• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Waveguide

Fascynujace w temacie konstrukcji glosnikowych jest to, jak rozne koncepcje dzwieku sa lansowane, przez osoby, ktore maja wielkie powazanie w tym biznesie. Jak skrajne potrafia byc podejscia do hiendu. Przykladem niech bedzie Dr. Geedlee i jego podejscie do WG i dzwieku kierunkowego, oraz Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note ) http://www.rcm.com.pl/?action=oferta&fid=isophon&L0=isophon&L1=kolglos&of=2

Co ma do powiedzenia Gauder o wysokiej efektywnosci i tubach? https://www.youtube.com/watch?v=rnYa83UOvG4#t=212

Niemiecka gazetka oceniła najwyżej niemieckie kolumny - jakoś mnie to nie przekonuje.

Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note )
Bo w niemieckich gazetach i testach wszystko co ich jest najlepsze, zestawy głośnikowe, foteliki dziecięce i samochody. Tak więc te kolumny może są najlepsze ale u nich.
Poza tym do wszystkiego można dorobić teorię, nawet to że nasze uszy potrzebują odbić od ścian, podłóg itp.
Ehh ściema wg mnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wyprzedziłeś mnie Echo1 :)

Ostatnia edycja:
Berilna tak naprawde wygladem i budowa nie jest niczym niezwyklym. W klasie top hiend jest duzo podobnych kolumn, chodzi tutaj raczej o zdezenie koncepcji klasycznych kolumn wielodroznych, z kolumnami kierunkowymi jak paczki pana Geedlee. Mozna byloby tutaj przytoczyc rowniez niemieckie kolumny MBL, ktore rowniez sa uwazane, za jedne z najlepszych na swiecie pod wzgledem najwierniejszej prezentacji dzwieku. Ale to juz zupelny odjazd w druga strone, omnipolary kontra falowody. Dwie zupelnie inne koncepcji, ktore maja za soba swoich wiernych wyznawcow.

Fascynujace w temacie konstrukcji glosnikowych jest to, jak rozne koncepcje dzwieku sa lansowane, przez osoby, ktore maja wielkie powazanie w tym biznesie. Jak skrajne potrafia byc podejscia do hiendu. Przykladem niech bedzie Dr. Geedlee i jego podejscie do WG i dzwieku kierunkowego, oraz Dr. Gauder, tworca obecnie jednych z najlepszych kolumn na swiecie Berlina RC11 ( ktore jako jedyne w tescie niemieckiego Stereoplay zdobyly maksymalna note ) http://www.rcm.com.pl/?action=oferta&fid=isophon&L0=isophon&L1=kolglos&of=2

Co ma do powiedzenia Gauder o wysokiej efektywnosci i tubach? https://www.youtube.com/watch?v=rnYa83UOvG4#t=212

Pomieszczenie dla kolumn o szerokim kącie promieniowania powinno być odpowiednio wytłumione żeby nie powstawał jazgot. Dlatego kolumny o kontrolowanej kierunkowości w większości pomieszczeń powinny zabrzmieć lepiej od szeroko (i często nierównomiernie) promieniujących głośników.

Z tym, że subiektywnie lepiej odbierany jest dźwięk z pewną porcją odbitych fal.

No to które głośniki warto utubić? Tylko znowu nie piszcie wszystkie, bo na niektóre szkoda marnować zasoby.

A wiesz już skąd weźmiesz różnie kształty/formy tuby? (po wcześniejszych podstawowych obliczeniach/symulacjach)

ja tu wcześniej nigdy nie widziałem aby ktoś stosował tuby, więc zachęcam do wystartowania z tematem :) Przetwornik możesz użyć taki co ma np: słabą efektywność, bo będziesz miał możliwośc zwiększyć ją przy użyciu tuby. Możesz zbadać ile daje i dla jakiego pasma akustycznego. Kierunkowoscią nie wiem czy będzie ci się chciało zajmować, no chyba że dla jednej/paru częstotliwości.

Ostatnia edycja:
Ja sie w zeszlym roku bawilem tubkami dla CSS LD25X oraz SB29RDCN. Ale ze wzgledu na porzucenie tej koncepcji nie chcialo mi sie o tym pisac.
Zreszta to i tak na tym forum jest "niemodne" jeszcze.

Jedziemy z tematem. Już przetrzepuje 9 lat AES journals w poszukiwaniu praktycznego info dla nas :)

Powrót