Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[OSTRZEŻENIE] zwrotnice by killer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LEGENDA Zobacz posta
    luszti korzystał gościnnie z takiej komory - pokazywałeś gdzieś efekty ??
    Po pierwsze wypadałoby jednak napisać nick tak jak się pisze - to zwyczajny brak szacunku.
    Po drugie - tak, pokazywałem efekty http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post322252
    Po trzecie - 30PLN za projekt zwrotnicy i pomiary - to już śmierdzi. Żeby zrobić dobrze zwrotkę trzeba ją odsłuchać, kilku wersji, co najmniej parę dni. Więc albo robi to po łebkach, albo nie szanuje swojego czasu.

---------- Post dodany o 11:23 ---------- Poprzedni post o 11:21 ----------

A co do pomiarów z SW...są karpaty i przynajmniej wiadomo, że pomiar w tym miejscu ma już kiepską rozdzielczość i jest zrobiony w normalnym pomieszczeniu a nie w komorze. Są tacy co mierzą np w Holmie, który interpoluje wyniki w dół, wszystko jest ładne i równe...tylko nie prawdziwe. Moje pomiary są także z SW, tylko, ze z komory...i są ok...bo to nie program jest najważniejszy...tylko warunki pomiarowe i wiedza. Ale jak widzę jak i co piszesz to wiem, że marne masz o tym pojęcie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

PawełS napisał: dam ci subaru impreze a takiego holowczyca wsadzimy w malucha. jak myslisz, kto wygra rajd?

bardzo lubisz porównania ??

to daj profesjonalnemu grafikowi Paint w Windowsie. Ciekawe jaką obróbkę graficzną będzie w stanie maksymalnie wykonać.
      za to nawet amator po kilku godzinach nauki zrobi cuda w PhotoShopie.
      A my rozmawiamy o rzekomym killerze który przez 10 lat wykonał setki a może nawet ponad 1000 projektów. Więc miał się na czym uczyć.
      Facet po studiach Informatycznych - tak taką wzmiankę znalazłem w internecie. Prowadzi sporo kilka lat i rozwija z efektami firmę. A wy o nim mówicie jakby to był matoł z 6 klasami szkoły podstawowej. Ludzie trochę pokory - Czy on was kiedykolwiek obraził. Może właśnie po to nie udziela się na forach aby nie czytać takich wpisów o sobie ?? Rozmawiałem przed chwilą z nim przez telefon - w dodatku bardzo miły Facet.

znikam na 2 tygodnie

---------- Post dodany o 11:34 ---------- Poprzedni post o 11:30 ----------

LuSzTi - przepraszam, zapewne duża litera S to od nazwiska. zwracam honor
      odpowiadam na pytanie - to cena za jedynie pomiary gotowej kolumny. Nie za projekt. Kolumny są wykonane według gotowego projektu z tego forum. Nie zdradzam narazie szczegółów aby nie był niepotrzebnych pomówień. zbiorę całą dokumentacje wtedy napiszę post

Skomentuj

Pracuje w PSie 3 lata i dalej jestem ciemny... za to w prostym Gimpie po tygodniu można duuuuzo zorbić, nietrafione porównanie.

Chłopie... daj na luz. albo jestes Killerem albo... .

Skomentuj

Pamiętam poprzednią krucjatę LEGENDY w tym wątku. Ciekawe, że zawsze się pojawia jak porusza się wątek Killera.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pomiarów niewiele ale przynajmniej w pełnym paśmie i są czytelne i wiarygodne. Ogromna różnica - dobra robota

---------- Post dodany o 11:40 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

a co z pomiarami wodospadu ? , Harmonicznych ? Wodospad nam Bardzo dużo mówi o wpływie obudowy na przetworniki i Falach przemieszczających się w środku w przypadku BR.
            Na jakim bramkowaniu są te pomiary ??

Skomentuj

http://imageshack.us/photo/my-images...metriaall.png/
              http://imageshack.us/photo/my-images/696/pomiaryk.jpg/

Oczywiście to niewiele pomiarów, ale widać na nich wyraźnie, że to nie program jest problemem a pomieszczenie. To są pomiary z SW i jak widać są OK. Najpierw trzeba mieć pojęcie po pomiarach a dopiero krytykować.

Skomentuj

Wykonamy dwa projekty i filtracje i będę mógł sobie porównać w domu . A co stać mnie
                I g z tego będziesz miał, bo droga do poprawnej zwrotnicy, w pełni zadowalajacej słuchacza i dobrze zrobiona od strony technicznej, to dłuższy okres niż kilka dni ...
                Ciekaw jestem co z tego zrobisz i jak podejdziesz do sprawy.

większość pomiarów w SW zaczyna się od 500hz w góre na nawet widziałem bardzo wiele takich od 1khz w góre.
                Właśnie. Nie mając pojecia czemu tak jest, dalej będziesz utwierdzony, ze program jest zły. No, ale można sie przyzwyczaić do postów "nie miałem, nie umiem ale się wypowiem i mam 100% racji".

Skomentuj

LuSzTi prędzej czy później zawitasz do mnie na pomiary moich kolumn:) Wsiądziemy w auto i pojedziemy do Prudnika około 100km ode mnie na pomiary do killera:)

Skomentuj

No i znowu na mnie krzyczą - a ja tylko zadaje pytania. to jakaś domena tego forum czy co.
                    Od killera jestem co najmniej 20 lat starszy ( 55lat ) i niestety pracuje w nudnym Inspektoracie Pracy
                    Fakt nie znam się na Pomiarach - to tylko moje Hobby - ale jestem bardzo wnikliwą osobą po części z racji pracy.
                    I bardzo nie podoba mi się kiedy jakiś temat po prostu śmierdzi. Lubię mieć pełny zarys sytuacji a nie jedynie jednostronny. Tym bardziej kiedy mnie on interesuje z racji zainteresowań i przyszłych bardziej kosztownych projektów

Skomentuj

No tak, ale bronisz zaciekle killera, tylko dlatego, że jego pomiary są równe, ale nie masz pojęcia o co chodzi w pomiarach. Paru z nas zjadło zęby na tym, spędziło setki godzin na kompletowaniu sprzętu, nauki interpretacji pomiarów oraz ich poprawnego wykorzystania, choć na koniec i tak zawsze zostaje ucho.
                      Uwierz nam, wiemy co robimy i jak. A niestety mimo, że killer prowadzi swoją praktykę już długo to cały czas zdarzają mu się poważne wpadki. Ostatnio był chłopak na forum, któremu zrobił zwrotkę i po 5 minutach grania spaliły mu się wysokotonówki. Był kolega prophet604, u którego killer zastosował aluminiowy 18 cm głośnik w roli średniotonowca grającego do 4hKz. Takich rzeczy się nie robi, bo to po prostu nie ma szansy dobrze grać. Po raz kolejny napiszę...pomiary trzeba umieć interpretować, i pomiary to jedynie narzędzie, trzeba umieć je jeszcze dobrze wykorzystać i mieć ogólne pojęcie o temacie. A jeśli czyta się, że killer projektuje zwrotkę tylko wg podanych modeli głośników, bez ich pomierzenia oraz bez uwględnienia ich rozmieszczenia na froncie....no to coś tu nie pasuje.

Skomentuj

Nie krzyczą, ale nie dadzą sobie kitu wciskać.

Skomentuj

...bardzo nie podoba mi się kiedy jakiś temat po prostu śmierdzi
                          Proszę Pana,może by tak Pan przeczytał cały temat a później dopiero oczerniał nas o to że psujemy "renomę" Panu Kilerowi? Najpierw niech Pan poczyta dlaczego zaczął się w ogóle ten temat...

Osobiście sądzę że jest Pan po prostu znajomym Pana Kilera,i próbuje go oczyścić,ponieważ nie znajomy by tego nie robił,bo niby po co? I to Pana wpisy śmierdzą a nie ten temat.

Osoba nie znająca się na projektowaniu zwrotnic oddaje to w ręce specjalisty,osoby która zrobiła wiele projektów i które to konstrukcje grają dobrze i są polecane przez bardziej osłuchanych ludzi. Osoba ta nie ma pojęcia o projektowaniu,w tym przypadku nie może się wypowiadać na temat wykresów. Więc,niech Pan nie pisze że jeden projekt jest zły a drugi dobry,niech Pan się nie wypowiada na temat o którym nie ma zielonego pojęcia.

Wszyscy wiemy jak Pan Kiler zaczynał,dlatego został utworzony ten temat... co jest teraz,to już jest zupełnie inna sprawa.

Skomentuj

A teraz jest tak jak koledzy pisali, czyli nadal klapa pomimo tych tysiecy projektow i okolo 10 lat:-)

Skomentuj

Od lat nie zaglądałem w ten temat a tu takie rzeczy się dzieją.
                              Zastanawiam się tylko czemu na mnie nie padło żadne oskarżenie że zrobiłem złe pomiary zwrotnic Kilera :)
                              Swego czasu pewien klient pana Kilera zgłosił się do mnie zaraz po tym jak temat zwrotnic Kilera pokazał się w sieci, posiadał on bardzo dobre głośniki ( jeśli ktoś chce mogę podać jakie bo mam jeszcze projekty zwrotnic które dla niego robiłem). Wydał sporo pieniędzy na głośniki a co gorsza na zwrotnice od Kilera, na szczęście udało się część elementów użyć ponownie bo z tego co pamiętam to kondensatory były jantzena cross cap oraz cewki powietrzne.

Pomiary nie kłamią i to wie każdy nawet jak się nie zna na projektowaniu zwrotnic. Wiele ludzi z forum siedzi w temacie i wychwyci wszelkie błędy konstrukcyjne.
                              Ja niestety widziałem te filtry na własne oczy i topologia filtra na głośnik średniotonowy jest dla mnie niezrozumiała do dzisiaj. Mało tego, podobieństwo do znanego konstruktora Zaph'a ( zaphaudio.com) nie jest przypadkowe ponieważ zwrotnice były wzorowane ,ba skopiowane od pana Johna tyle że do innej konfiguracji głośników co sam widziałem.

Temat jest prosty, zwrotnice kilera nie nadawały się do użytku, były źle skonstruowane. To że ktoś się uczy to super ale kosztem innych ludzi którzy płacą za to ciężkie pieniądze z wiarą że gość napewno się na tym zna a potem dowiadują się że wtopili kasę. Tutaj reakcję są dwie: Jedni zabierają się za to aby jakoś to naprawić i uzyskać lepsze brzmienie a inni zaślepieni tym iż wydali kasę na produkt kogoś kto przecież ma sklep z głośnikami i na pewno się zna a lamusy na forum robią nic nie warte zabawy zwane pomiarami na amatorskim sprzęcie.

Skomentuj

Czyżby killer stał się LEGENDĄ

Dziwne taka bezstronna bezinteresowna obrona ..

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Killer? Legendą? To czysta utopia :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                                    Czyżby killer stał się LEGENDĄ

Dziwne taka bezstronna bezinteresowna obrona ..
                                    Taa. 100% bezinteresowna
                                    P.S Jak zrobic tag offtopic ?

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                                      Nie na temat...
                                      Killer? Legendą? To czysta utopia :lol:
                                      nie no sorry ale mnie proszę w to nie mieszać - chyba że dostanę coś na konto

Skomentuj

Panowie, czy w watku jest mowa o tej firmie?

http://zap-acoustics.pl/

Szukam wykonawcy do pomierzenia i wykonania zwrotnic do moic kolumn i zasialiscie we mnie ziarno watpliwosci.
                                        Jestem juz po wstepnej rozmowie telefonicznej i bylo ok, ale ja sie nie znam na wszelkic niuansac.
                                        Cos sie zmienilo od tego czasu?

Skomentuj

Nie, killer to inna sprawa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X