• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

To co trzyma razem górną goleń z dolną?
No, takie coś :)
Nie zrobiłem zdjęcia, ale wszystko miałem rozkręcone. W sumie nie było znaczenia czy górą czy dołem, ale elastomery były tak zapieczone że zwątpiłem i nie wiedziałem już w którą stronę wypychać...

Kurczę skręciłem bez elastomerów i jest za miękko a poza tym mały luz i dobija. Coś będę musiał tam wsadzić, więc jak będę znowu rozbierał to zrobię fotkę budowy amorów. To bardzo stary amor; rower ma już z 20lat jak nie lepiej. Kupił bym nowy cały widelec/amor, ale nie mogę znaleźć nic ciekawego w "normalnej" cenie... (ja to głównie, twardy krótki trekking, więc nie narzekałem za bardzo nawet jak był zastały ;) )

Ostatnia edycja:
zaglebial sie ktos w temat chwytow?

moje zaczynaja strasznie brudzic (miekka guma sie sypie) a w dodatku ciagle sie przesuwaja

przegladam allegro i widze chwyty skrecane - fajny bajer ;)
ale jakie warto kupic?

Before:
q8l6wfrevztcwpw1bywu_1427837132.jpg

After:
daxtj6duny62bmjgjcxs_1427837157.jpg

amortyzowana sztyca? wygodny!

Tak, sztyca amortyzowana, pantografowa - Suntour NCX (nowy model z poprawionym mocowaniem siodła).
Czy wygodny - ważę sporo i przydaje się, tyłek tak nie boli. No i kręgosłup nie dostaje tak mocno po dupie.
Czytałem sporo o tym zanim kupiłem (bo drogie cholerstwo - ponad 200 zł) i przekonały mnie opinie ludzi z problemami z kręgosłupem, którzy pisali, że dzięki tej sztycy mogą w końcu pojeździć więcej na rowerze, a nie stać ich na rower z pełną amortyzacją.
Co prawda ja jeszcze problemów nie mam, ale lepiej dbać już teraz o kręgosłup :)

Kupiłem tania ramę Schauff cr-mo, tylny widelec hi-ten wyginany. Rama jest pod koła 26" ale może mi ktoś poradzić jaki osprzęt założyć do szybkiej jazdy ? Żeby tak na płaskim zrobić przynajmniej te 60km/h na najostrzejszym przełożeniu ?

A do mnie dotarła ładnie zebatka już największa deore lx, kaseta sora 14-25 która o dziwo jest bardzo lekka i łańcuch connexa 908 , ciekawe jak to wszystko będzie na rowerze śmigać.

A dla zainteresowanych zakupiłem co bardziej potrzebne narzędzia bitul łącznie ze stojakiem serwisowym który ogólnie ma śmieszną cenę, ale wszystko wyjdzie w trakcie używania, tylko pogody jeszcze brak

a jak odczucie w dotyku?
jezdze bez rekawic

Trzeba się przyzwyczaić do prążków :)
Plus jest taki że jest pewny chwyt.
Ja jeżdżę przeważnie bez rękawic, bo nie lubię.
Mam rękawice Authora, pełne, jesienne, do 7*C.
Czasem je zakładam jak jest nawet ciepło, ale to zależy co robię na rowerze (np. zjazdy w lesie).

Ostatnia edycja:
bylem dzisiaj na zakupach w tesco i kupilem skrecane gripy za 15zl ;)
wzor identyczny jaki mam na rowerze, ale z jednego koloru gumy wiec moze sie nie bedzie tak papralo z czasem
jak sie nie sprawdza to trzeba bedzie zainwestowac w drogie ESI

Jak dla mnie to ważne aby gripy były z podparciem dla dłoni, coś jak to
e1c3dd00a6a2e85d33af3e666a81dd95.jpg

no wlasnie jeszcze nie jezdzilem na takich dluzej
ale takie sa raczej do turystycznej jazdy i do lasu sie chyba nie nadaja

Zawsze możesz od kolarzówki zabrać owijkę. Będzie gruby uchwyt i chyba wytrzymalszy niż standardowe gripy.

Powrót