• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

A jakie mogą być wrażenia z montażu ? ;D
Uruchomię go jak będzie trafo... póki co nie mam do niego jeszcze zasilania i radiatora... wzmak musi nabrać mocy urzędowej po złożeniu :lol:
...ale zdjęcie mogę zamieścić ;) (może ktoś jakiś błąd wypatrzy ?)

Załączniki

• uniamp_106.jpg
    uniamp_106.jpg
    110.1 KB · Wyświetleń: 0
Quester napisał:
Dostałem KIT za co :thx:

Kilka uwag odnośnie zestawu elementów:
Primo: problemy z liczeniem. Mam nadmiar kondów 100nF i tranów BC546 :D
Secundo: kond 47uF/25V zamieniony został na 47uF/63V i jest za duży (nie mieści się koło konda 10000uF).
Poza tym wszystko gra i buczy :) (OFC jeszcze te nieszczęsne rezy, ale to już zostało omówione).

I to samo co Quester te same uwagi :)
Ja miałem o jeden za dużo 100nF.

Quester No tak jak sądziłem robicie podstawowy błąd nie lutujcie podzespołów do PCB przed przykręceniem ich do radiatora.

Najpierw się odmierza dziurki później się przykręca a później się je lutuje :)

Ach.... Zapomniałem ;) Ten drut do połączeń AA BB CC DD zajefajnie się formuje...

Ja też dzisiaj dostałem zestawik- piękniutki jest- dzięki ;)
Mam tylko pytanko: czy te rezystory duże (emiterowe, tak?) trzeba po prostu zalutować pod spodem bezpośrednio do płytki? A, no i po co ta blaszka?

La'Mefenzo napisał:
Ja też dzisiaj dostałem zestawik- piękniutki jest- dzięki ;)
Mam tylko pytanko: czy te rezystory duże (emiterowe, tak?) trzeba po prostu zalutować pod spodem bezpośrednio do płytki? A, no i po co ta blaszka?

Blaszka:

Ta blaszka ???

A od spodu masz footprinty wraz z miejscami lutowania po bokach. :)

gi

MariuszElektro, trochę za dużo w życiu zmontowałem układów żeby robić tak elementarny błąd ale dla dobrego ostatecznego wyglądu powtykałem do zdjęcia trany (więc proszę nie posądzać mnie o ignorancję :P ). Co do drutu: w kicie jest linka, więc wygrzebałem z lamusa kawałek izolowanego drutu miedzianego 1,5mm^2 bo ładniej wygląda niż swobodnie dyndająca linka.
La'Mefenzo, blaszka to radiator do mostka prostowniczego. Rezystory lutujesz od strony druku do padów bez otworów.

Pawle, ja juz ci wysłałem na priva adres... Są wakacje i przez ostatnie dwa tyg byłem odcięty od świata :twisted: Mam nadzieje że niedługo doczekam się przesyłki :D

Quester napisał:
To nie problemy z liczeniem. Rozmawiałem z Pawłem i podobno tak miało być, ale dlaczego to niech on się wypowie ;)

gilbert Specjalnie dałem do podpisu link z uruchomieniem uniamp-a tam jest wszystko napisane. Wejście nie zwieramy do masy nie ma takiej potrzeby....

bart210 napisał:
UKA napisał:
Quester napisał:
To nie problemy z liczeniem. Rozmawiałem z Pawłem i podobno tak miało być, ale dlaczego to niech on się wypowie ;)
MariuszElektro czytaj cały topic, a nie tylko ostatni post :wink:

Nie che się znów kłócić ale to Ty kolego czytaj chodziło o nadmiar kondensatorów i tranzystorów w zestawie a nie o kondensatorze dodatkowym :)

MariuszElektro, ale nadmiar jest po to, żebyś miał co pod płytke dolutować!

Czyli te kondy 100nF.

Tak zgadza się. Ale rzadko się go stosuje. I po co ten temat od początku jedno i to samo :???: Kolega nie potrzebnie wylatywał z tym jak Filip z konopi. Wszyscy o tym wiedzą (albo i może nie? )

Takie tematy powinny się znajdować jak autor pisał temat o UNiamp-e wszystko opisane problemy, uruchomienie, itp.. a nie po 100 razy pisać to samo, bo innemu się nie chce szukać :neutral:

Powrót