Ponieważ miałem problem z kartą w komputerze powracam do tematu. Problem polegał na tym że robiąc pomiar karty right markiem coś w niej spier... popsułem. Wstawiłem byle jaka kartę na CMI 8838 która szumi strasznie ale o dziwo mierzy lepiej niż tamta zintegrowana choć nadal nie mogę zrobić prawidłowego pomiaru wysokotonowego.
Zacząłem od sprawdzenia poprawności pomiaru głośnika Tonsil GDN 20/100/3.
Po kolei.
głośnik z cewką 0,66 oraz układem RLC 0,1uF+3,3om+5,6uF
głośnik z cewką 0,66 oraz układem RC 2,7om+15uF oraz układem RLC 0,1uF+3,3om+5,6uF
głośnik z cewką 0,66mH oraz układem RC 2,7om+15uF
głośnik z cewką 0,66mH
sam głośnik
Pomiar głośnika odpowiada danym producenta. a zwrotnica działa niemal identycznie jak wypadała symulacja.
Mikrofon skierowany jest na centrum akustyczne kolumny czyli na górna krawędź kosza głośnika niskotonowego w tym przypadku.
Duży problem stanowi integracja z głośnikiem wysokotonowym. Raz że pomiary wysokotonowego wychodzą dziwnie zafalowane co może być winą układu karty (CMI w right marku zawsze pokazuje silny pik na thd przy 15 kHZ). Drugi problem niskotonowy trzeba filtrować przy 3,5kHz a ponad ta granicą opadanie częstotliwości jest bardzo strome.
Filtrowanie łagodniejszymi filtrami nie wchodzi w grę bo głośnik śmieci do 10kHz i to ciężko jest wyciąć. Trzeba by go filtrować skuteczniej od 2kHz i nadal skłaniam się do uzupełnienia pasma w okolicy 2,5-3,5kHz przy pomocy krótkiego falowodu.
Z odpowiednią zwrotnica jak widać głośnik pociągnie równo do 3,5-4kHz. Średnie są wtedy wyraźne ale maniera z jaką są odtwarzane średnio mi przypada do gustu.