No dobra, ja nie czaje po co ten procesor, możecie mi wytłumacz?
To bardzo proste, generalnie chodzi o zrobienie hybrydy, ktora wiernie bedzie odtwarzala lampowy charakter. Oczywiscie nie bedzie sie dalo skopiowac tego co dzieje sie w transformatorze glosnikowym ale przynajmniej ''frontowa'' czesc wzmacniacza lampowego w pewnym stopniu tak.
Opcji jest kilka:
-bufor lampowy --> raczej nic nadzwyczajnego z siebie nie daje
-preamp lampowy --> juz lepiej ale i tak do koncowki mocy nie wykorzysta sie w pelni wzocnienia napieciowego/lampowego
-preamp lampowy + koncowka na mosfetach bez sprzezenia zwrotnego --> chyba najczesciej wykorzystywana metoda na zrobienie hybrydy, wielu miedzy innymi polskich producentow stosuje takie rozwiazanie, koncowka musi byc wowczas dosc mocno zbiasowana zeby zachowac przyzwoita liniowosc, takze idziemy w klase A
Ja mam na to zagadnienie dwie inne propozycje:
-preamp lampowy z wzocnieniem okolo 20x oraz koncowka mocy z NFB (zmniejsza impedancje wyjsciowa, linearyzuje stopien wyjsciowy i generalnie zmniejsza znieksztalcenia) z wzmocnieniem x2 --> takze najprawdopodobniej caly charakterek lampowy bedzie na wyjsciu tranzystorowym
-lampowy procesor NFB --> mozna poniekad powiedziec ze jest to to samo co wyzej tylko z zapiete od ...upy strony czyli na wejscie odwracajace, roznica tez jest taka ze bedzie se mozna przelanczac HYBRYDA/TRANZYSTOR
- - - - - aktualizacja - - - - -
Borys, mam takie pytanie - jak najlepiej ożenić tą płytkę:
http://i-amp.cba.pl/?universal-headphone-jack-connection-board
z I-amp 200?
Zasilanie (zmienne) wezmę z ARK na płytce OPSa, sygnał z gniazd wyjściowych, masę sygnałową... wprost z zasilacza? Martwię się, że powstanie pętla. I najważniejsze - da radę jakoś bypassa użyć? Jak go bezpiecznie podłączyć?
Poczekaj z chwilke na stronce na troche nowsza wersje.
Generalnie podlaczenie wyglada tak:
-AC --> z glownego trafa wzmaka, pamietac tylko trzeba o kolejnosci przewodow AC i GND
-wyjscia L i R --> wprost z wyjsc glosnikowych na plycie i200
-masa sygnalowa --> z zlacza IPS_GND na plycie glownej i200
Nie powstanie petla masy poniewaz czesc sterujaca bedzie miala mase z przewodow AC z trafa a czesc grajaca z zlacza IPS_GND, na plytce przystaweczki te masy sie nie stykaja.
Pozdr