Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

http://www.akustyk.ayz.pl/forum/viewtopic.php?t=656

Wkleiłem to na elektrodzie...już zostało wykasowane,widać że tam jest kółko wzajemnej adoracji :lol:

Niestety, ale żeby dobrze zaprojektować zwrotnicę to trzeba mieć wsadzone głośniki do konkretnej obudowy. Pomiar głośnika wykonany w jednej obudowie będzie się różnił od pomiaru tego samego głośnika w innej choć podobnej obudowie. Napewno część z Was widziała porównanie ch-ki przed i po podfrezowaniu głośnika wysokotonowego. Mała zmiana a jednak potrafi sporo zdziałać.

Skomentuj

Tu nie chodzi o inne obudowy,chodzi o to że p.k tych zwrotnic nie mierzy,wychodzi to z podanych pomiarów Rfck.

Skomentuj

marian, to, że nie robi pomiarów to jedno ale mi chodzi o to, że nie można zaprojektować poprawnie zwrotnicy nawet posiadając charakterystyki tych samych głośników ale w innych kolumnach.

Skomentuj

Niestety, ale żeby dobrze zaprojektować zwrotnicę to trzeba mieć wsadzone głośniki do konkretnej obudowy. Pomiar głośnika wykonany w jednej obudowie będzie się różnił od pomiaru tego samego głośnika w innej choć podobnej obudowie. Napewno część z Was widziała porównanie ch-ki przed i po podfrezowaniu głośnika wysokotonowego. Mała zmiana a jednak potrafi sporo zdziałać.

No dobra w takim razie na jakiej podstawie p.k twierdzi że zwrotnice sa ściśle dopasowane ?
          Nawet jeśli obudowa się różni to są jakieś niewielkie różnice i się z tym zgadzam ale nie sądze że obudowa ktora jest szersza o 2 cm spowoduje rozłażenie fazy i różnice efektywności między głośnikami sięgającą miejscami 7 dB.

[ Dodano: 2009-10-03, 23:05 ]
          marian, to, że nie robi pomiarów to jedno ale mi chodzi o to, że nie można zaprojektować poprawnie zwrotnicy nawet posiadając charakterystyki tych samych głośników ale w innych kolumnach.
          No wspominałem o tym w temacie jakimś, bo wielu buduje zwroty by Irek, które są poprawnie pomierzonei zaprojektowane ale z tego co pamiętam wszystkie pomiary Irka odbywają się w pewnej obudowie, a nikt przy budowie kolumn nie zwraca na to uwagi.
          Szkoda że nikt nie wspomniał o tym w żadnym temacie w gotowych konstrukcjach ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
            ...ale nie sądze że obudowa ktora jest szersza o 2 cm spowoduje rozłażenie fazy i różnice efektywności między głośnikami sięgającą miejscami 7 dB.
            Dokładnie. Wystarczy spojrzeć na charakterystykę zmierzoną tej zwrotnicy,przecież tą różnice db każdy by usłyszał,kolumna rzęzi i piszczy a nie gra. Na to wychodzi że p.k nie dość że naciąga swoich "zielonych" klientów (bo tylko zielony by kupił od niego zwrotnicę) to jeszcze jest głuchy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
              No wspominałem o tym w temacie jakimś, bo wielu buduje zwroty by Irek, które są poprawnie pomierzonei zaprojektowane ale z tego co pamiętam wszystkie pomiary Irka odbywają się w pewnej obudowie, a nikt przy budowie kolumn nie zwraca na to uwagi.
              No tak, są mierzone w jednej obudowie (15 litrów czy cos takiego). Ale przecież objętość obudowy ma wpływ na przetwarzanie dolnego skraju pasma a tam zwrotka juz chyba nie ma znaczenia. Głównie chodzi w niej o zgranie i wyrównanie charakterystyk, faz w średnich i wyższych tonach. Czy nie jest tak?

A co do rozmieszczenia głośników względem siebie oraz wykonywania frezów to faktycznie ma to znaczenie (co udowadnia pomiarami np Troels na swoich stronach) ale ten wpływ nie jest chyba aż taki znaczący. Tym bardziej, że większość kolumn DIY które tutaj ludzie robią jest wykonywana na głośnikach raczej średniej klasy i one chyba mogą same w sobie odbiegać trochę parametrami od siebie samych jak i od tych mierzonych przez np. irka.

Osobiście uważam, że o niebo lepiej jest zaufać pomiarom irka i mieć kolumnę grającą z niewielkim pikiem czy dołkiem w któryms tam momencie (bo nie ma frezu czy głośniki dalej od siebie) niż zaufać kilerowi i mieć zestaw bez średnich tonów.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
                Ale przecież objętość obudowy ma wpływ na przetwarzanie dolnego skraju pasma a tam zwrotka juz chyba nie ma znaczenia.
                No właśnie...

Zamieszczone przez dabyl
                Osobiście uważam, że o niebo lepiej jest zaufać pomiarom
                Masz rację, ale są ludzie którzy tego nie rozumieją :)

Skomentuj

a jak są głośniki podłączone, wszystkie w fazie czy jak? Na tym wykresie widać, że faza średniaka nie jest zgodna z resztą, podłącz średniaka w przeciw fazie i zrób jeszcze jeden pomiar.

Skomentuj

to może ja coś dodam od siebie bo właśnie skończyłem projektować swoją zwrotnicę z SW.
                    na starcie zgodzę się z :
                    Zamieszczone przez luke666
                    tyle że chodzi bardziej o " krój " frontu obudowy i usytuowanie głośników.
                    Tutaj dochodzi sprawa Baffle Step.

Piszecie wszyscy, że u pana killera zwrotnice są zrobione, że tak powiem z du*y. A co jeśli ta zaniżona średnica to celowość? Ja np: celowo zawyżam wysokotonówkę ( nie tłumie jej L-Padem ), bo lubię więcej wysokich tonów.

Gdyby każdy zestaw kolumn głośnikowych przetwarzał całe pasmo równomiernie, można by powiedzieć, że wszystkie kolumny na świecie to jedno i to samo ( ewentualnie jeden basowiec ma więcej basu inny mniej, jedna wysokotonówka jest bardziej szczegółowa inna mniej, ale to kwestia wyboru przetworników ).

A przecież kolumny są tworzone pod odpowiednie style muzyki, pod odpowiednie pomieszczenia akustyczne.

Wszystko co napisałem to oczywiscie kwestia jednego wielkiego sporu, bo zapoczątkowałem tematy opisując ich tylko "przedsionek" :P

Dodam jeszcze, że robiac swoje monitory ( PLka 18WO + XT25 ) zastosowałem 2 obliczone na podstawie pomiarów zwrotnice i jedną z internetu ze sprawdzonej strony. I nie da się ukryć, ale ta ze strony to była jedna wielka kicha. Pasmo poszarpane, bez ładu i składu.
                    Wina złago zaprojektowania, różnicy głośników (chociaż napis na nich "PL18WO" ten sam) czy może wszystko celowo, pasmo poszarpane, ale ma to swój cel i odbiór dla słuchacza.

Idąc do sedna powiem tak:
                    uważam, że killer nie robi lipy, a robi to co uważa za dobre. Ale żeby to stwierdzenie utwardzić, trzeba by było jeszcze pare zwrotnic przetestować, bo na podstawie jednego testu to tak daleko nie można się wypowiadać. Nie wspomnę o tym, że ja nei zrobiłem ani jednego testu zwrotnic killera:P Ja tylko wyrażam swoje poglądy.

[ Dodano: 2009-10-04, 12:56 ]
                    Edit: nie uwzględniając błędów statystycznych i pomiarowych, jakie wykonuje killer lub autorzy wątku.

Skomentuj

A ja nie rozumiem tematu, po co on tutaj jak dobrze wiemy że forumowicz nie kupi zwroty od killera, bo się na tym zna i wie już trochę na ten temat - a ludzie którzy kupują je od killera, nie mają czasu na to żeby zaglądnąć na forum, tylko biorą gotowce. Killer zrobił sobie Loudness na zwrotnicy i też jest - nikt mu nie powie że kolumny nie mają basu i nie kują w uszy. Wiadomo do jakiej rzeszy ludzi zwraca swoją ofertę - do typowych standardowych słuchaczy.

Nie warto na ten temat tracić czasu - lepiej weźcie się za dopieszczanie swoich konstrukcji

Skomentuj

A przecież kolumny są tworzone pod odpowiednie style muzyki, pod odpowiednie pomieszczenia akustyczne.
                        Ch-ka ma byc jak najbardziej plaska - to osoba nagrywajaca muzyke ma w utworze 'dac' wiecej basu lub wysokich itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                          dobrze wiemy że forumowicz nie kupi zwroty od killera
                          ta. to dlaczego co jakiś czas pojawiają sie pytania o nie.

Skomentuj

kombo, napisałem forumowicz, a nie świerzak, który się zarejestrował i nie przeczytał regulaminu ani artykułów.

Skomentuj

No i ten art może ochronić takich świeżaków przed stratą kasy (tylko należałoby go "przykleić")

Skomentuj

Gdyby każdy zestaw kolumn głośnikowych przetwarzał całe pasmo równomiernie, można by powiedzieć, że wszystkie kolumny na świecie to jedno i to samo ( ewentualnie jeden basowiec ma więcej basu inny mniej, jedna wysokotonówka jest bardziej szczegółowa inna mniej, ale to kwestia wyboru przetworników ).

No ciekawe stwierdzenie z którym się absolutnie nie zgadzam. Założę się żę dałbym Ci do odsłuchu 2 różne zestawy audio i pokazał charki i byłyby one zbliżone każdy z tych zestawów brzmiałby inaczej.

Tu chodzi poprostu o to że p.k źle projektuje zwrotki nawet jeśli patrząc na to żę chciał podnieść pewne pasmo względem innego, w jego zwrotnicach nie ma żadnego zgrania fazowego, głośniki "znoszą się" wzajemnie, podbicie wysokich czy srednich to inna sprawa i może sobie na nie pozwolić konstruktor jeśli wie czego potrzebuje.

Pozatym P.K nie pytał o takie rzeczy jak brzmienie w sensie czy ma wyeksponować tony wysokie czy średnie także nie ma tutaj o czym mówić.

kombo ma racje bo właśnie dla takich ludzi jest ten temat. Po co mają czytać setki tematów gdzie i tak połowa to śmietnik w srodku jak przeczyta sobie jeden temacik i wszystko będzie jasne.

BTW. dodam jeszcze inne zwrotnice P.K to nie jest pojedyńczy przypadek.

Aha ktoś pytał o podłączenie czy jest w fazie czy nie... szczerze to nie wiem głośniki zostały podłączone tam gdzie zaznaczył p.k markerem na klepce.

Skomentuj

Rfck-skoro zTwich pomiarów wynika,iż zestaw zagra bez zwrotnicy lepiej niz z nia to ja usuń i słuchaj bez.Tu wypowiadasz sie jakbys na tym zeby zjadł http://www.akustyk.ayz.pl/forum/view...r=asc&start=20 a tu z kolei nie wiesz
                                  Zamieszczone przez Rfck
                                  czy jest w fazie czy nie... s
                                  .O co chodzi?Wyglada to tak,ze koles co robił Ci zwrotki znalazł naiwniaka,wydoił i tyle.Wszak to Polska.Tak patrzac na fotki to uzył całkiem przyzwoitych elementów.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                                    Tak patrzac na fotki to uzył całkiem przyzwoitych elementów.
                                    Co z tego wynika? Ze robi zwrotki dla bogatych głuchoniemych:)?

Skomentuj

Jak czytam co nie których wypowiedzi aż mi sie odechciewa odpisywać.

Jak można twierdzic że ktoś może taką zwrtonice chciał dostać? przecież tu na pierwszy rzut oka nawet nie patrząc na wykresy charaterytyki, tylko na budowe zwrotnicy, że brak l-pada na wysokiego i średniego, i że filtr dla średniotonowca jest zle zaprojektowany!!!

Ten artykuł powstał tylko dlatego bo to nie jeden przypadek osoba ktora te pomiary zrobiła, kupiła u Pana.K bodajże 5 zwrotnic i wychodzi na to że w każdej jest coś nie tak wydał na nie około 1500zł i uważacie, że może ktoś takie zwrotnice chciał dostać?

Od jakiegoś czasu osoba która miała te zwrotnice dostała nowy projekt wykonany przez Rfck, trwają odsłuchy i już jest wielka różnica.

Niebawem na pewno pojawią się dalsze pomiary zwrotnic P.K.

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                      a jak są głośniki podłączone, wszystkie w fazie czy jak? Na tym wykresie widać, że faza średniaka nie jest zgodna z resztą, podłącz średniaka w przeciw fazie i zrób jeszcze jeden pomiar.
                                      Zmiana fazy pokazuje nam jak zmienia się charakterystykę w miejscu łączenia się głośników.
                                      To i tak nam nic nie daje ponieważ nadal zostają zle połączone względem niskotonowca.

Zamieszczone przez El_liero
                                      Edit: nie uwzględniając błędów statystycznych i pomiarowych, jakie wykonuje killer lub autorzy wątku.
                                      Jeśli masz na myśli że pomiary są zle wykonane powiem Ci że są dobrze wykonane porównywałem je z pomiarami producenta.

Pozdrawiam Piku

Skomentuj

piku16, co niektórzy tu i tak nie uszanują Twojego czasu poświęconego na ten wątek,bezmyślnie wygadują bzdury bez zastanowienia.
                                        Piszecie wszyscy, że u pana killera zwrotnice są zrobione, że tak powiem z du*y. A co jeśli ta zaniżona średnica to celowość? Ja np: celowo zawyżam wysokotonówkę
                                        Stary,od tego jest korektor we wzmacniaczu :)
                                        Bzdura totalna,każda kolumna powinna grać możliwie płasko......
                                        Pokaż które,gdzie je sprzedają i kto takie robi,może Ty???
                                        Idąc do sedna powiem tak:
                                        uważam, że killer nie robi lipy, a robi to co uważa za dobre. Ale żeby to stwierdzenie utwardzić, trzeba by było jeszcze pare zwrotnic przetestować, bo na podstawie jednego testu to tak daleko nie można się wypowiadać. Nie wspomnę o tym, że ja nei zrobiłem ani jednego testu zwrotnic killera:P Ja tylko wyrażam swoje poglądy.
                                        Przecież to "gołym" okiem widać że robi wielką kupę,a Ty twierdzisz że nie i go bronisz,może to Twój kumpel???Każda kolejna zwrotnica tylko nas utwierdzi w przekananiu że robi kupę a nie filtry.Twoje poglądy są krzywe.
                                        Uwierz mi na słowo że jak by killer popełniał tylko takie błędy jak autorzy wątku to by był wielkim człowiekiem.Zacznijmy od tego że działanie na jakimkolwiek systemie pomiarowym(skalibrowanym czy nie)przy projektowaniu zwrotnicy,to działanie świadome,bo mamy punkt odniesienia i widzimy(i odsłuchujemy) co robimy,to robienie zwrotnicy z tabelek(pan Kiler) to macanie głuchego przez ściane.
                                        A ja nie rozumiem tematu, po co on tutaj jak dobrze wiemy że forumowicz nie kupi zwroty od killera, bo się na tym zna i wie już trochę na ten temat
                                        Niezgodzę się z tym,każdy nowy użytkownik forum,skorzystając z opcji szukaj,wyszukując hasło np. "zwrotnice kilera",ma gotową odpowiedz i nie musi już nas pytać o nic.
                                        Killer zrobił sobie Loudness na zwrotnicy
                                        Następny kurde,loudness znajduje się na wzmacniaczu i tam powinno się znajdować,nie w zwrotnicy,to jest szkolny błąd.
                                        Zamieszczone przez Tasior
                                        Ch-ka ma byc jak najbardziej plaska - to osoba nagrywajaca muzyke ma w utworze 'dac' wiecej basu lub wysokich itp.
                                        Właśnie o to chodzi,Tasior ma tu rację.
                                        zbyszek, twojego posta zostawiam bez komentarza :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X