• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Reakcji
17
Zabrania sie wykorzystywania projektu i-AMP w celach komercyjnych.

Witam.

To bedzie temat dla ludzi, ktorzy lubia sobie troche pogrzebac przy wzmacniaczach (i nie tylko)

Co to jest i-Amp ?

Jest to wzmacniacz modulowy czyli:

OPS - stopien wyjsciowy
IPS - stopien wejsciowy

Dlaczego zostalo to rozdzielone ?

Dlatego zeby niewielkim nakladem pracy i kosztow miec mozliwosc sprobowania kilku konstrukcji. Robimy pojedynczy wzmacniacz skladajacy sie z obudowy, zasilacza i stopni wyjsciowych oraz interesujacych nas dodatkow.
Nastepnie dokladamy do tego stopien wejsciowy IPS - czyli serce kazdego wzmacniacza (wystarczy podlutowac 5 kabelkow). Koszt wykonania IPS oraz naklad pracy jest znikomy w porownaniu do robienia calego wzmacniacza.

Ponizej fotka pogladowa jak to wyglada.
q53vfozwp1ruonbnic21_1426344179.jpg

Oraz sam OPS (przepraszam ale na fotkach mam niepoprawnie zalutowane te wysokie kondensatory, powinny byc zalutowane odwrotnie):
2dgtvr68bbrmecgl6o6z_1426107767.jpg
32upviyl1z9dcc4qfa4w_1426107770.jpg

Powyzszy OPS mocno bazuje na rozwiazaniu HK gdzie uklad kompensacji posiada dwa ''czujniki'' temperatury, oddzielny dla stopnia sterujacego i stopnia wyjsciowego, umozliwia to bardzo szybka korekcje pradu spoczynkowego. Sam OPS ma bardzo duza impedancje wejsciowa takze w duzym uproszczeniu mozna powiedziec ze jest sterowany napieciowo.
Dodatkowo dolozylem rezystorek poprawiajacy stabilnosc pradu spoczynkowego w funkcji pradu spoczynkowego stopnia napieciowego (tego co jest w IPS).
Na dzien dzisiejszy dostepna jest plytka o szerokosci 60mm i 70mm, narazie sa zalutoane 3 pary tranzystorow wyjsciowych, smialo mozna ta ilosc zwiekszac - bez obaw mocy nie zabraknie, jednakze bardzo duze moce moim zdaniem nie maja sensu, lepiej chyba isc w klase D.

W przyszlosci zamieszcze wejsciowki z wczesniejszych projektow (pewnie je troche poprawie jeszcze) lacznie z hybryda.

Przykladowy IPS - ''CFP-Mad''
yy07gzxm5mkm5jvl5b0v_1426371844.jpg

Oraz OPS 70mm
4ynuor568u3xjtupji2f_1426371981.jpg

OPS w wersji CFP - tylko i wylacznie z dwoma parami tranzystorow:
ippr6bf8rqk8gcltfyy0_1426372292.jpg

Moze pracowac z bardzo malym pradem spoczynkowym - 15-20mA!!

Na szybko obmierzony zestaw OPS + CFP-Mad
9ohn2i0bls2twpzbn0w5_1426344183.jpg

Widac dziala calkiem sprawnie :D

Na bierzaco bede wklejal jakies nowosci.

Nie bedzie zadnego balaganu, beda okolo 3 plytki OPS i okolo 10 IPS czyli razem 30 mozliwosci :P

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzisiaj zrobilem (i nadal robie:P) mala sesyjke, podlaczylem dwie kolumienki 8R rownolegle i ognia.
Bas chce rozerwac glosniki a wzmakowi jeszcze malo :D. Po 30min ostrego grania na 4R i zasilaniu +/-45V ten malutki radiatorek od driverow jest zaledwie letni.
CFP-Mad --> gra bardzo fajnie, gory jest tyle ile potrzeba, nie za duzo z raczej lagodnym charakterem, basisko jest naprawde przepoterzne jak na tak niepozornie wygladajace ustrojstwo --> tylko 6 tranzystorow !!

i-AMP to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie ''wzmakowe'' jakie do tej pory zrobilem, jestem mega zadowolony. Ide dalej tym tropem i robie OPS w wersji CFP.

basisko jest naprawde przepoterzne jak na tak niepozornie wygladajace ustrojstwo --> tylko 6 tranzystorow !!

i-AMP to zdecydowanie najlepsze rozwiazanie ''wzmakowe'' jakie do tej pory zrobilem, jestem mega zadowolony. Ide dalej tym tropem i robie OPS w wersji CFP.
I teraz trudny wybór, robić BG7 czy i-AMP, zaczynam się zastanawiać bo rzeczywiście trochę duża mi ta płytka wyszła, a tu takie rewelacje o basie :)

Podoba mi się ta idea. Jeśli dźwiękowo jest tak fajnie, to trzeba będzie odkurzyć lutownicę :)

dario67
Cala idea polega na tym z z i-AMP'em mozesz miec doslownie kazdy wzmacniacz (tylko musze przygotowac odpowiednie wejsciowki), wejsciowka BG7 bedzie napewno bo nawet taka juz zrobilem pol roku temu.
Jezeli zamierzasz w przyszlosci jeszcze cos grzebac przy wzmaku (np jakas nowa wejscioweczka) to rob i-AMP'a bo to przyszlosciowe rozwiazanie.
Jak polutujesz BG7 to juz tak zostanie i zeby przetestowac cos nowego to bedziesz musial calego wzmaka na nowo lutowac.

Holgin
Jak zlozysz sobie OPS'a to tak naprawde bedziesz mogl przetestowac sobie kazdego wzmaka, BG9 wejsciowka tez bedzie :D
Stopien wyjsciowy jest naprawde pancerny, mnie wystarczaja smialo 3 parki i trafo 2x41Vac (tak zeby sie zmiescic z kondami na 63V).

mglinski
Mozesz juz lutownice podlanczac.

Tak sobie patrzę, przerób może połączenie wejściówki i iampa na jakieś złącze np żeby się dało elegancko łączyć taśmą zakończoną jakimiś wtyczkami?

dario67
Cala idea polega na tym z z i-AMP'em mozesz miec doslownie kazdy wzmacniacz (tylko musze przygotowac odpowiednie wejsciowki), wejsciowka BG7 bedzie napewno bo nawet taka juz zrobilem pol roku temu.
Jezeli zamierzasz w przyszlosci jeszcze cos grzebac przy wzmaku (np jakas nowa wejscioweczka) to rob i-AMP'a bo to przyszlosciowe rozwiazanie.
Jak polutujesz BG7 to juz tak zostanie i zeby przetestowac cos nowego to bedziesz musial calego wzmaka na nowo lutowac.
W sumie to już BG7 zacząłem robić to szkoda pracy żeby to teraz rzuć w kąt, do sub powinien mi wystarczyć skoro pisałeś że to wół roboczy, a wolnej chwili zrobię i-AMP'a i już :),

Jest jakąś wersja która współpracuje z 2R? Mam trafo 2x24V 400W i nie mam go jak wykorzystać. Inne tranzystorowe dają przy tym napięciu gdzieś 60W 8R, 80-100W 4R i akurat na 2R było by gdzieś 150-170W, dwa kanały to 340W, 60W na straty, których i tak jest pewnie więcej.. Szkoda mi opylić to trafo, wersja audio, zalane, ekran uziemiony, bezgłośne..

Powstanie wersja stopnia końcowego na 2 pary?
Jakie trany teraz przylutowane, ile idzie z tego wyciągnąć? Obudowy przypominają 2SC5198+2SA1941.

Ja liczę na jakąś zbiorówkę na OPS. Skoro ma zostać na długo to może ładnie wyglądać :). I tak jak Micwoj zaproponował jakieś gniazda+wtyczki do łączenia OPS z IPS byłyby tutaj dobrym rozwiązaniem (pewnie lepszym niż wsówki 6.3, a przynajmniej estetyczniejszym) może warto to rozważyć?

Też jestem za ładnymi złączami, chociaż sam szczerze mówiąc nie mam pomysłu, goldpiny męskie+żeńskie 90* ?
Na zbiorówkę OPSa bym się pisał.

Te tranzystory co ja mam zalutowane to NJW0281/0302 - spisuja sie naprawde rewelacyjnie.
Zeby troche ulatwic sprawe to beda tylko plytki o szerokosci 70mm (ta na 60mm jak ktos bedzie chcial to udostepnie), przekonalem sie i wzmak bedzie nieco wyzszy :D

Tez zastanawialem sie nad zlaczami ale chce uniknac sytujacji, w ktorej kiepskiej jakosci chinskie zlacze moze spowodowac wiecej zlego niz dobrego, no chyba ze sa jakies fajne zlacza 5-pin ktore beda 100%.

Ilosc tranzystorow jest praktycznie dowolna od 1 do np 5 par, zrobilem wersje z 3 parami narazie bo wydaje mi sie optymalna na domowe zastosowanie.
Jest tez specjalna wersja (juz wytrawiona i powiercona) z 2 parami w konfiguracji CFP (complementary feedback pair), generalnie tranzystory zwrocone sa emiterami w strone zasilania i kolektorami w glosnik, takie rozwiazanie ma kilka zalet i kilka wad ale najwazniejsze ze fajnie gra. W zaleznosci od uzytych tranzystorow bedzie mozna sobie dopasowac kompensacje temperaturowa.
Wzmaczek gra juz kilka dni w warsztacie i jest naprawde super.
Jak mi przyjdzie paczka z reszta czesci to juz na dniach zamieszcze wszystkie pliki.

URUCHOMIENIE - OPS:
- jest bardzo proste, wyciagamy bezpieczniki, pomiedzy V+ i PD oraz V_ i ND lutujemy po rezystorku np 10kR
-podlanczamy zasilanie i przykladamy miernik do zworek na gorze plytki, krecimy potenciometrem (w prawo zwiekszamy a w lewo zmniejszamy) i ustawiamy tam okolo 1V,
-zasypujemy bezpieczniki i ustawiamy prad spoczynkowy np 20-50mA na tranzystor
-sprawdzamy napiecie na wyjsciu i tyle
-gotowe

Jak juz OPS bedzie uruchomiony to wywalamy 10k rezystorki i podlutowujemy IPS, korekcja biasu i po sprawie.

Borys, trzymam kciuki! Niezła robota :)

Odnośnie PCB - służę pomocą, mogę poprawić pady, ułożyć opisówkę :)

Odnośnie łączenia płytek. Tak jak piszesz, różnie może być ze złączami i przez przypadek jeden kabelek się odłączy i.. może być dym :) Najpewniejsze byłoby zalutowanie. A co myślicie o ARK? Chyba pewniejsze niż goldpiny :)

ARK to dobry pomysł. Szybko sie łączy i dobrze trzyma.
W miejsce ARK można też zalutować kołki lub przewody.

Ostatnia edycja:
Powrót