• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Dwie 15stki to tak optymalnie do 10-12m2, w 15m2 i wyżej wypada mieć coś większego i oczywiście nie mam tu na myśli łupanki, bas jest tak samo ważny jak i reszta pasma

Może 15stka jest lepsza na srednicy, nie oceniam bo 15stki nie sluchalem ale 18 zla w tym zakresie nie jest, i ja osobsicie robiłbym projekt wlasnie na nich

Ostatnia edycja:
Ja bym wolał też 15tki, aczkolwiek samego ciśnienia robią mniej niż 18tki. Jeśli chcesz mieć bardziej dynamiczne brzmienie skierowane bardziej w stronę monitorów, to weź 15tki.

Według Ciebie lepiej robić MTM na piętnastkach? Mógłbyś wkleić foto tylnej strony membrany i resoru tego głośnika?
Już nie mam tych głośników, na oczko wyżej sie przerzuciłem ;)
Ja bym robił monitory na jednej 15 jeśli miałbym mały pokój (tak do 10-12m2) a jeśli większy zrobiłbym coś jak dolphin na 15 i 20 AWX http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2470872.html (ja tak miałem czyli coś w stylu 2.75way ale na papierowych 8 calowych Seasach http://diyaudio.pl/showthread.php/20216-Monitory-15AWX-27TBFC-G?p=324484&viewfull=1#post324484 ). Kupowanie 4 takich samych i robienie MTM jest dla mnie bez sensu, za te pieniądze można mieć już np Seasa ER18

panowie, czy basu starczy czy nie to kwestia indywidualna
ja dzisiaj pol dnia sluchalem w wielkim garazu na monitorkach na 13cm sony i basu bylo dla mnie wystarczajaco duzo!

Co to znaczy, ze bas z awx 15 jest bardziej dynamiczny od basu z awx 18?

ja dzisiaj pol dnia sluchalem w wielkim garazu na monitorkach na 13cm sony i basu bylo dla mnie wystarczajaco duzo!

Jakiego basu? Z pierdzifleksa? Panowie, glosniki 15cm nie maja basu, tylko proteze basu. Wygenerowany rezonans z portu, a nie bas. Chcecie bas, to ponizej 25cm tloka nie ma co schodzic.
Jak czytam jakies rzeczy typu "awx15 ma dynamiczny bas" to sie trapie w glowe o co chodzi? Jak taki glosnik moze miec jakakolwiek dynamike?? Wrzuccie na te popierdulki konkretne sklady orkiestry, czy dowolna plyte RATM i sprobujcie znalesc tam jakas dynamike. Panowie, bez zartow prosze.
Nie chce zeby wyszlo, ze ja obrzucam blotem awx 15, to fajne glosniki w swojej cenie, ale litosci, pewnych rzeczy nie da sie przekroczyc. To troche tak, jakby kilku dzieciakow na dworze, znalazlo sobie po kaluzy i sprzeczalo sie, w ktorej mozna poplywac.

Dlatego każdego głośnika trzeba posłuchać, jakims basowym maniakiem nie jestem ale dla mnie optymalnie to po dwie 17stki na kolumne lub po jednej 20stce dla pomieszczenia ok 15-20m2, i znam tez takich dla ktorych 8 12calowych glosników to bylo malo.

Dobra kolumna swoje f3 powinna miec w okolicy 35Hz, to daje gwarancje ze bas uslyszymy. Nie ma co sie oszukiwac, 13cm ponizej 50hz juz nie ma tego basu.

I oczywiscie glosnik glosnikowi nie rowny, z tonsila pomimo wielkich srednic basu nie bylo

Ostatnia edycja:
Wychylenia wlasnie male, a sam Tonsil oszczedzal litrów dla swoich litrozernych glosników, ale taka wtedy byla moda na wysoki pukajacy bas w okolicy 50hz

Wychylenia wlasnie male, a sam Tonsil oszczedzal litrów dla swoich litrozernych glosników, ale taka wtedy byla moda na wysoki pukajacy bas w okolicy 50hz

Nie wiem o jakim dokladnie glosniku piszesz, wiec trudno mi sie odniesc. Ale popularne gdn 30... potrzebuja tylko madrze zaprojektowanej obudowy i basu nie braknie.

W 20m2 gra mtm focal zoller i basu nie brakuje
Zestaw jest na 13 czy tam 15 cm głośnikach
W zestawie jest tez jeszcze 10" sub ale czeka na swoją kolej

Wg mnie bas jest wystarczający jak na domowe warunki

W 20m2 gra mtm focal zoller i basu nie brakuje
Zestaw jest na 13 czy tam 15 cm głośnikach
W zestawie jest tez jeszcze 10" sub ale czeka na swoją kolej

Wg mnie bas jest wystarczający jak na domowe warunki

Kolumny są moje i zapewniam że basu nie brakuje.

Jeżeli są wątpliwości zapraszam na odsłuch.

Powrót