• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Koszt takiej obudowy wraz z radiatorami oraz malowanie proszkowym na kolor czarny wyniesie w granicach 500zł przy 20 kompletach. Wszystko zależy od ilości chętnych oczywiście. Jak widać obudowa jest o głębokości 350mm a radiator 305mm - wkradł się mały błąd. Przez co cena może być niższa ale nie zbyt wiele - strzela 5zl - 10zl.

W cene są wliczone wszystkie przesyłki do mnie z firm oraz przesyłka do Was.

Jak się zdecydujecie. To dam na probe kawałek aluminium do malowania aby zobaczyć jak to wygląda. I wtedy podlicze jeszcze raz dokładnie ile to będzie.

Pokaż załącznik Model obudowy.pdf

Koszt takiej obudowy wraz z radiatorami oraz malowanie proszkowym na kolor czarny wyniesie w granicach 500zł przy 20 kompletach. Wszystko zależy od ilości chętnych oczywiście. Jak widać obudowa jest o głębokości 350mm a radiator 305mm - wkradł się mały błąd. Przez co cena może być niższa ale nie zbyt wiele - strzela 5zl - 10zl.

W cene są wliczone wszystkie przesyłki do mnie z firm oraz przesyłka do Was.

Jak się zdecydujecie. To dam na probe kawałek aluminium do malowania aby zobaczyć jak to wygląda. I wtedy podlicze jeszcze raz dokładnie ile to będzie.

Pokaż załącznik 8365

A oto zdjęcia mojej obudowy. Do wyceny poszły płyty bez napisu oraz z mniejszymi otworami wentylacyjnymi.

020xezd7irerusvkhpuw_1400183357.jpg
icnd0z3ko65bd8nd0pt7_1400183354.jpg
xhdl91cqgki27m9q3tog_1400183351.jpg
i10m9mbc63kz1fpuwu5a_1400183347.jpg
l7nw5rhj03nwcd8bvqae_1400183344.jpg

Front jest ze szkła, pleksy? Rozumiem, że wersja czarna front ma czarny wysoki połysk? Te nity albo wkręty nie widzę dokładnie też będą czarne?

Ja mam u siebie szkło 8mm. Do wyceny poszła blacha alu 8mm. Wycena dotyczy obudowy malowanej proszkowo na kolor czarny. Oczywiście istnieje możliwość polakierowania jej ald do tego trzeba dopłacić kilka $$$... Śrub nie uwzględniłem w wycenie. Ale oksydowane śruby można kupić I nie jest to problem. U mnie w obudowie jest ich 20szt M5x15mm.

Witam , ogólnie czasami trochę mam zapięte , albo mi się nie chce .

Sporo osób zapisywało się na jakieś te soft starty ale nie wiem czy warte to zachodu .
Ogólnie ja zawsze coś tam grzebie , pokazałem wam sterowniki , były to moje prototypy V2 do których zamówiłem pcb w paru sztukach , bo potrzebowałem na mus , 2-3 szt mogłem odsprzedać w zaporowej cenie dla niektórych . Na pcb tez były drobne niedociągnięcia .
Po rożnych eksperymentach robię finalną wersje tej zabawki .
Większość tego tupu układów jest robiona tak że jest impulsator którym się obsługuje ten układ .
Jak dla mnie jest to głupota .
Układ musi być obsługiwany intuicyjnie .

O co chodzi będzie pcb bazowe ze wszystkimi elementami wykonawczymi a sam procesor z otaczającymi go elementami wpinany na przejściówce na goldpinach , łatwy serwis , ogólnie większość osób nie była by w stanie tych procków w ogóle zalutować ze względu na raster .
Protektor i zab zwarciowe działające niezależnie jak teraz że względu na niezawodność i pewność działania .
Jednak procek będzie monitował co zadziałało i na wyświetlaczu będzie wyświetlał , zadz zab termiczne , czy przeciążeniowe itp.
-sterowanie dwóch selektorów 4x , selektory z auto detekcją sygnału , przełączanie automatyczne bezobsługowe , pilotem , manual .
-sterowanie silników potencjometrów dwie szt .
-sterowanie Vu-metrów , złączanie ich oraz zał podświetlania .
- pomiar temperatury na Dsach możliwość programowania temp działania wentylatorów oraz wyłączenia na każdy kanał .
- dodatkowe dwa ster wyjścia .
- sterowanie manualne za pomocą przycisków dla każdej funkcji zał wył .
I parę innych bzdetów . Ogólnie wszystko co można wymiodzić, taki mini kombajnik .

Pcb znacznie mniejsze że względu na sporo poprawek .

Na tych pcb przejściówek co mam jest zrealizowane 6 wyjść przełączalnych . wszystkie sześc można zał pilotem oraz za pomocą mikroswitchy i 4 przełączalne do reg wzmocnienia . to już wystarcza do obsługi takiego wzmaka .

Gdzieś do miesiąca , 1,5 na wakacje, będę miał gotowe działające prototypy takich układów i wtedy mogę wam dopiero zrobić zamówienie na takie zabawki , funkcjonalnie układ będzie dopracowany oraz pod każdym względem i będzie przewyższał pojawiające się na forach podobne układy .
Płytki zamawiane w chinach , jakościowo super cenowo bardzo tanie . Układ będzie przystępny konstrukcyjnie dla każdego . Będzie podobny do tych paru szt wersji 2 .

Aaa tak się składa wzmaki HHEEEEEEEEEEEEEE .
Jakością to już mi nawet markowe firmówki nie dorównują . :):):):):):flapper::flapper::flapper::flapper:

To jeszcze w tym seterwniku brakuje obsługi potencjometru cyfrowego np PGA 2310 2311
Czyli płytek samego soft startu nie będzie?
Ostatecznie na jakim uC będzie sterownik?

łączenie z obsługą pga jest trochę bez sensu ze względu na masy, chyba że wchodziła by optoizolacja pomiędzy zab-sterownikiem a resztą. Choć stan on,off czy stan zadziałania zabezpieczenia można by zrobić wizualnie na jednym podwójnym ledzie, raczej niepotrzeba procka nie wiadomo jakiego jak tylko monitoruje stany jakiś atiny,atmega
np:
off > świeci czerwona,
on > zielona
stan ustalania on > mruga zielona
stan zadziałanie zab > mruga czerwona

Ostatnia edycja:
Do samego zabezpieczenia nie potrzeba uC ale przeczytaj listę funkcji i tam masz odpowiedź czemu jest użyty mikroporcesor.
Sam planuję zrobić pre sterowane z uC, które będzie sterowało PGA

Nie na temat...
W C ale nie za szybko, bo mam teraz inne rzeczy na głowie. Dużej wiedzy nie mam ale się uczę i co nieco umiem. Jak masz jakieś pytania to wal na PW

Ostatnia edycja:
Paru kolegów prosiło mnie na PW abym wyjaśnił mniej więcej o co chodzi z masą i jak powinno się ją łączyć, niestety nie mam tutaj lustrzanki i ciężko mi sensowne zdjęcia zrobić ale wróćmy do mojego poprzedniego postu tutaj:

http://diyaudio.pl/showthread.php/2...ccuphase-E-450?p=405859&viewfull=1#post405859

Jak widać, jest tam jeden główny punkt (płytka latające) do którego wpadają wszystkie masy i od którego bierzemy masę - ten punkt to po prostu główny punkt masowy, jest to topologia gwiazdy:

6q7q1dd35q18wl1c0rio_1400610739.jpg

Taki punkt powinnyśmy sobie stworzyć i pamiętać, aby sprowadzać i odbierać od niego wszystkie masy. Jest to bardzo ważne aby nie robić pętli! Pętla masa powstaje min. w czasie kiedy podłączymy masę sygnałową do masy głównej PCB, czyli przykładowo tak:

zefpmvxw7b76nhi1iowz_1400610734.jpg

Niech nikt nie wpadnie na pomysł łączenia tak mas końcówki!!! Tutaj powstaje pętla w samym układzie i może się to bardzo źle skończyć (oscylacje, buczenie itd.)

Obydwie te masy:

dft3po0gybairaez0s6y_1400610737.jpg

Mają iść do naszego głównego punktu mas, który zazwyczaj robi się na zasilaczu (przy kondensatorach).

Inaczej mówiąc - wszystko do jednego punktu, bez żadnej pętli.

Już lepiej te masy tak złączyć, a niżeli nie łączyć w ogóle :P Problemy wynikające z takiego łączenia też zależą od wielu czynników.

Ale trzeba robić aby dobrze było.

Jako że cisza w wątku (i młodszy syn chory więc siedzę na d..ie) na zachętę fotki z budowy.
Na razie trafko 2x48 / 300W ale daje radę.
Dźwięk masakra, jakościowo nie odbiega od 7100 (oba na muses8820), no i licznik się wolniej będzie kręcił przy monitorach :-)

Tak że panowie nie obijać się tylko składać !!!

Ostatnia edycja:
Powrót