• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw elementów do UNIampa - kto chętny?

maxxx222 napisał:
Pcb+elementy+radiator czy bez radiatora??
raczysz żartować?? 59zł może jeszcze z trafem co?:) ostatnio 59zł za zestaw elementów, do tego luke666 ma 15szt pcb po 10zł sztuka, do tego w własnym zakresie trzeba załatwić trafo i radiator. Rozjaśniłem trochę?:)

Możliwe, że ja będę chętny na zestawik ale to zależy od ceny. Pewnie i tak taniej wyjdzie jakbym miał sam kupować, a do tego później coś szukać jak nie będę mógł dostać.
Najgorzej to chyba z parowanymi tranami?

Wstępnie jestem na TAK :)

scythe1123 napisał:
Najgorzej to chyba z parowanymi tranami?
takich cudów nie było tu i nie będzie:) Cena orientacyjna 60zł za zestaw elementów(dokładniej coś napiszę później bo właśnie robię rozpiskę)

jaromas napisał:
3.jaromas elementy + PCB jak da rade
jeśli będzie kilka chętnych osób to nie widzę problemu, kupię kilka i zawsze wyjdzie taniej przesyłając paczkę zbiorową do mnie a potem pojedyncze sztuki wraz z elementami do zainteresowanych...

csbiczek, o tym parowaniu to sam irek chyba pisał

chyba, że to jest tylko wymysł ale ja trochę się boję żeby kanały nierówno grały

scythe1123 napisał:
csbiczek, o tym parowaniu to sam irek chyba pisał

chyba, że to jest tylko wymysł ale ja trochę się boję żeby kanały nierówno grały
to przestań się bać bo będą równo grały :razz:

Czyli wszystko jasne?
Lecimy z listą:

1. scythe1123
2. maxxx222
4.freedi 3xelementy+3xPCB

pegelmesser, co w tym śmiesznego sporo ludzi o wątku o uni pisało o parowaniu
tranzystory zawsze mają jakąś odchyłkę a ja dopiero zaczynam zabawę z elektroniką więc nie mam doświadczenia
więc proszę takie posty zostaw dla siebie >.>

Jeśli ktoś mocno chce to mogę kupić parowane, nie ma problemu tylko że 2 pary na uni są potrzebne a różnica cenowa między normalną parą a parowaną jest 5zł(czyli 10zł więcej na kicie-darował bym sobie to voodoo). Dopiero wyszukałem wszystkie potrzebne części, trochę tego jest(na razie od 6 userów z allegro, postaram się to zawęzić do przynajmniej 4)

parowanie tranów końcowych nie ma sensu, ważne, żeby były z jednej serii, jeśli chodzi o nierównomierność parametrów kanałów to większe znaczenie ma para tranów wejściowych, ale wystarczy, że będą z jednaj serii i tyle...nie twórzmy audiovodoo

poza tym toshiby końcowe są wstępnie parowane w fabryce

1. scythe1123
2. maxxx222 elementy+PCB
4.freedi 3xelementy+3xPCB
5.Black elementy+PCB

Do wszystkich chętnych na kit,a wahających z powodu jego ceny.
Panowie, gdziekolwiek chcielibyscie kupić taniej owy zestaw...nie uda wam się to !!!
Zbiorowe zamówienie ma na celu obniżenie kosztów zakupu,jesteśmy w swoisty sposób hurtownikami,tak jak sieci handlowe,czy grupy samych już hurtowni-powiedzmy,że byłoby 10000 osób chętnych na tenże kit-może kupilibyśmy go u samych producentów?za 50% tego co musimy teraz zapłacić?
Może nie chodzi o konkurencyjność cenową zestawu(bo nikt tego poza nami nie robi) ale o ogólną cenę za niego?Wiem ,że część z kolegów jest w wieku,który niestety jeszcze nie pozwala na samodzielność finansową.Wobec tego przepraszam.
Dla przykładu ja za same elementy kupowane w różnych źródłach wydałem...ok 200zl,tak więc przedział 60-80 zł jest chyba atrakcyjną ofertą.Wiem,że na "zaprzyjaźnionym" forum człowiek miał bodajże zestaw jeszcze z pierwszego zamówienia z DIY i bardzo szybko sprzedał go za 80zl...daje do myślenia.

pozdrawiam

pegelmesser napisał:
Tu sie kolego mylisz, ja złozylem uni za 30zł bez radiatora...

2x kondensator 10000uF (7,2 zł najtańszy) + 2x Jedna para tranzystorów(8,2 zł) = 30 zł a gdzie reszta ?

No szkoda że teraz bo chętnie bym złożył za jakiś 2 miesiące :(

scythe1123, Irek wiele razy pisał czemu parowanie w Uni nie jest tak ważne... :wink: Radziłbym o przeczytaniu wątku o Unim, doczytaniu jakie błędy są najczęściej popełniane, żeby później nie było płaczu, że coś nie gra jak powinno. Sam po sobie wiem że pierwszy kit z kopa potrafi nie ruszyć, bo za szybko chcemy go zrobić.

PS. Byłbym chętny na pcb + komplet elementów, ale bez rezystorów

Powrót