a tworzywa sztuczne?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie przewodzą prądua tworzywa sztuczne?
SW może z grafenu głośnik zrobicie ![]() ![]() ![]() | ![]() |
Znowu jak damy grubszy pierścień to mocno podniesie to cenę głośnika bo np zamiast magnesu 120mm będziemy musieli dać 140 albo 160mm aby utrzymać parametry (im grubszy pierścień tym większa szczelina i mniejsze "B").
Czy pierścień będzie z miedzi czy aluminium działa identycznie. AL ze względu na większą rezystancję działa trochę słabiej i jest bardziej upierdliwe (gorsze do formowania).
Jako uzupełnienie do poprzedniej części kilka symulacji rozkładu pola w układach magnetycznych bo widzę, że jeszcze chyba nie do końca czujecie o co
Z ciekawości przeprowadziłem symulację. Wymiary wzięte karty katalogowej otwór dekompresyjny przyjąłem 10mm (raczej mniejszy niż w rzeczywistości).
Przy projektowaniu układów magnetycznych jest wiele ograniczeń nie do przeskoczenia np. nie można dać dowolnie grubych płytek przy zachowaniu średnicy cewki – tu chyba ktoś o tym zapomniał…
![]()
I tu jest błąd laika - samo zwiększenie ferrytu niewiele da.Konstrukcje z długą szczeliną mają bardzo słabe pole w szczelinie a niwelowanie tej cechy jest robione przez zwiększanie ferrytu
- Samo niskie BL to nic strasznego gorsze jest to, że "B" w magnetowodzie jest bardzo niskie co czyni głośnik podatnym na modulację pola czyli wysokie THD.Tang-Bandzie też to widać. 6,5" głośnik z magnesem o średnicy prawie 14cm jak z 12" A Bl takie sobie mocno bardzo przeciętne.
Jednak pytając co jest z nim nie tak chodziło mi o to jak wygląda nieliniowość pracy takiego układu w długa szczeliną w porównaniu z nieliniowością pracy układu z krótką szczeliną oraz krótką szczeliną i demodulatorem?
Cz przypadkiem układ z demodulatorem jest bardziej liniowy od układu z długą szczeliną ? Czy możne demodulatory to tylko poprawianie niedoskonałości układu z krótką szczeliną względem tego z długą bo wychodzi taniej i mniej kłopotliwie, ale niekoniecznie lepiej ?
No tak tylko nie można zrobić czegoś z jednej strony dobrze... Po cholerę głośnik który ma bardzo niskie THD w standardowym pomiarze i bardzo wysokie THD podczas odsłuchu?może niekoniecznie o tym zapomniał. Po prostu przyjęli inne priorytety.
Z tym nie do końca mogę się zgodzić.1 - to jest dobrze zaprojektowany motor, wada to koszt produkcji, a raczej "toolingu"/prasy w porównaniu do typowego designu.
watpie. to olbrzymia cewka i zaden z tych problemow tu nie wystepujeCiepło lepiej odprowadza ? Wytrzymalszy ?
dziekuje - odpowiedziales na moje pytanie ktorego nie zadalemStrzałką zaznaczyłem obszar o bardzo niskim natężeniu pola.
Strzałką zaznaczyłem obszar o bardzo niskim natężeniu pola. Jeśli rozpatrujemy naszą cewkę głośnika jako cewkę rdzeniową (gdzie rdzeniem jest nabiegunnika głośnika) patrząc od dołu mamy nasycony rdzeń który płynnie przechodzi do stanu nienasyconego.
wyjasnisz?Ten problem jest rozwiązany przez pokrycie miedzią środkowego nabiegunnika.