Cześć.
Miło mi obwieścić, że udało mi się uruchomić wzmacniacz i-AMP100M v 6.1A. Pracy było sporo - dla mnie duże wyzwanie, tym bardziej wielkie ukłony Borysowi za świetny projekt (płytka + bom były "samodokumentujące" i uważna lektura jednego i drugiego pozwala uniknąć błędów) i oczywiście Gavronowi04 - za nieocenioną i błyskawiczną pomoc. Gavron wziął na siebie montaż SMD, bo nie czułem się na tyle doświadczony, żeby się odważyć - może następne projekty...

Panowie - czapki z głów!
Odnośnie samego montażu - jest trochę pracy, ale nawet na moje takie-sobie doświadczenie - można podołać.
Co sprawiło mi największe trudności?
Przede wszystkim pozbieranie całej wiedzy z dziesiątek podstron, dokumentów, forum - tu znowu dzięki Gavron04! Osoby które są "z projektem" od samego początku pewnie nie mają z tym problemów, mi ciężko było ogarnąć masę wiedzy, dostępnych opcji - Wasza płodność twórcza nie ma granic!
Z czego nie jestem zadowolony?
Radiator gwintowałem po raz pierwszy. Wykonałem trochę prób na starych gratach, ale i tak udało mi się zepsuć ze dwa gwinty. Nie miałem siły gwintować całości od nowa, więc dwie śruby są "na wylot" z nakrętką. Jakoś się z tym pogodzę

Poczucie estetyki niszczy też trochę pasta termoprzewodząca, którą upaćkałem radiator, trochę płytki i sam siebie. Trudno się to potem czyści - mała masakra.
Gdzie popełniłem błędy?
Pospieszyłem się z lutowaniem grubych kondensatorów zasilania. Kondensatory lutujcie NA KOŃCU, po wlutowaniu końcówek mocy i przymocowaniu radiatorów. W przeciwnym razie kondensatory zasłonią śruby mocujące tranzystory. Musiałem - niestety rozlutować te duże beczki i wlutować ponownie. Niełatwa rzecz, bo cyna rozlewa się pięknie na wylot płytki po obydwu stronach i ciężko ją potem odessać.
Rezystory emiterowe o bardzo małej rezystancji - tak małej, że mój tani multimetr przekłamywał ich wartości. Gavron przybył z odsieczą: "czytaj kody paskowe i będzie OK". Jest OK
OPS-a uruchomiłem na razie na trafie które miałem dostępne - z trochę niższym zasilaniem (2x27V), docelowe trafo się nawija, ale wszystko udało się wyregulować i całość gra - o tym jak gra: poniżej. Pewnie docelowe trafo jeszcze poprawi jakość doznań
Do OPS-a mam dwa komplety IPS-ów: jeden od Gavrona (BG7 v1.3) oraz Cliffjumper v1.0 THT.
Uruchomienie i testy zacząłem od BG7. Po regulacjach CapM i biasu zagrała muzyka. Zero brumów, trzasków, niesodzianek - wszystko ruszyło od pierwszego razu

!!
Brzmienie (z poprawką do wspomnianego trafa) - bardzo przestrzenne i do bólu szczegółowe. Scena szeroka, precyzyjnie umiejscowione źródła dźwięku - wszystko super, ale.... No właśnie - odpaliłem sobie swojego 40-letniego Marantza jako referencję. Szczegółów znacznie mniej, scena ściśnięta, ale jest coś w brzmieniu, że stopa sama chodzi w rytm muzyki
Oceniłbym to tak: chirurgiczna precyzja kontra artystyczny nieład. Żeby nie było nieporozumień: brzmienie BG7 jest świetne, ale chyba nie w moim stylu. Przypomina mi trochę brzmienie mojej Yamahy (nie pamiętam już modelu) - dość sterylne, ale też nieprzekoloryzowane, "przezroczyste" - pewnie dla purystów może być doskonałe

Ja lubię troszkę krągłości, miękkości - mój marantz wyraźniej eksponuje środek pasma, brzmienie ma masywne, mięsiste. Różnica uwydatnia się na nagraniach akustycznych, ciężkich gitarach. BG7 brzmi za to doskonale w elektronice, ambiencie.
No ale, ale....! Przecież mam jeszcze Cliffjumpera do sprawdzenia

Przekładam, reguluję (btw - pytanie do specjalistów - czy bias powinienem regulować przy każdej zmianie IPS-ów?).
Włączam, odpalam ponownie swoją testową playlistę i wstrzymuję oddech.....
Szanowni Państwo - Cliffjumper to strzał w dziesiątkę! Wypełnia wzsystko to czego brakowało mi w BG7 - jest masa, mięso, siła, wykop. Tu już Marantz nie dał rady. Brzmieniowo obydwa wzmacniacze się zbliżyły, przy czym iAMP zachował swoją przestrzenność, szczegółowość, której brak "dziadkowi". Przesłuchuję teraz swoją audiotekę - czego pewnie każdy z nas doświadczył - na nowo.
Oczywiście zdaję sobie sprawę że ocena brzmienia to rzecz baardzo subiektywna - moja jest taka

. Jeszcze pewnie wrócę do BG7 kiedy zainstaluję nowe zasilanie, ale podejrzewam, że będę miał na zbyciu dwie płytki

W planach jeszcze IPS na lampach.
Postaram się jeszcze wkrótce spisać moje własne porady w jakiejś zwartej formie - może przyda się następnym śmiałkom wiedza spisana w jednym miejscu.
Poniżej kilka fotek z różnych etapów prac