WITAM , parę osób nabyło sobie te protektorki z alledrogo . Na schemacie podałem wartości rezystorów dla jednego progu działania ogranicznika prądowego , dla rezystorów emiterowych 0,47 om oraz 0,22 om . Jeżeli ktoś zalutuje wartości rezystorów na dzielniku rezystorowym od tranzystora który stanowi " detektor " dla rezystorów 0,47 to ogranicznik będzie działał przedwcześnie , jeżeli odwrotnie to wo-ogóle nie zadziała.
Działanie takiego ogranicznika , można nazwać pomiarem napięcia na rezystorach emiterowych .
Jak to wyliczyć próg działania takiego zabezpieczenia - bardzo prosto .
Należy zsumować wartości rezystorów emiterowych wzmacniacza , czyli np; 0,22 + 0,22 =0,44 .
Następnie należy sobie ustanowić próg działania zabezpieczenia , zwykle ustawiam 3A , Po moich eksperymentach doszedłem do wniosku ze ten próg jest optymalny , gwarantuje praktycznie 90 proc ze trany końcowe przeżyją a układ nie będzie się wyzwalał podczas normalnego użytkowania .
Następnie używając prawa oma U=J*R liczymy napięcie jakie się odłoży na rezystorach emiterowych podczas przepływu tych 3A . Znając już to napięcie należy przeliczyć sobie dzielnik rezystorowy wyznaczający próg otwarcia tranzystora , tranzystor otworzy się kiedy napięcie na złączu emiter -baza wyniesie 0,6 , czasami 0,55 zależy od trana .
Czyli jak na schemaciku poniżej na rezystorze R1 odkłada się 0,6 V a na R-2 pozostałe napięcie , Czyli napięcie które wcześniej wyliczyliśmy minus 0,6 wolta . Mając te wart z prawa oma możemy sobie policzyć prąd i dobrać rezystancję z typoszeregu .
Można tez to zrobić " na super łatwiznę " używając programu "Asystent elektronika'' - ( oblicz - rezystorowy dzielnik napięcia ) .
Także myślę że teraz sobie każdy , dobierze swój próg działania i wartości rezystorów
Układ ten ma taka wadę odcina głośniki - teoretycznie , zewnętrzna przyczynę . Jednak jeżeli samo przeciążenie , nadmierny przepływ prądu przez rezystory emiterowe , nastąpił by np ; przez to że ktoś dobrze przesadził by z prądem spoczynkowym , to układ niby zadziała ale nie zniweluje przyczyny . Jeżeli dojdzie do upalenia rezystorów emiterowych , jakieś masakry spowodowanej czynnikiem wewnętrznym to sam ten tranzystor z detekcji może także się uszkodzić itp , Wszystko się zjara .
W tych sterownikach ten układ powoduje wyłączenie zasilania całej końcówki , jest to znacznie lepsze rozwiązanie .