• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel do subwoofera z Allegro.

Reakcji
0
Witam,kupiłem panel do subwoofera z allegro uszkodzony , w ogole się nie włancza na trafie nie ma żadnego napięcia od czego zacząć naprawe?

Witam
Kupiłeś od tego gościa co wystawił bardzo dużo tych Paneli?
Za ile uszkodzony?

Odnośnie tych paneli jest inny temat to raz, a dwa skoro nie masz pojęcia jak go naprawić to po co go kupiłeś? Za 120zł są sprawne

Daj jakieś foty. Może sprubuj pod innym trafem i zobacz czy odpala, jak odpali na innym, to normale, wymień trafo.
Ok podlącze trafo pod siec i odlącze od plytki ....
bart210 napisał:
Sprawdź bezpiecznik :cool:
To było 1 co zrobiłem
Karol22m napisał:
Witam
Kupiłeś od tego gościa co wystawił bardzo dużo tych Paneli?
Za ile uszkodzony?
No troche wystawił podaj jego nick to ci powiem czy to ten,60zł.

Jak mam padniete to mam drugie na hacie wiec bedzie i to nie o oplacaniu tylko jak to naprawic,tak od tego.

No dobra, to zrób tak jak Ci koledzy proponowali, a jak masz w domu drugie trafo to się ciesz, ja Ci mówiłem jak byś miał kupować...

Znajomy też kupił i okazał się kompletnym, poobijanym, podrapanym i pooklejanym jakimiś naklejkami szrotem. do tego poczta blachę pogięła, więc radzę się zastanowić czy jest sens oszczędzać parę dych by wyrzucić panel do kosza ;]
Potki i czincze były powyłamywane...

[ Dodano: 2010-01-18, 19:40 ]
Karol1991 napisał:
Witam,kupiłem panel do subwoofera z allegro uszkodzony , w ogole się nie włancza na trafie nie ma żadnego napięcia od czego zacząć naprawe?
No to teraz wyślij komuś kto to sprawdzi - ze 30zł w obie strony, dodaj jakieś 0.5 litra za naprawę - 20zł i ze 20zł na jakieś części , trany ,pierdoły.
Wyjdzie na to że lepiej było kupić sprawny, niż teraz się bawić , zakładając że ktokolwiek w ogóle to naprawi...
Bo jeśli trafo padnięte to nie ma o czym mówić zupełnie...

takero napisał:
No to teraz wyślij komuś kto to sprawdzi - ze 30zł w obie strony, dodaj jakieś 0.5 litra za naprawę - 20zł i ze 20zł na jakieś części , trany ,pierdoły.
Wyjdzie na to że lepiej było kupić sprawny, niż teraz się bawić , zakładając że ktokolwiek w ogóle to naprawi...
Bo jeśli trafo padnięte to nie ma o czym mówić zupełnie...
Nie będe tego nikomu wysyłał chodze do Koszalinskiego elektronika 3 rok i własnie stwierdziłem,że czegos ta szkoła mnie nauczyła.
Panel chodzi usterce uległ kondensator miał przebicie zwarła się masa trafa do zmiennego i trafok sie spalił,naszczęście wyżej wspomniana szkoła a raczej jej nauczyciele są chojni i mam pare traf 300 Watt 2x40 :)

[ Dodano: 2010-01-18, 20:47 ]
takero napisał:
Znajomy też kupił i okazał się kompletnym, poobijanym, podrapanym i pooklejanym jakimiś naklejkami szrotem. do tego poczta blachę pogięła, więc radzę się zastanowić czy jest sens oszczędzać parę dych by wyrzucić panel do kosza ;]
Potki i czincze były powyłamywane...
U mnie nic nie jest nawet zadrapane :)

Po co ciągniesz dalej swoją głupią gadkę? za co ty masz moda....Problem jest rozwiązany więc powinieneś temat zamknąć a nie klepać posty.

Karol1991 napisał:
chodze do Koszalinskiego elektronika 3 rok i
Parę dni temu pytałeś się co to za trójkącik TL072 , nie wiedziałeś co to wtórnik i po co się go stosuje ...

Więc nie dziw się że ludzie takie wnioski wysnuwają.

Karol1991 napisał:
U mnie nic nie jest nawet zadrapane :)
Ale trafo upalone, nie wiem co gorsze ;]

BTW - działa pod nowym trafem ?

Parę dni temu pytałeś się co to za trójkącik TL072 , nie wiedziałeś co to wtórnik i po co się go stosuje ...
Nie byłem pewien czy to tl 072....
takero napisał:
takero napisał:
Ale trafo upalone, nie wiem co gorsze ;]
Zaprzeczyłeś sam sobie myślę,że oczywiste jest to,że lepiej żeby było trafo upalone niż ma wyglądać jak kupa i trafić do kosza jak to napisałeś tym bardziej,że takie trafo mam więc zaoszczędziłem i mam sprawny panel który nie pójdzie do kosza....
takero napisał:
BTW - działa pod nowym trafem ?
Działa auto on off też działa... ...wszystko działa...

[ Dodano: 2010-01-19, 00:27 ]
Właśnie zaczełem dewastować trafo i jak już dogrzebałem się do uzwojenia pierwotnego to znalazłem coś jak by kondensator MKT ( taki kształt) połączone jest to w szereg wylutowałem to i podłączyłem trafo bez tego lecz pierdzi i swiatło przygasa jest 10 ohm rezystancji wczesniej gdy to cos bylo to nic się nie działo,coś jest tak spalone,że nie idzie nic odczytać,co to może być?

[ Dodano: 2010-01-19, 00:35 ]
To pewnie jakiś bezpiecznik....

W trafolach często są takie bezpieczniki termiczne - trafo musi mieć jednak zwarcie, przez co się przegrzało i spaliło ten bezpiecznik.

JAREK napisał:
W trafolach często są takie bezpieczniki termiczne - trafo musi mieć jednak zwarcie, przez co się przegrzało i spaliło ten bezpiecznik.
Właśnie jak wcześniej pisałem to masa wychodząca z trafa była zwarta ze zmiennym i pewnie dlatego...

Witam dziś doszła do mnie paczka, kupowałem z aukcji podanej wcześniej w tym temacie za 77 zł z wysyłką. U mnie okazało się to samo - trafo jest spalone i to konkretnie, później wrzucę fotki. Z oględzin zwarcie spowodowały kondensatory ceramiczne 100nF, które filtrowały napięcie zmienne, wg. mnie chinole dali ciała i dostają przebicia przy tym napięciu no i samo zabezpieczenie trafa, które nie wytrzymało zwarcia (bezpiecznik raczej za 'duży', zabezpieczenie termiczne też nie pomogło).
Poza tym na płytce widać parę wygrzanych miejsc z charakterystycznym ciemnym odbarwieniem, wymieniłem profilaktycznie przegrzany rezystor R3 o rezystancji około 12K. Wywaliłem wspomniane wcześniej kondensatory 100nF, wzmacniacz odpalił na próbnym zasilaniu +/- 27V dc.

[ Dodano: 2010-01-21, 23:21 ]
Obiecane fotki:

BTW Takero daj znać w jakim stanie są Twoje bo chyba zakupiłeś tego większą ilość ;]

JAREK napisał:
BTW Takero daj znać w jakim stanie są Twoje bo chyba zakupiłeś tego większą ilość ;]
5szt ;]
Trafa pachną charakterystycznie dość, ale nie wyglądają aż tak drastycznie jak Twoje :P

Ciekawe ile podziałają te które sprzedawali jako sprawdzone ;]

Powrót