• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

warsztat diy/garaż/lakiernia

Reakcji
65
Otóż luźne dywagacje na temat miejsca do DIY :D

Czy wynająć coś, czy postawic blaszaka i go ocieplić ?? Co będzie lepsze?? Miałem robić w blaszaku który już mam ale w nim samochód stoi ....

U mnie wynajem to około 150zł /mc plus prąd....

Miałem też pomysł żeby postawić takie coś jak chłodnie robią... czyli blacha z wełną w środku .....

Jakie są wasze propozycje .... pytajcie będę odpowiadał jakie są moje realia ....

Postawiłem w tym roku z gazobetonu 24 garaż ok 30m kryty blachą trapezową. Zimno jak 150. Docelowo mam zamiar postawić tam piec szamotowy z kominem stalowym ok 140 który będzie służył też jako promiennik. Mały metraż np z płyty jak stawiają hale magazynowe(blacha, piana, blacha) łatwo ogrzejesz webastem. Nie wyobrażam sobie pracy gdy lód na zęby wchodzi.

Ostatnia edycja:
Możesz postawić też garaż z płyt betonowych ogrodzeniowych, szybko się stawia i jest trwały. Widziałem też ocieplane styropianem i zaciągnięte klejem. Osobiście wolałbym taki od blaszaka.

Jak masz u siebie gdzie to stawiaj nawet się nie zastanawiaj.
Blaszak czy murowany?
Murowany! półkę normalnie do ściany przykręcisz i będzie cieplej i szczelniej.

Postawiłem w tym roku z gazobetonu 24 garaż ok 30m kryty blachą trapezową. Zimno jak 150. Docelowo mam zamiar postawić tam piec szamotowy z kominem stalowym ok 140 który będzie służył też jako promiennik. Mały metraż np z płyty jak stawiają hale magazynowe(blacha, piana, blacha) łatwo ogrzejesz webastem. Nie wyobrażam sobie pracy gdy lód na zęby wchodzi.

Owszem jak najbardziej ale nie mam działki.. musiałbym kupić i tu robią się koszta. Działka, pustaki, robocizna, tarcica, blacha.... tą kasę bym wolał włożyć już w dom.....

Postawić blaszaka, uszczelnić go, kupić kozę jak poniżej, rozciągnąć rury dookoła i tylko pozostaje dłubać.

Lepiej i taniej ale to bym musiał pogadać z ojcem czy można blaszaka postawić następnego na ogrodzie :D

Możesz postawić też garaż z płyt betonowych ogrodzeniowych, szybko się stawia i jest trwały. Widziałem też ocieplane styropianem i zaciągnięte klejem. Osobiście wolałbym taki od blaszaka.

Też sie zastanawiałem :D

Problem jest taki.... nie wiem czy mi rodzice dadzą postawić na ogrodzie blaszaka lub betonowca.... Gdybym miał własną działkę ..... z prądem chociaż... to bym ogrodził :D i postawiłbym dom z garazem i warsztatem :D a do obecnych robót to mi cokolwiek by wystarczyło :D ...w lecie miałem twardo pracować ale w tygodniu praca...weekendy praca dorywcza... więc tylko niedziela mi zostaje ale .... rodzice by mnie ubili za to ze pracuję w niedzielę :D

Maszyn mam pod dostatkiem :D ale nie mam gdzie tego trzymać ;) jakaś hala by się przydała... z ogrzewaniem bym sobie dał radę :D piecyk sobie sam pospawam ;P

W zimie, z postawionym blaszakiem i piecem w środku, martwiłbym się tylko wpływem wilgoci i niskiej temp na materiał przechowywany w garazu. W końcu cały czas piecem grzać nie będziesz żeby utrzymać ciepło.

Weź pod uwagę, że garaż będzie zaopatrzony w cenne rzeczy, a jak ktoś to przyuważy w niestrzeżonym blaszanym garażu to będzie słabo...

Jeśli wynajmiesz garaż blaszany lub murowany to nie sądzę, żeby właściciel pozwolił Ci wstawić tam piec węglowy, nawet najmniejszy, wtedy pozostaję Ci webasto itp. w sumie za 5 lat wynajmu za 150zł/msc zapłacisz 9 tys.

Jeśli sam byś chciał stawiać to kupno ziemi, pozwolenia, budowanie, policz ile to Cie będzie kosztowało (albo może ktoś niedawno budował, jakie są koszty?). Aczkolwiek taki garaż zawsze możesz sprzedać i za parę lat nawet zarobić.

Jeśli chciałbyś stawiać blaszaka i później go ocieplać to rozejrzyj się za płytami obornickimi, łatwo się buduję i już są ocieplone wełną lub pianką. A jakieś drugiej kategorii są całkiem tanie.

Ja na Twoim miejscu chyba bym się dobrze rozejrzał czy ktoś w okolicy nie ma takiego garażu który kiedyś był budowany pod przydomową działalność. (np. mój sąsiad stolarz wynajmuję swoją starą stolarnię, nie pracuję w niej z racji wieku). No chyba że masz wolną gotówkę to postawiłbym murowany dobrze ocieplony garażo-warsztat.

Nie na temat...
Do czego to dochodzi.... Ludzie kupują działki, stawiają sami warsztaty, po to aby podlubac i realizowac swoje audio hobby :)

...ja tez chce miec ogrodek ;)

W zimie, z postawionym blaszakiem i piecem w środku, martwiłbym się tylko wpływem wilgoci i niskiej temp na materiał przechowywany w garazu. W końcu cały czas piecem grzać nie będziesz żeby utrzymać ciepło.

Wiec jak garaż blaszak to ocieplony ;) przynajmniej wełną lub styropianem.

Weź pod uwagę, że garaż będzie zaopatrzony w cenne rzeczy, a jak ktoś to przyuważy w niestrzeżonym blaszanym garażu to będzie słabo...

Jeśli blaszak to tylko na ogrodzonym terenie najlepiej blisko domu. Czyli na ogrodzie blisko domu ;]

Rozejrzyj się może najpierw za działką. Kawałek swojej ziemi się przyda.

Działka już jest że tak powiem w trakcie :D muszę tylko poczekać na przypływ gotówki :D

Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu :)
Jestem zdania, ze jak coś budować to tak aby nie poprawiać i modyfikować co roku. Czyli zbierać kasę i zrobić raz a porządnie.
Za kilka dni zaczynam się przeprowadzać:

No i najważniejsze pomieszczenie:

Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu
Jestem zdania, ze jak coś budować to tak aby nie poprawiać i modyfikować co roku. Czyli zbierać kasę i zrobić raz a porządnie.

Zdradzisz na PW jaki koszt czegoś takiego ??

Akurat jestem w temacie bo żona wręczyła mi nakaz eksmisji z garażu :)

No i najważniejsze pomieszczenie:

Wrzucisz plan tego z wymiarami?

Powrót