebic tego daca. Gdzies mi chodzi po glowie porownanie :)

Nie ma wiec powrotu do jednej kosci, tu nie ma wielkich roznic, jednak sa na tyle istotne, ze po odsluchu takiej konfiguracji juz nie moglbym sluchac na 1 x ad;) szkoda, ze nie udalo sie 4 x ad, byloby ciekawie..

Jak to gra z I-APM-em ??

- - - - - aktualizacja - - - - -

Być może jakby zamienić AD825 na coś co wypluje 100mA by się udało - generalnie ten opamp daje z siebie lekko ponad 50 mA jak dobrze pamiętam, a jeden AD chyba koło 25mA pobiera.
Tak patrząc na link: mouser coś by się znalazło, ale to .3lite musiałby potwierdzić czy to ma szansę zadziałać :)

A może z tym AD825 zrobić tak samo jak z AD1865 :) ?

E można cos z tego wybrać :
http://www.analog.com/en/parametricsearch/11086#/p5002=0.125|1&p4101=9e-10|9e-9&p300=100|5500&p2687=|1|9|11

Ostatnia edycja:
Witam

Zrobiłem sobie kanapkę z dwóch AD.
Gra, ale mi coś delikatnie charczy w lewym kanale.
Jakby to było zasilanie to chyba w obu byłby nie tak ?

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?

Witam

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?

Chyba znowu ten AD811 z lewego kanału jest uszkodzony.
Na wyjściu z niego napięcie jest o ok. 0,3 V niższe niż w prawym kanale ....

Witam

Pojedynczo AD grają OK.

Czego szukać ?

E jednak nie grają OK

Ostatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...

AD811 jest OK :)

Ostatnio kupiłem drugiego AD. Okazuje się, że ten, którego mam od początku ma inne poziomy wyjścia dla lewego i prawego kanału ...
Na nowym mam OK, a na "starym" mam właśnie cichszy lewy kanał o około 0,3-0,4 V ...
Może dlatego po połączeniu w kanapkę coś charczało ...

W praktyce muszą to być układy z tej samej produkcji, ponieważ występują różnice w maksymalnym prądzie wyjściowym. AD1865, które są z produkcji 9343 posiadają trochę wyższy poziom na wyjściu niż inne wersje, które też posiadam. Na pewno nie może to być różnica na poziomie 0,3-0,4V, więc coś musi być nie tak.

Najpierw sprawdź napięcia zasilania od strony analogowej a potem przy okazji można też zobaczyć napięcie strony cyfrowej. W przypadku gdy wszystko jest OK to nie pozostaje nic innego jak wzięcia oscyloskopu i sprawdzenie, czy coś nie oscyluje (np. AD811 z powodu dodatkowej pojemności). AD1865 musi być przylutowane bezpośrednio do PCB jak łączysz dwa układy w kanapkę, ponieważ podstawka dodaje pasożytniczą pojemność, która spowoduje, że AD811 będzie oscylował. Następna sprawa jest taka, że w przypadku kanapki rezystor konwersji musi posiadać wartość 500R.

a z ciekawości - nadaje się to do współpracy z raspberry pi? chodzi mi o kwestie utraty jakości itd zakładając, że z tego i z komputera odtworzy się dokładnie te same pliki

Powrót