• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Panie kolego!!!Ja wybrałbym uniroyal-a,jezdzę na oponkach tej firmy i są super!!!Bardzo cichei fajnie zachowuja sie na mokrej nawierzchni

Ostatnia edycja:
Ja mam w pasku i skodzie: Dunlop Sp Sport Bluresponse
Nie moge narzekac, fajne gumy - na deszczu tez super.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Sa 91 i 93

W poprzednim aucie także kupiłem Dunlop Blueresponse i to były jedne z najlepszych opon na jakich jeździłem :)

Jak wyzej. Tez smigam na sp sportach i wszystko wskazuje ze kolejny komplet tez taki bedzie ;)

wytapatalkowane

Dunlop Blueresponse może i dobre ale niestety szybko ubywają:)po 2 sezonach wymianana na nowe!!!może była to jakaś wadliwa seria?a może te opony tak mają???

Godyear effiencegrip czy jakos tak , jestem w szoku jaka może być roznica pomiędzy oponami . Dotejpory kupowalem jakies firestony klebery i ostatnie byly kormorany ale dopiero te okazaly się prawdziwymi oponkami

Godyear effiencegrip czy jakos tak

Mam teraz na Octavii, nie wiem czy to po poprzednim właścicielu są wyząbkowane, czy o co chodzi...ale kurde, tak głośnych opon nigdy nie miałem. Ten sezon jeszcze na nich dojeżdzę, ale w przyszłym roku to będzie pierwsza rzecz jaką kupię do auta.

Coś masz z nimi nie tak. W rankingach jedne z najlepszych opon na swoecie (top3) najlepsze sa continentale ale zuzywaja sie po max 2 sezonach :/ Zalozylem goodyery miesiac temu na przod w lexusise is250. Naajcichsze opony jakie mialem. Sprawdź zbieżność. Na tyle mam dunlop sport maxx też bardzo ciche i świetna przyczepność. Przed goodyerami z przodu byly micheline i wytrzymały 5 lat ;)

Fajne stwierdzenie. Zużywają sie po 2 sezonach.

Jeden robi 70-100k km w sezon a drugi 5k.

Czyli zużywają sie od 5-200k km.

Niezły rozmach :)

Ja w jednym aucie mam Rainsporty 2 a do drugiego kupuje teraz Micheliny CrossClimaty :)

Kolejny problem droższych opon... :/
cos za cos. albo trwalosc kosztem jakosci, albo przyczepnosc kosztem trwalosci :/

Niezły rozmach
podobnie mialem w przypadku opon do roweru. kolega zachwala ze to opony na 2 sezony! tylko ze on w 2 sezony robi tyle co przecietny rowerzysta przez cale zycie! :D

Dobre spostrzeżenie Przemcio :) Uzupełnię, bo te dane są mi znane: 15-20tys. rocznie.

sezon normalnego uzytkowania czyli ok 10-15tys jak dolphin napisal ;) OD Michelinow do wymiany minelo ok 30tys mil z przbeigu ok 62k do 92k czyli 50tys km, tyle ze u mnie auto to 90% miasto, kilka razy do roku trasa na lotnisko 300km w 1 str i raz w roku auto do polski jezdzilo 2000km/1str

Z zabkowaniem dam znac jak juz troche pojezdze ale nigdy nie mialem tego problemu. U mnie cisnienie w oponach to 2.8Bara i 3.0 wg producenta :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Niezły rozmach :)

Ja w jednym aucie mam Rainsporty 2 a do drugiego kupuje teraz Micheliny CrossClimaty :)

mowimy o normalnym uzytkowaniu nie zarobkowym, a takowe to wg srednich 15tys km. Continentale wg opini jezdza maks 30k km

1.4 16V benzyna K4J 714 2002 rok

Gadalem z moim znajomym elektrykiem o Twoim przypadku i mowil ze na 99% to jest usterka komputera/modulu sterowania silnikem. Ponoc one sie lubia psuc i to samo jest w 1.6, tylko mapa jest inna. Musialbys zdobyc sprawny komputer i podmienic u siebie. Nie wiem czy to jest inaczej naprawialne, ale dorwac uzywany, sprawny modul to ponoc nie taka prosta sprawa.

Ostatnia edycja:
Ja robie rocznie około 35k, pierwszy sezon dunlopow OKi.
Nie widze specjalnego zuzycia.

mowimy o normalnym uzytkowaniu nie zarobkowym, a takowe to wg srednich 15tys km. Continentale wg opini jezdza maks 30k km

Mam continental sportcontact2 przejechałem na nich około 40kkm. Tydzień temu robiłem przegląd i opony mają 5mm przód i 6.5mm tył.
Więc jakoś nie specjalnie padną po 30kkm.
Wszystko zależy od techniki jazdy. A ja specjalnie wolno nie jeżdżę. No i oczywiście odpowiedni dobór opon.

Ostatnia edycja:
Pisze z opinii specjalistow z rankingow sam nie miałem cenowo było to samo ale wybralem goodyery. Kwestia gdzie jezdzisz u mnie 90% miasto więc opony duzo duzo szybciej sie zuzyja ;) kwestia też auta. Dla mnie 4-5lat to i tak bardzo duzo jak na opona :) ja krece auto po 7k obrotow po miescie więc mam inne zuzycia :)

Powrót