• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

O trafach to można dożo dyskutować , ten filmik z YouTube jest odzwierciedleniem partactwa tych kolesi co nawijają te trafo :)

Sterowniki mam gotowe , pcb nieco zmieniona od prototypu - będzie tylko jedna pcb , pod wszystkie wersje tego układu , różnice będą tylko w oprogramowaniu .
Wersja max będzie łączyła się uartem z drugim modułem z wyświetlaczem dotykowym i cała obsługa będzie na wyświetlaczu dotykowym , ustawienia itp i woodotryski . Tutaj to jeszcze nie jest wszystko programowo gotowe ale programik do podstawowej wersji jest już gites .

Zbiorowe zam zrobię bardziej na as .
Płytki będę zamawiał z polutowaną cała całą gawiedzią smd , także do polutowania pozostaną tylko elementy przewlekane ,
Osobiście nie chce mi się tego składać a większość osób i tak nie polutuje smd .

liczba funkcji jest długa , ale układ potrafi wszystko i nie potrzebuje żadnych innych uzupełniających modułów .

Będę miał też pcb soft startu opartego o attiny , z możliwością zdalnego sterowania zał -wył , możliwością zaprogramowania dowolnego przycisku z pilota , no i możliwością ster manualnego za pomocą przycisku monostabinego ,
Układ składający się z kilku elementów - tani . Wyłącznie złożone moduły .

Dobra, może głupie pytanie, ale ... czy dobrze rozumiem, że nie oznaczona "dziura montażowa" koło R44/R42 to wyjście ?

Co tam najlepiej wlutować/przykręcić by nie lutować kabla na sztywno ?

Ostatnia edycja:
Ja u siebie wlutowałem konektor męski 6,3 mm do zaciskania na przewód, wystarczy go trochę ścisnąć tak jakbyś go zaciskał na przewodzie, wpasować na ścisło, zalutować i gitara.

Myślę nad przykręceniem czegoś takiego:
0yrb2o8wzruaptu75n9d_1409437852.jpg

Cholera całość już poskręcana, posmarowana pastą etc, a ja dopiero zauważyłem, że coś mi brakuje wyjścia ;-)

No cóż może uda się bez rozkręcania tranów :-)

Hmm końcówki wyregulowane, 8mv na emiterowych ustawione bez problemu. Po podłączeniu głośniki charczą i skrzeczą (ale dźwięk odtwarza, tylko że zniekształcony). Napięcie stałe na wyjściu 15V (uniamp ma 15mV). Po wyłączeniu z prądu słychać w głośnikach świst w czasie gdy rozładowują się kondensatory.

Czy masa wejścia i zasilania ma być nadal zwarta po uruchomieniu (nie była) ? Może coś innego robię źle ?

Masa na krótko musi być cały czas!!!!
jeśli nie podajesz jej ze wspólnego punkt tj środek kondensatorów!!!
mam nadzieje że głośniki jeszcze żyją?

Ostatnia edycja:
No czy cud to sprawdzę jak wrócę do domu, być moze coś poszło (oby nie) ;-)

Dzięki :-)

Głowna masa zasila stopnie końcowe, ta druga resztę układu.
Gdyby to była np 406 to większa połowa tranów do wymiany.
One są spięte w taki sposób żeby nie utworzyć pętli masy.
Najlepiej oba środki uzwojeń dać na zasilacz, z zasilacza na końcówki mocy, następnie z zasilacza w okolice gniazd wejściowych jednym przewodem, i przy gniazdach wejściowych do obudowy gdzie łączymy z gniazdami wejściowymi oraz przewodami sygnałowymi do końcówek na wejścia.
Jak to ktoś rozrysuje, to zobaczy że w ten sposób jest zachowana "gwiazda".
Przewody sygnałowe oraz ta masa z zasilacza do gniazd wejściowych z dala od trafa.

Druga sprawdzona wersja to ta z rysunku w poście o uruchomieniu.

Ostatnia edycja:
Działa, dzięki wszystkim ;-)

Przed montażem w obudowie pewnie będę ponownie pytał o łączenie dla pewności ;-)

Hmm jakie okablowanie stosujecie w środku ?

Procab LS25 powinien się nadać na większość chyba (może jakaś lepsza alternatywa jest aktualnie) ? Tutaj przy okazji zamówił bym więcej na nowe przewody głośnikowe.

Najważniejsze to czego użyć na wejście ? Przy okazji poszło by na interkonekt.

Witam , pcb do układów sterowników zamówione , kto będzie chciał to sobie sponsor-nie , pcb z zalutowanym i zaprogramowanym stm , resztę złoży sam lub do wersji z oprogramowaniem do wersji z wyświetlaczem, wtedy otrzyma dwa zaprogramowane moduły .
Jak będę miał wszystko w domu , to napisze na forum .

Powoli zaczynają mi schodzić rożne różności tp , także już mam pcb do 7100 , gdyby ktoś chciał .
full goldzik super jakościowo :) .

Realizacja moich planów idzie jak krew z nosa ale powoli do przodu .

Ile za takie pcb sterownika ?

Ten 7100 na stereo ile by wyszły pcb ? :-)

Powrót