• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

czy aby napewno to te ame glosniki tu taj membrana wyglada na papierowa a akx na celulozowa... i hm mozesz sie zorientowac czy leza i w jakiej cenie,bo jak w takiej jak na stronie to za ta cene mozna miec awx i interes nie oplacalny

Czy ktoś ma może pomiary fs zrobione w SW lub inny programie głośnika 14-100 scx i mógłby mi podrzucić.

Nowego, wrzucałem zdjęcie parę postów wcześniej. Chciałem zobaczyć co Wam wychodzi w pomiarach.

Nawet nigdy na to uwagi nie zwracalem... Ale glosnik byl w obudowie wiec pewnie wychodza inne niz free air?

Ale glosnik byl w obudowie wiec pewnie wychodza inne niz free air?
Zapewne.

Od pewnego czasu przebieg impedancji zniknął z dejtaszitów i podawane jest surowe Fs. Nie ma napięcia i warunków pomiarów.
Jest to dość kluczowy parametr, więc chciałbym wiedzieć jaki wychodzi Wam przy tym głośniku.

Odebrałem wczoraj głośniki od STXa: W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX) i M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (GDM-14-150-SCX). Oba mają gumowe górne zawieszenie, niskotonowy ma je bardzo miękkie a średniotonowy dosyć twarde. Tak jak już wspominaliście na forum że jakość tych metalowych koszy jest średnia, wszystkie będę musiał lekko pod prostować. Obie membrany mają taki kropkowany design i są dobrze zaimpregnowane i twarde.

Ostatnia edycja:
Obie membrany mają taki kropkowany design i są dobrze zaimpregnowane i twarde.
te membrany sa duzo lepsze niz te poprzednie. potwierdzam ich twardosc. 2 dni temu celowo rozklejalem ta membrane w celu pozyskania zawieszenia... nawet mokra membrana jest strasznie mocna i trudno ja rozerwac!

poprzednie 3d SCX graly poprawnie. jeszcze tych glosnikow nie slyszalem, ale smiem twierdzic ze to bedzie bardzo ciekawa propozycja na poczatek za nieduze pieniadze ;)

Po prostu STX pakuje głośniki w za małe kartony (żeby nie stosować zabezpieczenia membran) i układa je pod skosem. Obie średniotonówki mają skrzywiony rant ten który miał kontakt z dołem kartonu. Pamiętam jak Tonsil pakował głośniki to każdy miał łapki i był w odpowiednio skrojonym kartonie. Chyba gdzieś jeszcze mam te łapki. Jakiej twardości było zawieszenie w poprzedniej wersji tej 14 bo te nowe gumowe wydaje mi się za twarde?

w poprzednim byla pianka
nie martw sie o sztywnosc - tutaj problemu to nie sprawi
no i wazniejszy jest resor dolny a nie gorny

Okazało się że w jednym niskotonowym mam krzywo przyklejone zawieszenie górne, patrząc z boku na głośnik widać że z jednej strony zawieszenie jest wyżej niż z drugiej, cewka nie ociera o nabiegunnik. Jak myślicie reklamować ten głośnik?

Powrót