ralfi napisał:
(..) Ale teraz jestem pewien że R=om a nie OHm (...)
I jesteś w błędzie. Nazwa jednostki pochodzi od nazwiska, którego pisowni nie wolno sobie zmieniać ot tak wg własnego uznania... To tak jakbyś w dokumencie tożsamości nazwisko Kowalski napisał tak: "Kovalsky" i uznał, że chodzi o tę samą osobę - nonsens. Zapis
om jest zapisem fonetycznym i wynikający ze zwyczajowego błędu (dotyczy naszego Kraju). Abyś mógł uzyskać pewność: http://pl.wikipedia.org/wiki/Om_(jednostka) Jak widać w całym artykule dotyczącym tej jednostki zachowano poprawną pisownię:
Ohm
Niestety błędy pisowni są ogromną bolączką Polaków i wynikają z braku pewnej świadomości o której zaraz napiszę.
Sprawa dotyczy nie tylko jednostki rezystancji
OHM ale także np. jednostki ładunku elektrycznego
Coulomb'a o oznaczeniu
C - niektórzy piszą ją tak:
Kulomb. Ciekawe jest, że inne kraje posługujące się alfabetem łacińskim nie zmieniają pisowni, mimo że fonetyka (zgodna z ich wymową słowa pisanego) ulega zniekształceniu. No ale Polak potrafi...
Należy pamiętać i
mieć świadomość tego, że nazwa jednostki i jej oznaczenie są uniwersalnym i międzynarodowym "językiem" oznaczania rodzaju wielkości liczbowej. Ciekawe który obcokrajowiec skojarzyłby co to jest
Coulomb gdyby ujrzał pisownię
Kulomb :lol:
Kolejna ciekawostka: dlaczego w gazetach piszą George Bush, a nie Dżordż Busz :?:
Mam nadzieję, że swoim offtopowym, krótkim wywodem przekonałem choć kilka osób do przestrzegania prawidłowej pisowni nazw jednostek...