• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub F.A.AL.X + WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X - projekt by LuSzTi

Bas-reflex szczelinowy, strojenie na ok 40Hz. Oczywiście możliwe jest umieszczenie okrągłego BR z przodu, należy sobie to przeliczyć samemu lub zasymulować w jakimś programie symulacyjnym, np. WinISD.

Więc to w zasadzie żadna różnica, bo rozmieszczenie głośników oraz front jest taki sam.

A czy to wolne meijsce na dole mozna wykorzystac na subwofer?? To ja bym zaraz wyprodukowal jakis mini panel aktywniasty :)

To wolne miejsce na dole ma taką samą objętość jak komora midwooferka czyli jakieś 18 l jak na subwoofer to ciut mało.

Ten przetwornik i panel aktywny to koszt około 550 zł . Koszt przetworników w pierwotnym projekcie to około 150 zł .
Jakiś monitorek na 5 calowym AWX i proponowany przetwornik z panelikiem to by miało już sens.

waloos dajesz przetwornik w cenie wszystkich 4rech z projektu :D
Liczyłbym raczej na coś w okolicy 100 zł za wooferek - powinien pasować do tych przetworników cenowo. :)
Może by coś z SCX (ludzie budowali na tym suby i chyba byli zadowoleni)/ albo to samo FGX tylko, że jako subik zamiast 2,5d? Nie znam się, ale taka propozycja tylko :)

hmm źle sie wyrazilem w tamtym poście, chodziło mi o to że 18L nie musi być mało, do tego projektu faktycznie to nie jest odpowiedni przedział cenowy :)

Informacja
Uaktualniłem pierwszy post - dodałem info od kolegi Jacka Zielińskiego o tym, że z drobną korektą rezystora można zastosować także głośnik T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X oraz dodałem zdjęcie zmontowanej na wzór zwrotnicy.

Charka z aluminiową kopułką, po modyfikacjach Jacka, prawie jak u Troelsa.. nie martwi Cię to Luszti? Znam Twój sposób strojenia i wiem, że Tobie mogłoby to nie pasować przy odsłuchu.

Zawsze można jeszcze zmniejszyć tłumik. Wydaje mi się, że to kwestia pomiarów.

Witam,

po dalszym zmniejszeniu tłumienia GDWK jest głośniej na górze i w/g mnie to maks do przyjęcia przy pracy solo w przypadku tego aluminiowego głośnika. A to niebieskie wyżej, to moja zwrotnica grająca jeszcze ostrzej ale tak jak wspominałem raczej do ostrego słuchania z subwooferem. Eksponuje wokale i górę i należy to trochę zneutralizować dołem.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Załączniki

• LUSZTI1.JPG
    LUSZTI1.JPG
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
Czekamy czekamy, może coś nam powiesz czy to coś i jak gra :)
Luszti był bardzo powściągliwy w opisie :)

Ja właśnie nie wiem czy dać całość tj zwrotkę i terminal zaraz nad wylotem szczeliny czy ciągnąć przewody na sam dół do pustej komory i tam dać terminal.

Powrót