Jak chcesz auto tanie z malym spalaniem i bezproblemowe to moge polecic renault 19 1.8 8 zaworowy z lpg. Tanie czesci, spalanie ponizej 8 litrow gazu, silnik idealny pod gaz.
Hmm ja niestety powiem tak, jest prawdą, ze to autko mało pali, ale:
1.8 - duża składka, a kolega dopiero będzie prawko robił więc jest bez składek, chyba że będzie współwłaścicielem z kimś kto ma pełną składkę ;P
Mięciutkie zawieszenie, przez które nie raz już musiałem wyprowadzać samochód z opresji, a to nie za korzystne dla początkujących

I niestety uznam ten typ auta jako awaryjne, średnio raz na tydzień muszę zaglądnąć pod maskę.
Do gazu rzeczywiście się nadaje bdb, tylko nie wsadzał bym tam nowszego jak 1 generacja, bo wiąże się to z wieloma modyfikacjami, które potem mogą się "odwdzięczyć".
Sam kupowałem ostatnio auto, kupiłem renie 19 chamade i niestety jestem zawiedzony. Miałem bardzo dużo problemów z nią i francuska myśl techniczna mnie niekiedy przerażała przy naprawach
Zdecydowanie, stary sprawdzony i nie zawodny GOLF III - sam będe zmieniał Renaulta właśnie na trójkę z silnikiem 1.6.
Ew. właśnie jak ktoś napisał - Seat Ibiza, świetne auto, da się go za podobne pieniądze zakupić.