• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ale o czym tu myśleć Panowie to hamulce to bezpieczeństwo...wymianka jak jest potrzeba i tyle

No tak, jednak auto robię pod sprzedaż - nie chce dołożyć 500zł i sprzedać potem za 2000zł, bo to nie opłacalne - już dołożyłem 200zł. Ktoś kto kupuje auto w tej cenie chyba po zajechaniu do domu sprawdza co i jak klasyfikuje się do wymiany/naprawy. Inaczej sprawa wyglądała by gdybym robił je dla siebie - zawsze nowe części - przez dwa lata wydałem na nie ponad 10tys na same nowe części - zwróci mi ktoś? nie. A chcę żeby coś zostało na ubezpieczenie i części do nowego nabytku.

"Nie chce nic mówić, ale jak oglądałem vectry, to dwa razy usłyszałem oglądaj pan, a potem będziemy rozmawiać co do ceny. "

Bo takie auta kupują handlarze za 1500 żeby potem odsprzedać za 1800
To standard jest na giełdzie u nas

Sprzedający chce sie go poprostu pozbyć
Odda prawie za każda kase

Najlepsi handlarze potrafią sprzedac tak 3-4 auta w jedna niedziele

No tu się zgodzę, pewnie trafi zaraz na giełdę.

Ale za mniej niż 1800zł nie puszczę, wolę żeby stało i gniło i było jako awaryjne, a miesiąc dłużej poczekać z zakupem Vectry.

Właśnie teściu jest handlarzem i co tydzień jeździ na niemcownie po auta, bo wszystkie sprzedaje w sobote i niedziele na giełdzie od dłuższego czasu.
Proponował mi nawet żebym się z nim zabrał i kupił tam Vectre - są po 200-500Euro, ale dochodzą opłaty w PL i nie wychodzi tak kolorowo.
Ostatnio kupował w komisie w niem sharana i audi c8 bodajże to w cenie dostał audi 80 b4 z 98r z "uszkodzonym silnikiem" okazało się że świece żarowe nie grzały :P

Tak bywa :)
Więc z cała pewności proponuje ci jechać z nim i przeplacic za auto.

Sprowadzilem juz 4 dla siebie i nigdy sie nie przyjechałem.
Gwarantuje, ze będziesz zadowolony.
Stan gruzu sprowadzonego od helmuta ma sie nijak nawet do naszych 3-4 letnich aut.

Przez przypadek obejrzałem jeden z tego typu filmów: http://www.youtube.com/watch?v=msbDrPRCpVs
Zainteresowało mnie najbardziej jedno auto - Lancia Delta S4: http://www.youtube.com/watch?v=BTmJ_y5vHZQ

I jak zobaczyłem cóż to za silnik tam zapakowali... o Panie, wspomagaj :o :
R4 1,8 l (1759 cm), 4 zawory na cylinder, DOHC
Montowany centralnie
Doładowanie mechaniczne (sprężarka Volumex), turbosprężarka KKK
Układ zasilania: Elektroniczny wtrysk paliwa I.A.W./Weber/Marelli
Średnica cylindra × skok tłoka: 88,5 × 71,5 mm
Stopień sprężania: 7,0:1
Moc maksymalna: 558 KM (410 kW) przy 8000 obr/min - wersja z MŚ 1986r.
Maksymalny moment obrotowy: ok. 500 N•m przy 4500 obr/min
Przyspieszenie 0-100 km/h: 2,3 s
Auto prawie 30-to letnie niszczy dzisiejsze superauta. Jak to się trzyma drogi... normalnie jak po sznurku idzie, do tego wściekły ryk silnika i syk sprężarek. Poezja.
Szkoda, że Lancia nie kontynuuje sportowej tradycji.
Nie ma to jak klasyczna włoska motoryzacja :lol:

Ale, jako że podoba mi się także amerykańska motoryzacja, jakieś V8 też się znajdą:
http://www.youtube.com/watch?v=-Me_eLrG0ro
http://www.youtube.com/watch?v=pufZnicNKc0 - ach ten Dart Sport...

B-grupa panie, legendarna b-grupa ;)
poczytaj jakie tam byly potwory i dlaczego ja wycofali

ogladajac te filmiki to z lezka patrze na lata 60-90'te kiedy to motoryzacja byla chyba na najlepszym poziomie.
taki kadett C w wersji coupe - piekny samochod z dobrym silnikiem. a teraz? niby jest astra OPC ale nikt opla powaznie nie traktuje :/

a BMW jak zawsze bokiem :D

Czytałem o Grupie B - poszło to w złym kierunku i skończyło się nieszczęściami. Niemniej auta piękne, a wspomniana Lancia spodobała mi się najbardziej.
Ech, teraz się już takich aut nie robi...

ja sie zakochalem w technikum w lanci delta pierwszej generacji. oczywiscie jako mlody gowniarz marzylem ze kiedys kupie sobie delte HF integralle (wcale nie sa takie drogie)
lancia_delta_integrale_1993_01_s.jpg

ale cala bajka skonczyla sie kiedy na osiedlu pojawila sie delta IE
4367700836_5dd08d4bae.jpg

(nawet dokladnie taka sama)
ten samochod jest o dobre 10cm NIZSZY od golfa!
czyli byl pierwszym motoryzacyjnym marzeniem z ktorego wyroslem :( (doslownie)

Ajj przestańcie, bo coraz bardziej chodzi mi po głowie większy silnik, albo mocniejszy, gdyż Ojciec uświadomił mnie, że potrzebuję takiego - bo zauważył jak jeżdżę, jak najszybciej pragnę mieć 100-120 na blacie, a wyciskanie tego z 1.4 silnika to morderstwo dla niego. Dlatego też chciałem 1.8 lub 2.0, które do tej prędkości w miarę się rozpędzają. Choć i przez myśl przechodziło mi 2,5L...

Ja tam dalej chciałbym posiąść takiego Punto 1.4 GT z turbinką do pojeżdżenia trochę żywszego i do modyfikacji - zabawy. Da się kupić za 6-10tys.
http://www.youtube.com/watch?v=QGirOBqm6fA

Ajj przestańcie, bo coraz bardziej chodzi mi po głowie większy silnik, albo mocniejszy, gdyż Ojciec uświadomił mnie, że potrzebuję takiego - bo zauważył jak jeżdżę, jak najszybciej pragnę mieć 100-120 na blacie, a wyciskanie tego z 1.4 silnika to morderstwo dla niego. Dlatego też chciałem 1.8 lub 2.0, które do tej prędkości w miarę się rozpędzają. Choć i przez myśl przechodziło mi 2,5L...

Ja tam dalej chciałbym posiąść takiego Punto 1.4 GT z turbinką do pojeżdżenia trochę żywszego i do modyfikacji - zabawy. Da się kupić za 6-10tys.
http://www.youtube.com/watch?v=QGirOBqm6fA

To moze Clio sport 2.0?

A mi w dalszym ciągu chodzi Delta Integrale po głowie :D Miałem kiedyś co prawda Deltę II ale to była tylko namiastka. No ale Delta to dopiero w drugiej kolejności. Najpierw muszę sobie zbudować:

Lotus-7-Rep-Peverill4.jpg

:D:D:D

Oj tam kosztuje, samemu sobie trzeba zrobić :D Tutaj zresztą też nikt nie kupuje zestawów DIY do budowy głośników :)

Punto I sporting to jeszcze kiedyś zakupię :) niespełnione marzenie z technikum :)
Teraz jest w moim zasięgu cenowym..

Powrót