• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Tak to narazie wyglada z plaskownikami, rozstaw plaskownikow 98mm.
Spod bedzie ''flush mount'' z radiatorami a od gory w te brakujace 2mm bedzie sobie wchodzila gorna blacha (bedzie sie opierac o plaskowniki). Radiatory juz wklejalem 4szt czernione z piekarza - 100mm.
Zdecydowalem sie ze bede jednak robil bez bootstrapu, chce przesluchac dla porownania z bootstrapem. Nie trzeba robic zadnych modyfikacji, tylko zmiana kilku elementow.

bab4d81a4bd055ca228728f3b3d5b340_1491157423.jpg
b7c4b0e5776349034934decf8f67d72d_1491157423.jpg

Ostatnia edycja:
Prasowanke moge dorobic jak trzeba. Plytki tez mam na stanie, zamowilem cale wiadro (bo sie kilka osob zadeklarowalo ze beda brac). Ja nie mam czasu na robienie zamowienia, jak sie komus chce to niech robi zamowienie.

Ostatnia edycja:
To może chociaż zebrać chętnych a później do jednej osoby w pl a ona do reszty zainteresowanych ?

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

szastal
Moze gavron ma nadmiar wolnego czasu :D to ogarnie.

Mniejsza o to...

Narazie pierwsze 3 kawalki za mna, bias przekompensowany delikatnie (tak zeby po wsadzeniu w obudowe nie bylo klopotu), w razie czego latwo to skorygowac. Obylo sie bez klopotow, wszystko dziala od pierwszego wlaczenia. Oczywiscie plaskowniki przydaly by sie troche grubsze niz 5mm ale niestety nie mialem czasu na myslenie jak kupowalem :D, cale zycie w biegu. Z nowa lampa jeszcze sie troche musze pobawic. Niech sobie na na chwile pogra....

992c50a1da071dcdfedc5be0b0a6541d_1491202966.jpg

To wyglada jak taśma kaptonowa 😀

Właśnie to samo miałem napisać ale kolega mnie uprzedził :P

Też o tym ostatnio pomyślałem ale nie miałem pewności czy tak można, jak widać można a to oznacza świetny patent bo podobno kapton rządzi jeśli chodzi o przewodność cieplną :) Borys, czy stosujesz jeszcze jakąś pastę pod trany czy można śmiało naklejać taśmę na radiator i przykręcać bezpośrednio trany?

Między tranzystorem a taśmą musi być pasta (ew jakiś klej termoprzewodzacy) zaś między radiatorem a taśmą masz już klej

Nie wiem jak z rezystancją termiczną, ale taka taśma raczej jest grubsza niż podkładka mikowa w cienkim wykonaniu, podkładki są dosyć tanie, więc po co eksperymentować, chyba że dla wygody, mika łatwo się kruszy.

Ostatnia edycja:
może i niewygodnie...ale coś mi się wydaje, że budując takie "potworki" to raczej szedł bym w ceramike, jako podkładki... dobrze by było też wrzucić jednak tranzystory bezpośrednio na radiator...
http://www.modushop.pl/377,radiator-300x165mm-40mm-3pd04300-.html

pewnie ten mniejszy na 12cm też da radę ...tylko po co budować takiego potwora... i go nie katować hehe

w tej konfiguracji nasuwa się zamiana kolejności wyprowadzeń dla IPSa ...tak by można było przykręcić go bezpośrednio nad OPSa..
przez to nie wydłużamy sobie konstrukcji :D oczywiście można by to na króciutkich kabelkach zrobić "na krzyż" ......

bawolek

Juz mialem narysowana takie PCB z IPSem nad plytka OPS ale pojawia sie kwestia umiejscowienia potenciometru do ustawiania pradu spoczynkowego, trzeba bylo by zrobic dwa miejsca (prawe i lewe) i dac potek katowy. Na dodatek odleglosc pomiedzy PCB byla by okolo 10-15mm i latwo bylo by o jakies zwarcie, wiec temat odpuscilem w celu bezpieczenstwa i wygody.

Powrót