• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
rękawica rękawicy nierówna, ja używam takich z dość cienkiej skóry - jak dla mnie zajebioza - ochrona rąk wystarczająca, nic się nie przetapia, a w dodatku wspaniałe czucie i chwyt, no i nie pocą się łapy w nich.
Spawanie bez rękawic specjalnych to porażka...

od wczoraj bawie sie klejem "moment" i chcialbym dowiedziec sie od Was ile go nakladacie??
ja narazie dopiero kilka scianek okleilem i na szczescie nic nie odchodzi ale na przyszlosc wolalbym tego uniknac...

Ja nakładam tyle żeby dokładnie pokryło całą powierzchnie. Nie może nigdzie zostać puste miejsce.

A ile o Was kosztuje Moment? Bo u mnie podrożał do 25 zł :/

Barthez napisał:
A ile o Was kosztuje Moment? Bo u mnie podrożał do 25 zł :/
podrozal?? :shock: to ja moze lepiej zrobie sobie zapas dopuki kosztuje jeszcze 19zl

ja nalozylem jedna warstwe w takiej ilosci zeby jak najmniej zuzyc ale pokryc calosc. na probkach to juz wystarczalo ale dla pewnosci nakladam jeszcze jedna warstwe (pierwsza jako grunt) w takiej ilosci zeby bylo widac jeszcze kolor kleju.
no i wlasnie rozchodzi mi sie o to czy musze klasc go az tyle?? bo jezeli tak to na 2 monitorki zuzyje ok 0,5litra kleju :???:

Ja nakładam 1 warstwę i starcze i z moich wyliczeń wyszło że i pucha starczy mi na moje podłogówki w zupełności (940x250x200)

krzyhoo9 --> Na styk ale powinno starczyć.
Na kleju nie ma co oszczędzać, ale nie można go też nałożyć tyle żeby się porobiły grudki bo później trzeba to rozprasowywać.

U mnie do póki nazywał sie Henkel Moment to kosztował 18 zł. Teraz nazywa sie Pattex Moment i kosztuje 25 zł. Przynajmniej tak jest w Castoramie.

Pawel S, gdzie kupujesz moment w naszym zadupiu? jedyny sklep ktory znalazlem to taki z pierdolami do drewna na morskiej w lewo przed starym hipo.

a tak z ciekawosc, ostatnio bylem w OBI w slupsku i w CASTORAMIE w szczecinie, w przeciagu dwuch dni (praca wiec wykorzystuje ze jezdze:) ) i w castoramie kosztowal moment 25zl a w obi 21zl. a niby castorama taka tania:)

nom warto warto... a i dalej patrzac z tego co pamietam frezarki takie jednorazowe powiedzmy to za 150 zl w castoramie taka tandeta ze strach tym robic, a w obi juz troche lepiej, moc spora, i jak wezmiesz w reke to taka ze daje rade;)

pozdrawiam

DeKeR, znalazlem w 2 sklepach. w jednym po 25,5zl wiec mozna olac. drugi jest tuz obok "kosmazu". jak skrecasz w lewo po takiej szykanie do kosmazu to ten sklep jest na wprost (farby, lakiery itp)

warto wydac kase na ten klej bo szybko idzie ;)

wiem jak idzie sam nim robilem, na szczescie jest mozliwosc kupieniaw tubce za podajze 8 zl na poprawki :) ale co do mojego fornirowania to tragedia nastepne co bede robil przyloze sie do nich i jak wyjda ladnie pochwale sie :)

Ludzie pomóżcie. Kładłem fornir i porobiły mi sie pęcherze powietrza. Podobno robicie wtedy jakoś żelazkiem czy jakoś tak. Powiedzcie jak dokładnie. Fornir-olcha

Jeśli kleiłeś na moment to kup strzykawkę , wstrzyknij nieco kleju pod fornir , tam gdzie jest purchel, a następnie dociśnij mocno.

krzyhoo9 napisał:
Podobno robicie wtedy jakoś żelazkiem czy jakoś tak. Powiedzcie jak dokładnie
normalnie zelazko nastawiam na dosc wysoka temp (nie max) ktora trzeba dobrac experymentalnie i sobie prasuje troche. niektore kleje "oswiezaja" sie w wyzszej temp a jak nie to i tak fornir sie skurczy pod wplywem temperatury
UWAGA!! jezeli masz doszlifowany fornir to moze sciagnac krawedzie

podklej je np fornirem , ew daj jakąś piankę czy gąbke - cokolwiek co będzie służyło za dystans.

Powrót