Witam po dłuższej przerwie , długo wstrzymywałem się z opisem dźwięku głównie z uwagi na fakt oswojenia się z czymś nowym
braku docelowego pomieszczenia w którym to będzie grało... i odpowiedniej elektroniki
z tym ostatnim chce się jeszcze wstrzymać i licze na sugestie,aktualnie jest to spięte pod Yamaha ax 870 oraz
z przetwornikiem C/A
https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-daca-wzmacniacza-matrix-quattro-dac/ podpięte pod komputer.
Początkowo przed budową było wiele nie wiadomych odnośnie tego ,który projekt końcowo powstanie,
pod uwagę brałem kilka projektów Troelsa
https://www.google.com/search?q=tro...UIDigB&biw=1280&bih=881#imgrc=LYoRjxnjp1aDsM:
http://www.troelsgravesen.dk/Peerless_HDS830875.htm
jeszcze kilka innych z tego forum,problemem była możliwość odsłuchania któregokolwiek z zestawu i takiej gwarancji
,że to zagra wedle moich upodobań... ale
dodatkowo chciałem też zaangażowania osoby,która ma pojęcie i pomoże mi przy projekcie na bieżąco,
ponieważ też chiałem się czegoś nauczyć ... zaznaczę ,że otrzymałem to wszystko z nawiązką...
Jeżeli chodzi o dźwięk to pierwsze co rzuca się w słuch to swoboda z jaką to gra,
nic nie razi nie "wybija" się choć wokale są prawie namacalne dźwięk otacza jest do przodu ale nie na pysk
nie nachalny... instrumenty słuchając DŻEMU (KLOSZ) (JESIONY) ( LIST DO M) brzmią pięknie
mają taką lekkość w wybrzmieniu dźwięk jest blisko ale nie przytłacza
, wręcz przeciwnie ,jest spójny lekki i kulturalny u góry ,a jednocześnie dobrze nasycony
,choć nie zbytnio analityczny na górze
(to nie granie typowe do rocka,mocne kawałki mają taką sterylność w brzmieniu)
(nie można mieć wszystkiego chyba biorąc pod uwagę kompromisy "cena")
na górze pasma podoba mi się ta kultura brzmienia RDC nie jest to" cykacz " raczej nie zwraca bardzo na siebie uwagi
można go słuchać słuchać,nie męczy detale są na odpowiednim poziomie no i
bass tu zawsze przywiązywałem największą wagę i muszę przyznać,że w końcu nie mam ochoty go podbijania...
ani za bardzo zmieniania jest go w dobrej ilości ,a długo słuchałem muzyki na subie z AWX 10... nie jest to może jakiś "szybcior",
ale bardzo mi się podoba jego zmiękczenie i dociążenie jest solidny ...
Nie było bezpośredniego porównania z pylonami diamondam głównie dlatego ,że po zasypaniu piaskiem
waży 37 kg jedna ... i nie chcę mi się ich targać z obawy o uszkodzenie,za to oboje słuchaliśmy u siebie
, kolumny mają zmiękczony bass u mnie bardziej i jest lepiej dociążony choć wolniejszy nieco
dzwięk jest mniej analityczny bardziej spokojny u góry czarujący środkiem pasma tworząc spektaktl bardziej bliski
wokal brzmi świetnie,czuć emocję, a głos jest przekonujący i przededmną
,tam jest bardziej do tyłu,wokal jest mniej zaznaczony choć równie czarujący i dobrze nasycony,
I prośba do osłuchanych jaki wzmacniacz w kwocie do maks 4 tys jesteście w stanie polecić??(NOWY)
Na tą chwilę umówiłem się u siebie na odsłuch
NAD-a C368
Rotel-a A12
Cambridge Audio cx 60
Testuje jeszcze panele własnej roboty przed tym jak wejdzie to do docelowego pomieszczenia, prócz zasłon na boki
dam jeszcze za nimi panele i grubszą wełnę mam na stanie Rockwool i isovera z którego zrobiłem przednie,myślałem jeszcze
poeksperymentować z sufitem jakies kilka paneli i dyfuzory własnej roboty do przodu kolo paneli ,na razie jest lepiej
ale musi być jeszcze lepiej
Na koniec chciałem podziękować za wszelkie wskazówki dotyczące budowy forumowiczą i za chęć dzielenia
doświadczenia,wiedzy nie tylko na etapie kolumn,a róznych kwestii głownemu autorowi projektu,
,jest chęć rozbudowania o kino ale są jeszcze inne wydatki i to musi poczekać...

Soory za nie ład artystyczny, kable itp