• Witamy w najwi臋kszym polskim serwisie internetowym po艣wi臋conym w ca艂o艣ci zagadnieniom samodzielnej budowy nag艂o艣nienia.
    Dzi臋ki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nag艂o艣nienia od podszewki oraz b臋dziesz m贸g艂 dyskutowa膰 o DIY audio do woli.

Artyku艂y z dawnego portalu zosta艂y przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

• Autor w膮tku Autor w膮tku borys
  • Data rozpocz臋cia Data rozpocz臋cia
Jestem przed zakupem kilku traf i rozwiales moje w膮tpliwosci 馃榾

A za kase jaka wydales na swojeprojekty to chyba bys mogl kupic oryginala p-7100馃榿

Moze nawet ze dwa bym kupil. Szkoda gadac. Koncze teraz kilka rzeczy i zajme sie czyms innym, moze hodowla jedwabnikow albo cos podobnego :D

nik156
Zamawialem 6szt to wyszlo mnie okolo 315pln/trafo, teraz zamowilem sobie 8szt, jeszcze nie wiem po ile beda.

e9a861225d0282b51994878f310982e5_1511255665.jpg

borys nie chc臋 uprawia膰 jakiej艣 reklamy, ale trafo z tymi wszystkimi "bajerami" czyli w wersji audio od toroid贸w wychodzi znacznie taniej (225z艂). Opr贸cz tego, jak kto艣 nie potrzebuje tego wszystkiego to wystarczy zam贸wi膰 wersje standard + impregnacja rdzenia i uzwoje艅 i ju偶 b臋dzie bezg艂o艣ne (sam takie zam贸wi艂em do i-amp'a), tym samym ta艅sze ni偶 wersja audio (z ekranami).

Ostatnia edycja:
Z tym bezg艂o艣ne to bym nie przesadza艂 :)

Borys
- problem jest taki, 偶e p艂ytk臋 mam ju偶 w domu :D Jest szansa zrobi膰 bypass w obecnej wersji?

Ostatnia edycja:
Z tym bezg艂o艣ne to bym nie przesadza艂 :)

Borys
- problem jest taki, 偶e p艂ytk臋 mam ju偶 w domu :D Jest szansa zrobi膰 bypass w obecnej wersji?

Jasne ze jest, podlanczasz tak samo jak napisalem wczesniej, R-bypass wlutuj sobie 2,2kR i podlacz ten bajpas pod termistor w zabezpieczeniu. Jak wlozysz jacka to zalaczy sie zabezpieczenie temp/DC i wylaczy glosniki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

borys nie chc臋 uprawia膰 jakiej艣 reklamy, ale trafo z tymi wszystkimi "bajerami" czyli w wersji audio od toroid贸w wychodzi znacznie taniej (225z艂). Opr贸cz tego, jak kto艣 nie potrzebuje tego wszystkiego to wystarczy zam贸wi膰 wersje standard + impregnacja rdzenia i uzwoje艅 i ju偶 b臋dzie bezg艂o艣ne (sam takie zam贸wi艂em do i-amp'a), tym samym ta艅sze ni偶 wersja audio (z ekranami).

No w toroidach generalnie wszystko wychodzi taniej, oszczedzaja na czym moga :D 400VA trafo z toroidow ktore mam w i200 jest mniejsze od 320VA z poltrafo.
Wez sie podpytaj w toroidach za ile zrobia takie sztywne trafo z 7-smioma uzwojeniami na wtornym. Ja juz temat przerabialem i naprawde wole miec jedno porzadne trafo w obudowie niz 2 lub 3 tanie trafa audio z toroidow.

EDIT:
Tak z ciekawosci sprawdzilewm wage, 300VA z toroidow wazy 2,5kG (tak jest napisane na strocne), te co ja zamawialem wazy 3,5kG, takze jak sie przeliczy trafo/kG to wychodzi podobnie.

Pozdr

Ostatnia edycja:
borys mo偶e maj膮 lepsze rdzenie i nie musz膮 tyle wa偶y膰 :)

Po偶yczy艂em znajomemu i-ampa na 2 parach i tak mu si臋 spodoba艂, 偶e chcia艂by mie膰 swojego. Przy czym marz膮 mu si臋 du偶e (ogromne) moce. Ma w swoich zapasach trafo 3.5kW i chce je wykorzysta膰 ju偶 od jakiego艣 czasu na zrobienie wzmacniacza. Jest gotowy odda膰 je do przewini臋cia na wymagane napi臋cie. Pojawi艂 si臋 pomys艂 zrobienia i-ampa na 5 parach w mostku (czyli w sumie 4x OPS 5). Na IPS A9 nie powinno by膰 chyba zbyt du偶o przer贸bek, 偶eby zrobi膰 odwracanie fazy (chyba, 偶e si臋 myl臋)?

Ostatnia edycja:
borys mo偶e maj膮 lepsze rdzenie i nie musz膮 tyle wa偶y膰 :)

Po偶yczy艂em znajomemu i-ampa na 2 parach i tak mu si臋 spodoba艂, 偶e chcia艂by mie膰 swojego. Przy czym marz膮 mu si臋 du偶e (ogromne) moce. Ma w swoich zapasach trafo 3.5kW i chce je wykorzysta膰 ju偶 od jakiego艣 czasu na zrobienie wzmacniacza. Jest gotowy odda膰 je do przewini臋cia na wymagane napi臋cie. Pojawi艂 si臋 pomys艂 zrobienia i-ampa na 5 parach w mostku (czyli w sumie 4x OPS 5). Na IPS A9 nie powinno by膰 chyba zbyt du偶o przer贸bek, 偶eby zrobi膰 odwracanie fazy (chyba, 偶e si臋 myl臋)?

Ci臋偶sze cz臋sto oznacza lepsze :-) w kontek艣cie rdzenia r贸wnie偶.

Na IPS A9 nie powinno by膰 chyba zbyt du偶o przer贸bek, 偶eby zrobi膰 odwracanie fazy (chyba, 偶e si臋 myl臋)?

Odwracanie fazy robi si臋 sygna艂em wej艣ciowym. Trzeba poda膰 sygna艂 zbalansowany. A jak nie ma, to symetryzowa膰 wzmacniaczem operacyjnym, transformatorem sygna艂owym, lub lamp膮.
Og贸lnie to pewnie fajny pomys艂. Ten sam wzmacniacz w mostku gra lepiej ni偶 normalnie. Po P-7100 w mostku nie chce si臋 s艂ucha膰 jednego.

wiorekw
Do odwrocenia fazy wystarczy ci opamp i dwa rezystory.
Jest jeszcze inne, proste rozwiazanie :

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/drv134.pdf

rafals
Na plytkach ktore widzialem (nie wiem skad pochodzily) bylo kilka bledow konstrukcyjnych i polaczenie mostkowe ratuje kilka z nich.

Napisze ci jak wyglada polaczenie mostkowe od ''kuchni'' :
- w polaczeniu mostkowym prad z obciazenia nie wraca sie bezposrednio do masy tylko do drugiego kanalu (w przeciw-fazie)
- brak lokalnej modulacji referencji masy sygnalem wyjsciowym
- praktycznie 2 razy gorsza impedancja wyjsciowa, NFB jest rozdzielone na dwa osobne wzmacniacze
- moc wiadomo idzie 4x w gore :D

Tak naprawde te wszystkie techniczne detale nie sa wazne, najwazniejsze ze sie podoba efekt koncowy.

borys Odpali艂em i-ampa na A9 i niestety czu艂o艣膰 wej艣cia (tudzie偶 wzmocnienie) jest nadal zbyt niskie. Chyba jest dalekie od standardu 0,2V, z kt贸rym spotka艂em si臋 w artyku艂ach audio. Jak mo偶na znacznie zwi臋kszy膰 wzmocnienie? Zak艂adam, 偶e jeszcze bardziej zmodyfikowa膰 p臋tle sprz臋偶enia przy op-ampie?

Ostatnia edycja:
Na pewno wszystko jest z艂o偶one poprawnie, bo mam obecnie A9-Rachet, na konwerterze balanced ulbalanced mam redukcj臋 2:1, potem ca艂y tor ma wzmocnienie 1.
Mimo tego musia艂em iAmp jeszcze ogarn膮膰 dzielnikiem udaj膮cym potencjometr 10k ustawiony na 70%.
Dopiero wtedy mog艂em spokojnie ustawi膰 wyj艣cia interfejsu na 0dB i mie膰 w miar臋 p艂ynny zakres regulacji g艂o艣no艣ci "tru analogowym, buforowanym potkiem" ^^ by cyfra nie kompresowa艂a.

Poziom 0,2V to poni偶ej solidniejszego przetwornika gitarowego, co daje tak podle s艂aby sygna艂?
Dac na AD z forum troch臋 ciszej gra艂, ale i tak sporo za g艂o艣no.

Ostatnia edycja:
wiorekw
Jezeli potrzebujesz czulosc wejsicowa 0,2V to musisz zrobic sobie przedwzmacniacz.

28Vrms = okolo 100W jezeli masz zrodlo, ktore daje na wyjsciu tylko 0,2V to musisz miec calkowite wzmocnienie napieciowe okolo 140x !!

Buduj preamp, nawet na OP-ampie cos prostego.

Chyba jednak nie tutaj le偶y problem, po godzinie s艂uchania zauwa偶y艂em, 偶e strasznie grzej膮 si臋 tranzystory ko艅cowe (poprzednio na symetrii by艂y praktycznie zimne). Spadek napi臋cia na rezystorze emiterowym ustawi艂em na 12mV. Gdzie szuka膰 przyczyny?

Niee, radiator jest spory, poprzednio na wej艣ci贸wce Symetrii przy bardzo du偶ym wysterowaniu by艂y lekko ciep艂e, normalnie to si臋 nawet nie grza艂y.
Gdzie艣 le偶y problem, poniewa偶 Symetrii mia艂o wi臋ksz膮 czu艂o艣膰 wej艣cia, a powinno by膰 odwrotnie (wed艂ug podanego przez borysa wzmocnienia).
Zapowiada si臋 d艂ugi wiecz贸r...

Czy op-ampy maj膮 prawo si臋 troch臋 grza膰? Tak samo trany spi臋te termicznie blaszk膮, tak ma by膰?

Powr贸t
G贸ra