• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Jednego nie mogę zrozumieć ludzie tak mówią bo im głupio że wydali tyle kasy na kable? Czy o co w tym chodzi ?:???:

Ostatnio odbyłem miłą rozmowę z panem który wierzy w te wszystkie "ulepszacze dzwięku" Przekonywał mnie że warto zakupić gniazdka furtech-a,bezpieczniki,dobre kable itp.Na koniec rozmowy stwierdził że mój system gra porównywalnie jak jego.Ja niestety tych "ulepszaczy" nie posiadam więc chyba nieświadomie odpowiedział jaki one mają wpływ na jakość dzwięku:biggrin:

Panuje zgoda, że bez kabelka nic i nie podważa się, że niedopasowany parametrami do warunków, w jakich pracuje, zawiedzie. Wymiana przewodu jest więc jednoznacznie korzystna, gdy następuje z podłego (nieprawidłowego) na porządny (prawidłowy). Do tego momentu nie ma sporu.
Ale od tego punktu, el sueno de la razón produce monstruos (Gdy rozum śpi, budzą się demony - Francisco de Goya miał rację). Bo wcale nie jest tak, że zawsze i bezwzględnie im lepsze parametry, to od tych parametrów lepiej słuchaczowi wszystko słyszalnie hula: istnieje pułap użyteczności i stwierdzalnego wpływu dla każdych danych warunków. Powyżej niego, dalsza poprawa jakości jest dla człowieka nieuchwytna, bo niby czym? I tu jest wspaniale miejsce na takie fenomeny, jak wiara, moda, grupowa przynależność, samoocena, autosugestia, subiektywizm i bariery klasowe.
Ciekawe jest słyszeć i czytać zapewnienia, że 2-3 metry kosztownego kabla wnoszą wielkie, decydujące, słyszalne i oczywiste zmiany na lepsze w brzmieniu głośników w porównaniu z 2-3 metrami innego tańszego, lecz porządnego (pasującego parametrami) kabla o stosowanej obecnie standardowo grubości i czystości... (i tak przekraczają one konieczne minima, 40 lat temu standard był inny i też grało)
Ja takie bardzo lubię czytać, mnie to zdecydowanie poprawia humor.

Ciekawe jest słyszeć i czytać zapewnienia, że 2-3 metry kosztownego kabla wnoszą wielkie, decydujące, słyszalne i oczywiste zmiany na lepsze w brzmieniu głośników w porównaniu z 2-3 metrami innego tańszego, lecz porządnego

Pamiętam jak ów Pan tłumaczył mi jak wielkie znaczenie ma jak jest ciągniony drut z którego wykonuję się super kable głośnikowe.Miałem niezły ubaw zważywszy że z zawodu jestem......niech to zostanie słodką tajemnicą i niemal codziennie "ciągnę druty":)robię to już od 25 lat więc co jak co ale on mi nie powinien tłumaczyć jak dobrze to robić:lol:

Ostatnia edycja:
Jaki przedział pojemności obudowy BR byłby odpowiedni dla Daytona RS180-4 ? Myślę o około 28-30 litrach @ 34 - 36Hz. Czy może inaczej?

Dla 1 szt 21- 25l

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:53 ----------

Jak będę miał czas to zrobię monitory na 8ohmowych.

Ostatnia edycja:
Powrót