• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tanie kolumny 3 drożne z basem 10 cali

Reakcji
2
Cześć, przymierzam się do zbudowania tanich kolumn 3 drożnych z możliwie najlepszym dźwiękiem. Konstrukcja ma być oparta o 10 cali głośnik niskotonowy, 5 cali średniotonowy oraz kopułkę wysokotonową.
Wybór padł na:
W.27.400.8.MC
M.15.150.8.MCX
oraz kopułka, z którą mam dylemat i zwracam się z prośbą o pomoc. Głośnik basowy ma według producenta 92db więc głośnik wysokotonowy nie powinien mieć mniej. Idąc tym tropem z stx to chyba tylko t.10.250.8.pcx będzie pasował? Nie podoba mi się jego przebieg charakterystyki. Wolałbym t.10.200.8.msx (kiedyś go miałem) ale ma niższą efektywność. Myślałem również o sb26adc bo lubię brzmienie metalowych kopułek i ten wariant odpowiadałby mi najbardziej. Ma niższą efektywność ale 4ohm więc głośność powinna się wyrównać względem basu? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Może macie jakieś inne propozycje kopułki max do 300 zł aby podeszła? Jeśli chodzi o średniotonowy to również nie upieram się przy stx. Mogłoby być coś innego w porównywalnej cenie. Projekt obudowy w CAD mam na ukończeniu. Będzie to coś a’la Wilson audio ale trochę uproszczone aby nie przesadzać :)

Ostatnia edycja:
Jeśli zadajesz takie pytania, to mam wątpliwości, czy poradzisz sobie z projektem, który będzie jeszcze wymagał rzeczy najtrudniejszej - czyli pomiarów i projektu zwrotnicy.

Rzeczywista efektywność woofera po uwzględnieniu zjawiska baffle step będzie niższa o kilka dB, przez co właściwie każdy tweeter będzie mogli tutaj współpracować, o ile nie zostanie przeciążony.

Jeśli zadasz takie pytania, to mam wątpliwości, czy poradzisz sobie z nimi, które będą jeszcze wymagane - czyli badania i projekt zwrotnicy.

Rzeczywistość woofera po zastosowaniu efektu przegrody będzie niższa o kilka dB, przez każdego głośnika wysokotonowego będzie tutaj dostępna, o ile nie zostanie przeciążony.
Dzięki za odpowiedź. Jestem początkujący, nie mam doświadczenia, ale uczę się i myślę, że sobie poradzę. W razie problemów i zagadek będę liczył na wsparcie forumowiczów. Wracając jeszcze do modelu głośnika wysokotonowego. Czy ten sb zagra jakościowo lepiej od msx czy to ta sama półka? Msx znam jednak mam też kolumny Quadral z aluminiową kopułką, która spodobała mi się, mimo że posiadam też Dynaudio Focus 220mkII. Pozdrawiam

To może od razu wymienić średniaka na SB PFCR?

Z lepszym basem w dobrej cenie będzie ciężko.

Głośniki wysokotonowe Sb już zamówiłem w dobrej cenie na jednym z portali. Średniotonowe Stx mam dostępne nówki, 2 szt w cenie 150zl z wysyłką. Taniej chyba się nie uda kupić równie dobry głośnik średniotonowy?

SB26 to w mojej ocenie najsłabsze brzmieniowo głośniki od SB, a zrobiłem na nich chyba z 20 konstrukcji.
Zdecydowanie lepiej brać SB29.
Na średnie tony z budżetowych fajnym wyborem są Scany Discovery 15.
Ale te rady i tak Ci nie wiele pomogą bo masz 2 duże problemy.
1. To że Sam nie przefiltrujesz poprawnie 3 dróg będąc początkującym
2. Jakiekolwiek zlecanie komuś takich usług przekroczy twój budżet dwukrotnie.

Moja rada nie porywaj się na rzeczy na które wydasz tylko cebule a efekt będzie jakbyś kupił stare używki. Kopiuj jakiś gotowy sprawdzony temat lub zacznij naukę od 2 dróg.
Nie przepłacaj za elementy do zwrotnic przy tak budżetowym projekcie.
No chyba że liczysz się z tym że będzie średnio i akceptujesz to w imię nauki.

Dlatego nie chce wydawać kroci na przetworniki. To ma być tani projekt z dobrym efektem brzmieniowym. Maksymalnie 1000 zł na przetworniki. Całość ma się zamknąć w +- 2000 zł. Mam w domu mikrofon pomiarowy dayton audio oraz dats v3. Potrafię wykonać pomiary w Holmimpulse oraz dats i wyeksportować je do Vituixcad i zrobić w nim symulację zwrotnicy.

Potrafię wykonać pomiary w Holmimpulse oraz dats i wyeksportować je do Vituixcad i zrobić w nim symulację zwrotnicy.
Tylko wiesz aby symulator poprawnie symulował, dane wejściowe muszą być nazwijmy to "bezbłędne".
Holm to słaby wybór on już sam w sobie generuje głupoty. Zdecydowanie lepiej wybrać Arta

Powrót