• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ibox napisał:
problem w tym że gdy podkręcę potencjometr Volume w okolicy połowy to już zaczyna świecić dioda limitera mocy. Sygnał podaje z Sound Blaster X-Fi Xtreme z włączoną opcja wzmocnienia basu.
wylacz podbicie basu i zmniejsz glowna glosnosc na 70-75%
wtedy bedziesz mogl odkrecic go na maxa

jakbys teraz zdjal ten limiter i podglosnil na maxa to bys slyszal tylko jeden wielki przester :P

Mi jedna została jakby co, jak robiłem dla m@riana to zrobiłem jedną nadto i jak ktoś chce to pisać pw.

A jakie trafo będzie potrzebne do pojedynczego TDA ? 100VA wystarczy czy lepiej będzie większe i jakie napięcie (2x24 ? ). Jaki głośnik proponujecie do tego ??

80-100VA starczy
2x24v dla glosnika 4ohm
2x28v (30 juz jest niebezpiecznie na granicy) dla 8ohm

jedyny tani glosnik jaki znam ktory do tego sie nadaje to ARN 226
napewno nic mocnijeszego jak 60w

A muszę odizolować TDA od radiatora ? No i jaki radiator będzie potrzebny, wystarczy od taki od komputera ?

Arek460 napisał:
A muszę odizolować TDA od radiatora ?
Tak musisz. Od komputera może być za mały, chociaż widziałem konstrukcje z takimi radiatorami, ale były dodatkowo chłodzone powietrzem z wentylatorka.

Jesli radiator nie bedzie do niczego dotykal to nie musisz go odizolowac. Wystapi na nim ujemne napiecie zasilania co moze popiescic przy dotykaniu. Dlatego zazwyzcaj podlacza sie go do masy a TDA przykreca przez podkladke mikowa posmarowana z obu stron pasta termoprzewodzaca.

Arek460, zrobisz sobie zasilacz pomocniczy 12V... Naprawdę takie pytania nie powinny mieć miejsca jak chcesz się brać za budowę wzmacniacza

ale ja nie chce podpinać dwóch kabli do gniazdka. Nie wiedziałem że wodą można coś zasilić ;d

Arek460 napisał:
ale ja nie chce podpinać dwóch kabli do gniazdka
no to niestety musisz porozmawiac z penem Tesla bo tylko jemu sie udalo (podobno) przesylac energie elektryczna bezprzewodowo :P

a na powaznie http://diyaudio.pl/portal.php?show=36 i do tego pomocniczy zasilacz z zasilania wzmacniacza (ten w irka ukladzie jest za slaby)

Panowie może jeszcze jakiś głośnik zaproponujecie do pojedynczego TDA, bo właśnie takie robie :neutral:

[ Dodano: 2010-01-29, 08:33 ]
Mam jeszcze jedno pytanie jak mam zamontować kondensatory od druku ? w wer. V2 może ma ktoś jakieś foto byłbym bardzo wdzięczny
- 4K7 OD DRUKU (-C10, masa)
- 10K OD DRUKU (C21)

PS Przepraszam ale nie mogłem już edytować posta :sad:

Powrót