• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór Gramofonu!!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Natalleos a ten "twój" jes ustawiony jak należy?:)

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Tych preampow znowu jest tu pełno, jakieś rady?
Tych pre gramofonowych nigdy nie miałem okazji używać, więc nie pomogę w tej kwestii. Można też pokusić się o sprzedaż obecnego wzmacniacza i kupno takiego, który ma już wejście na gramofon.

był (zmienił już właściciela) choć zajeło mi to trochę czasu żeby skumać kilka igieł padło pare zrytych płyt ;p

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

teraz mam dwa stantony z concodami . ale to już inne zastosowanie . mój dual to był 606

Można też pokusić się o sprzedaż obecnego wzmacniacza i kupno takiego, który ma już wejście na gramofon.

Sprzedaż nie wchodzi w grę więc raczej cos kupię, ceny nie są najgorsze :)

Ale najpierw gramofon, moze ten od Natalleos'a zda egzamin? Hmmm sam nie wiem już:(((

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 21:31 ----------

Tzn z jego linka:)

Dlaczego ? Direct nie jest zły w Technicsach, miałem możliwość swojego czasu zabawy na 2ch SL 1200 , wiem że inna klasa sprzętu, ale napęd nigdy mnie nie zawiódł. Technics ma też w swojej ofercie napędy paskowe.

założenie było gramofon odsłuchowy hi-fi jak najwyższej klasy stabilny z ciężkim talerzem z dostępnymi igłami do 700 zyla . wiec sportowe szlifierki odpadają raczej . ja teraz katuje stantony t80 ale do odsłuchu bym ich nie polecił

Od razu sportowe szlifierki :) Stantony ma kolega, za tą cenę to nawet ciekawe doświadczenie. Nic innego w ręku nie miałem , więc raczej nie polecę. Może jak wyżej z duala, model DUAL CS 626. Ale nic innego do głowy mi nie przyjdzie.
Cena trochę pójdzie w górę
http://allegro.pl/dual-701-i3082403392.html

Ostatnia edycja:
626 to następca mojego ś.p. 606 był bardzo dobry dual zawsze dopracowywał swoje gramofony więc w ciemno uważam że powinien być świetny (chyba że ma jakieś skazy produkcyjne) ale to trzeba szukać w necie opinii urzytkowników . thorens zawsze robił szał i rozwałkę na swojej półce cenowej . no i duale to DD ja jednak stawiam na pasek

---------- Post dodany o 22:44 ---------- Poprzedni post o 22:37 ----------

zobacz ile thorensów masz w obrocie wtórnym ... bardzo mało . to coś dużo mówi wiekszość aukcji to nówki w tej klasie nówka to 2kZł . 650 to na prawdę okazja

Ostatnia edycja:
Wybór Gramofonu!!

Ten thorens wyglada w porządku i wszystko jest juz ustawione tak jak radziliscie:)

---------- Post dodany o 23:14 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

Jakie wkładki do niego pasują?

---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post o 23:14 ----------

http://allegro.pl/thorens-td-280mkii-i3100906542.html ale to jest mój faworyt i igły typowe są do tego STANTON 500MKIII . W/g. mnie to bingo ... w wamat kupisz na pewno igły .... grrr portfel mnie swędzi jak go oglądam :PPPP

Dobra nie było pytania o tę wkładkę:))

---------- Post dodany o 23:56 ---------- Poprzedni post o 23:42 ----------

chociaż tak przeglądam allegro i za bardzo takich wkładek nie ma :(

wszystkie wkładki do 500ki (mk1-4) wcale nie taki problem z stantonami bo są typowe kupa zamienników tylko dobrze czytać opisy igieł a cala wkładka to koszt 130 zl co też nie jest zabójczą ceną kiedy widze wkładki po 1kzł

napewno w zakresie mk1-3 mk4 widziałem tylko w jednym temacie gdzieś w necie w powiązaniu z wkładką stanton 500

Wybór Gramofonu!!

Juz jestem w miarę przekonany do tego thorensa:) jeszcze musze jakiś preamp gramofonowy znaleść :))

Ostatnia edycja:
To ja może napiszę czego NIE kupować. Na pewno nie kupuj Monacora (czasami pod marką Stage-Line) o symbolu SPR-6. No chyba, że potrzebny Ci generator szumów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót