• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Profile są we Wrocławiu na ul.Robotniczej w hurtowni metali za starym Dworcem Swiebodzkim,

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i gra !!! test zmęczeniowy nie wykazał błędów , lampki wyglądają super szkoda że trzeba je zamknąć w obudowie.....:biggrin:

Bał bym się tak DAC podłączyć u siebie ^^
Monitory metr od uszu, jak by jakaś aplikacja na kompie zgłupiała i puściła full głośnosć, to bym miał niespodziankę.
Raz tak miałem Yamahy HS50 ustawione na prawie -10dB, normalnie sobie słucham muzyki, coś win win przyciął i karta ustawiła 0dB na wyjściu, jak by pociąg do domu wjechał.
Żona spała 2m dalej na kanapie, nie muszę mówić jak się sprawy potoczyły ^^

Raz niechcacy dalem maks glosnosc,tak poza ta sytuacja dlugo tak slucham i odpukac narazie bez przygod z samo zglasnianiem sie;) bardziej mi szkoda wycietych bitow, ale nie podjalem jeszcze decyzji jaki potek bedzie.

Tu masz trafo i radiator , wiercenia było od cholery ale tą techniką mogę zrobić sobie radiator o dowolnych rozmiarach .

Mam pytanie ile kolega ma na linii 40V napięcia na jałowym oraz ile jest na kondensatorach bez obciążenia ? Bo 40V podane raczej pod obciążeniem. No i przy jakim napieciu zasilania sieci.

Ile kolega zapłacił za niego bo widze, że są jeszcze uzwojenia do zasilania lampy :).

Ostatnia edycja:
Na jałowym na linię jest 42V przy 230V w sieci , co daje na kondensatorach jakieś 57 - 58V , a trafo - oczywiście wersja audio kosztowało z przesyłką 368 złotych , uzwojenie pomocnicze jest do wejściówek na lampkach E88CC JJ ( fabrycznie nowa dobrana para).

W bomie i-AMP 100M LED5 i LED6 to diody Schottky BAT46 (Vr=100V, If=150mA). Czy można zastosować BAT42 (Vr=30V, If=400mA) lub inne Schottky jak popularne AK04 (1A,40V)?

Profile są we Wrocławiu na ul.Robotniczej w hurtowni metali za starym Dworcem Swiebodzkim,

No i gra !!! test zmęczeniowy nie wykazał błędów , lampki wyglądają super szkoda że trzeba je zamknąć w obudowie.....:biggrin:

Nie wiem czy to zdjęcie po prostu tak wyszło, ale coś mocno te lampki świecą, mam nadzieję, że masz poprawne napięcia, bo w przeciwnym razie za długo mogą nie pograć.

Nie na temat...
Może i podobny, ale nie w tym stopniu, tylko że to trzeba mieć rozeznanie jak przy poprawnym napięciu żarzy się lampka tej wielkości.
Można sobie wziąć za odniesienie tutaj światło z LEDów, dziwnym trafem lampa naparza bardziej niż diody i to jeszcze całą powierzchnią.

Żarniki lamp są ok, widać przecież na zdjęciu, przy okazji aparat tak ustawił parametry do zdjęcie że wszystko na nim świeci jak spawarka ^^
Za to to białe podświetlanie jest trochę nie na miejscu, bursztynowy LED z prądem 3mA był by super.

Napięcie żarzenia to 6,3V +/-10% z czego groźniejsze jest niższe napięcie niż wyższe, dlatego że jest źródłem bardzo szkodliwego dla lampy zatrucia katody, jedną z metod częściowego odkręcenia tego jest żarzenie trochę wyższym napięciem zasilania.

Zresztą dochodzi jeszcze jedna sprawa mianowicie dioda LED świeci inaczej niż żarnik, na fotografii zawsze będą*inaczej wyglądały, im gorszy aparat (z gorszym filtrem IR) tym zdjęcie wyjdzie inaczej.

Spokojnie panowie ..... tą iluminację tworzy led pod podstawką a zdjęcie robione telefonem , do tego jeszcze światło odbija się od szlifowanej płyty radiatora . Fota była przy zgaszonym świetle a led biały bo taki miałem to bez znaczenia i tak obudowa będzie zaraz zamknięta - panele już się szykują...

Nie wiem którą masz wejściówkę, ale w tych które ja mam ten led ustawia któreś źródło prądowe, więc ma znaczenie jaki zastosujesz.

Borys napisał w bomie że kolor leda nie ma znaczenia i mogę dać jaki chcę. To jest VSHA ECC88.:)

Teraz chyba lepiej widać , nic złego lampkom się nie dzieje i jak napisałem wyżej kolor leda według Borysa nie ma znaczenia.:)

No dobra panel przedni zrobiony , trochę zabawy w chemika i załatwione.:biggrin:

Ostatnia edycja:
No to I-Amp 200 - VSHA ECC88 właściwie skończony zostały tylko zewnętrzne panele ozdobne......:thumbsup:

Panowie czy mogę w wejściówkach kondensator WIMA 4,7uF zamienić na Wime 3,3uF?
Czy taka zmiana będzie znaczącą w działaniu całości?

Powrót