• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Wychodzi na to, ze nie jest upieczona bo po zdjęciu folii pewnie sie rozwinie
Proponuje wersje WAX bo te mozna zmniejszać

Potencjometr do Iampa potrzebny.
Warunki brzegowe:
1. Mam zrobionego w dual mono. Potrzeba 10k.
2. RK168 odpada - ma masy połączone razem, poza tym nie mogę znaleźć 10k.
3. RK27 drogo i też nie mogę znaleźć 10k.
4. Wkurzają mnie potencjometry, bo wiecznie nierówno działają. Niby jakieś lepsze alpsy są znośne, ale...

Myślałem, myślałem i wymyśliłem, podpowiedzcie czy dobrze kombinuję. Bo kombinuję tak:
1. http://allegro.pl/mini-silniczek-6v-z-przekladnia-6-obrotow-mt100-i6761921346.html (Mini silniczek 6V z przekładnią 6 obrotów MT100)
2. http://allegro.pl/potencjometr-drab...xZDAyYmQ2ZWVkYjY0ODk5OWUwNGY5MjhhN2MxNjRiODc= (POTENCJOMETR DRABINKA SMD STEREO LOG 10K)

I żeby na płytce uniwersalnej zrobić z tego razem motopotek. A dalej długa ośka do gałki na front.
Podpowiedzcie, dobry pomysł?

Dosyć drogo wychodzi taki składak.
Owszem, mniej więcej tyle co RK27. Tylko raz że to drabinka, a poprzesuwana scena raz w te raz w tamtą już mnie wpienia, a dwa że nie mogę znaleźć sensownych potków 10k
Nawiasem mówiąc, drabinkę już mam, wczoraj mi przyszła Tylko jeszcze nie sprawdzałem jak działa. Ale ona z tyłu ma gniazdo sześciokątne do którego idealnie pasują takie trzpienie jak są w wymiennych bitach do wkrętaków precyzyjnych :) Więc ośka nie jest problemem. Zresztą w tych najprostszych potkach jest takie samo gniazdo.

Kilka pociągnięć pilnikiem na każdym z sześciu boków moe jest chyba aż tak żmudne. Jak robić DIY to trzeba trochę manualnie popracować. Zaoszczędzisz miejsce w obudowie. Tulejka i bit to dodatkowy dystans i niepotrzebne połączenie.

Kilka pociągnięć pilnikiem na każdym z sześciu boków moe jest chyba aż tak żmudne.
To trzeba dość dokładnie w osi zrobić. Może spróbuję, nic nie stracę. Najpierw jeszcze zobaczę czy motopotek da sobię radę z obróceniem tą drabinką. Jeśli tak, to problem rozwiązany. Z tym silniczniem mam lekkie obawy, że przy takim przełożeniu może mieć dość duży moment i umieli mi drabinkę w skrajnym położeniu. W motopotkach jest chyba jeszcze sprzęgiełko.

W motopotkach jest sprzęgło oporowe. Działa na zasadzie dwóch plastikowych kółek dociśniętych do siebie podkładką sprężystą.
Może spróbuj kupić motopotek i zamienić potencjometr na tą drabinkę.

Ostatnia edycja:
To jest myśl. Wolny mam RK168 i z nim raczej nie dam rady, ale mam jeszcze w BG9 taki zwykły. Może by się dało podmienić?

Tak.
Na datasheecie na pinouciejest taki malutki napis "com" i z niego użytkownik powinien wywnioskować :>
No i zgadza się to z doświadczeniem, niestety.
Z wysyłką 18Eur, to już prawie cena niebieskiego.

Powrót